Prvi put je vidimo ovako dobro - nova slika galaksije Kolski točak | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put je vidimo ovako dobro - nova slika galaksije Kolski točak

Autor Marko Čavić

Teleskop Džejms Veb dao neverovatnu sliku galaksije Kolski točak.

 Kolski točak galaksija slika Džejms Veb teleskop NASA Izvor: NASA

Američka svemirska agencija NASA objavila je retku i izvanrednu sliku galaksije udaljene 500 miliona svetlosnih godina, galaksije Kolski točak, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom svemirskom teleskopu Džejms Veb.

Kao i za naš Mlečni put, astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali da joj je neki spektakularan događaj dao formu - sudar sa drugom manjom galaksijom, koja se ne vidi na slici.

Možda će vas zanimati

Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu, a zbog tog izgleda dobila je ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, je jako svetao, a drugi, spolja, je u ekspanziji 440 miliona godina, pa tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Habl, ali infracrveni kapaciteti Džejms Veba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje, i omogućava da se vidi kroz veliku količinu prašine. Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini.

Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je NASA u saopštenju. "Teleskop Džejms Veb nam daje pogled na njeno sadašnje stanje ali takođe nam daje ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti", navela je NASA.

Teleskop Džejms Veb, inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre oko sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje u ovom trenutku.

Pogledajte kako izgleda teleskop Džejms Veb:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar C Terzic

So ,so , so, smooth & gorgeous photo!/!/!