POGOĐEN DŽEJMS VEB TELESKOP: Udar mikrometeorita veći od očekivanog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POGOĐEN DŽEJMS VEB TELESKOP: Udar mikrometeorita veći od očekivanog

Udar mikrometeorita se desio između 23. i 25. maja

 Džejms Veb teleskop Izvor: NASA

Svemirski teleskop agencije NASA je pretrpeo svoj prvi primetni udar mikrometeorita, manje od šest meseci nakon lansiranja, ali agencija nije previše zabrinuta.

Džejms Veb teleskopu, lansiranom 25. decembra 2021. godine, je trebalo nekoliko meseci da se doputuje i pozicionira se u orbitu sa koje će vršiti naučna posmatranja - komplikovan proces koji je prošao izuzetno glatko.

Možda će vas zanimati

NASA je objavila da je teleskop doživeo prvih par udara sićušnih čestica, poznatijih kao mikrometeoriti. Srećom, panike nema i ne očekuje se da će ovaj događaj uticati na raspored, kao ni na rad samog teleskopa.

"Pošto su ogledala izložena svemiru, očekivali smo da će povremeni udari mikrometeorita postepeno pogoršavati performanse teleskopa tokom vremena", rekao je Li Fajnberg, menadžer optičkih elemenata teleskopa u agenciji NASA."Od lansiranja, imali smo četiri manja udara mikrometeorita koji su bili u skladu sa očekivanjima, a ovaj nedavno je bio nešto veći od naših predviđanja degradacije."

Najozbiljniji udar se dogodio između 23. i 25. maja i uticao je na segment C3 18-delnog pozlaćenog heksagonalnog primarnog ogledala, navodi se u saopštenju.

Očekivano je da će sve svemirske letelice iskusiti udare i dizajnirane su sa mikrometeoritima na umu, a ni Džejms Veb teleskop nije izuzetak. Inženjeri teleskopa su čak podvrgli uzorke ogledala stvarnim uticajima, kako bi razumeli kako takvi događaji mogu uticati na misiju.

Međutim, nedavni udar je bio veći od onih koje je osoblje misije modelovalo ili moglo da testira na terenu, navodi se u saopštenju.

Uprkos uticaju koji se desio tako rano u mandatu novog teleskopa, zvaničnici agencije NASA su uvereni da će teleskop, vredan 10 milijardi dolara, i dalje raditi adekvatno.

Prve slike napravljene Džejms Veb teleskopom se očekuju 12. jula. 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA