Stari NASA-in satelit pada na Zemlju, postoji šansa da će nas pogoditi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stari NASA-in satelit pada na Zemlju, postoji šansa da će nas pogoditi

Nakon 16 godina u upotrebi, očekuje se da će američki satelit u ranim jutarnjim časovima pasti na Zemlji, ali rizik po ljude nije isključen.

 NASA RHESSI satelit pada na Zemlju, da li predstavlja rizik Izvor: NASA

Na Zemlju će pasti rashodovani satelit agencije NASA, a stručnjaci upozoravaju da postoji šansa da će nekoga povrediti.

Očekuje se da će satelit američke svemirske agencije, RHESSI, koji je posmatrao Sunce od 2002. godine do 2018, ući u Zemljinu atmosferu 20. aprila, oko 03:30 časova ujutru po našem vremenu, s tim da NASA ostavlja prostor za grešku u procenu od plus-minus 16 sati.

RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) nije satelit velikih dimenzija, a težak je samo 270 kilograma. Međutim, iako će se većina te mase pretvoriti u pepeo i paru tokom sagorevanja ulasku u atmosferu, "postoje neke komponente koje će preživeti pad", kažu iz agencije.

Ovo znači ljudi na Zemlji nisu u potpunosti bezbedni. Rizik je izuzetno mali da će nekoga pogoditi, ali ipak postoji. "Šansa da će nego na Zemlji biti povređen je mala - otprilike 1 u 2.467", tvrdi NASA.

Tokom svog života, RHESSI je posmatrao solarne baklje i izbacivanje koronalne mase, što je u velikoj meri pomoglo naučnicima da bolje shvate uzrok solarnih oluja. Stari satelit je takođe bio od ključne važnosti i za utvrđivanje frekvencije izbačenih čestica, lokacije i kretanja, što je pomoglo pri utvrđivanju da li se iste kreću prema Zemlji, odnosno da li neki događaj na Suncu predstavlja opasnost po nas.

NASA je 2021. godine procenila da u orbiti oko naše planete postoji oko 27.000 komada svemirskog smeća, što ne uključuje potencijalno destruktivne parčiće koji su premali da bi se mogli pratiti. Za razliku od satelita, smeću treba mnogo duže da padne nazad na Zemlju, pa je tako objektima koji orbitiraju na visini od 600 kilometara potrebno "nekoliko godina" da padnu, dok su komadima čija je visina orbite 800 kilometra potrebni potrebni vekovi. Na 1.000 kilometara, "orbitalni ostaci će nastaviti da kruže oko zemlje hiljadu i više godina", tvrdi agencija.

Pogledajte kako Ilon Mask lansira svoje satelite:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA