Džejms Veb teleskop pretrpeo "značajnu i nepopravljivu" štetu usled udara mikrometeorita | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb teleskop pretrpeo "značajnu i nepopravljivu" štetu usled udara mikrometeorita

Autor Ilija Baošić

Senzori Džejms Veb teleskopa su otkrili šest deformacija na primarnim panelima ogledala, što se pripisuje udarima mikrometeorita.

 Značajna i nepopravljiva šteta usled udara mikrometeorita Izvor: NASA-GSFC, Adriana M. Gutierrez (CI Lab)

NASA je u junu obavestila javnost da je Džejms Veb teleskop pretrpeo udare mikrometeorita. Iako je agencija predvidela da je tako nešto moguće, ti udari su bili veći od očekivanog.

Možda će vas zanimati

Prema najnovijem izveštaju svemirske agencije, do sada je zabeleženo šest deformacija na panelima teleskopa, koje su direktna posledica udara takvih svemirskih objekata. Kako se tvrdi, zabeležena je "značajna i nepopravljiva" šteta na jednom segmentu teleskopa.

Srećom, ta oštećenja se ipak neće značajno odraziti na način na koji radi teleskop. NASA kaže da njegove performanse nastavljaju da prevazilaze očekivanja, ali da udari suštinski smanjuju tačnost prikupljenih podataka.

Takođe, ova situacija je povećala zabrinutost naučnika oko dugoročne misije teleskopa, jer nisu sigurni da li je ovo redak događaj ili će Džejms Veb u budućnosti biti češće izložen sličnim udarima meteorita koji bi mogli da nanesu veću štetu.

"Još nije jasno da li je pogodak segmenta C3 u maju bio redak događaj", navodi se u dokumentu. "Teleskop može biti podložniji oštećenjima mikrometeorita nego što je predviđeno modeliranjem pre lansiranja".

Bela tačka prikazuje oštećenje na panelu:

 Džejms Veb oštećenje Izvor: NASA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Саша

Проваљени су и траже излазну стратегију. 😂

Bašmižao

Pa šta ćemo sad , teleskop mora da bude zdrav . Znači smešno šta rade svedske sile šatro meteor udario u jedno od ogledala i baš je to taj što vidi u prošlost . Ajde ne pričajte gluposti nema svemira i zemlja je ravna dosta lazi 🧐😠

Svetlana

Pa zar je moguce da jedan mikrometeor trajno pokvari teleskop Webb a tek je" snimio galaksije starije od "Big-Bena"=moguce jeste al izvodite natuknice zvuče neozbiljno pa umesto da tek viđene galaksije nazovu"dinosaurisima" kako bi nazvali tisuce novih Svemira sa oštrim linijama razdvajanja dimenzija!!!