"Kanibalska" solarna oluja pogađa Zemlju 18. avgusta - očekuju nas dva uzastopna udara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kanibalska" solarna oluja pogađa Zemlju 18. avgusta - očekuju nas dva uzastopna udara

Autor Ilija Baošić

Zemlju očekuju udari višestrukih izbačaja koronalne mase, koji će se u jutarnjim časovima 18. avgusta spojiti i izazvati solarnu oluju jačine G3.

 Solarna oluja pogađa Zemlju 18. avgusta Izvor: NASA / SDO

Sunce je opet nemirno - naredna dva dana neće biti prijatna za Zemlju, jer se ka našoj planeti kreću dve uzastopne solarne oluje.

Prva je deo serije eksplozija koje su se desile na površini Sunca u ponedeljak, 15. avgusta. Naša zvezda je pokrenula niz solarnih baklji srednje jačine, a istovremeno je poslala mlaz solarnog vetra.

Možda će vas zanimati

Očekivalo se da ova solarna oluja, koja je nastala iz sunčeve pege pod nazivom AR3078, samo "okrzne" Zemlju, eventualno izazivajući G2 solarnu oluju, ali je samo dan kasnije iz iste regije eruptirala nova solarna baklja - najbrža i najjača u seriji (klase M5).

 Solarna oluja pogađa zemlju 18. avgusta Izvor: SpaceWeather

Naučnici predviđaju da će Zemlja osetiti efekte prve solarne oluje u kasnim večernjim časovima 17. avgusta, a da nas u jutarnjim časovima (između 5 i 8 časova) 18. avgusta očekuje događaj koji nazivaju "kanibalski izbačaj koronalne mase".

Drugim rečima, kako objašnjava SpaceWeather, drugi izbačaj koronalne mase će sustići i "progutati" prvi, stvarajući mešavinu ta dva. Kanibalski izbačaj koronalne mase sadrži zapletena magnetna polja i komprimovanu plazmu, te može izazvati snažne geomagnetne oluje.

SpaceWeather dodaje da su NOAA prognostičari unapredili očekivanu solarnu oluju sa klase G2 (srednja) na G3 (snažna), kao odgovor na modele agencije NASA koji uzimaju u obzir višestruke udare izbačene koronalne mase 18. avgusta.

 Model solarna oluja 18. avgust Izvor: SpaceWeather

Poređenja radi, najveća solarna oluja u zabeleženoj istoriji, poznata kao Karingtonov događaj, koja je spržila telegrafske žice i izazvala šumske požare, nosila je G5 klasifikaciju.

Ne očekuje se da će ova "kanibalska solarna oluja" izazvati značajnu štetu na Zemlji, ali su mogući prekidi radio veza, poremećaji u GPS navigacionim sistemima, kao i vidljive aurore.

Naučnici nastavljaju da pomno prate regiju AR3078, koja je evoluirala u ogroman kompleks sunčevih pega, a usled pojačanog intenziteta solarnih baklji predstavlja rizik po Zemlju, te je moguće da uskoro vidimo i erupciju klasifikacije X.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Da li će se videti iz Srbije Aurora ukoliko je bude bilo? I u koliko sati se očekuje oluja po našem vremenu?

Smartlife

@Luka Zdravo Luka! Nažalost, ne očekuje se da aurore budu vidljive ispod 50. stepena geomagnetne širine, pa tako ni iz Srbije. Kao što smo naveli u tekstu, Zemlja će već večeras osetiti uticaj prve solarne oluje, a NOAA prognostičari su u međuvremenu izmenili očekivani period maksimuma, te ga sada prognoziraju za 18. avgust, između 5 i 9 časova ujutru. Pozdrav!