Jeftinije grejanje uz novu peščanu bateriju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeftinije grejanje uz novu peščanu bateriju

Autor Marko Čavić

Peščane baterije kažu mogle bi da reše poteškoće u snabdevanju energijom za grejanje tokom cele godine.

 Peščana baterija FInska 6.jpg Izvor: Polar Night Energy

Finski istraživači instalirali su prvu u svetu funkcionalnu "peščanu bateriju", koja se, koristeći pesak niskog kvaliteta, puni toplotom proizvedenom od jeftine električne energije sunca ili vetra, i omogućava jeftino daljinsko grejanje.

Ovaj proizvod, pre nego uređaj, u stanju je mesecima da skladišti obnovljivu energiju, jer pesak akumulira toplotu na oko 500 stepeni, što onda može da greje domove zimi kada je energija skuplja, a skladištenje energije je jedan od najvećih problema današnjice u domenu dalje primene obnovljive energije na duže staze.

Možda će vas zanimati

Konstruktori i naučnici koji su radili na razvoju nove peščane baterije kažu da bi to moglo da reši poteškoće u snabdevanju tokom cele godine, što je glavni problem zelene energije.

Trenutno se većina baterija izrađuje od litijuma i skupe su, a i mogu da podnesu samo ograničenu količinu viška energije, pa se akumulirana energija koja se ne potroši najčešće gubi.

Tim mladih finskih inženjera završio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od peska za koju veruju da može da reši problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem ne samo na okolinu, nego i na dodatne troškove u godinama eksploatacije.

Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski, koja upravlja sistemom daljinskog grejanja za to područje. Baterija ispušta vruć vazduh koji zagreva vodu za sistem daljinskog grejanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i u lokalni bazen.

Nema podataka o tome kada i na koje sve načine bi peščana baterija mogla da se iskoristi u bliskoj budućnosti na drugim mestima, ali su inženjeri i naučnici iz Finske više nego voljni da o tome razgovaraju i istražuju sa svima koji žele da ulažu dalje u razvoj ovog vrlo zanimljivog pronalaska i rešenja za dugoročnije skladištenje i iskorišćenje energije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lucky

Nas su kao decu u osnovnoj ucili da se gusca materija brze greje a takode su nas ucili i o izolatorima ! Znaci da nikako ne bi trebao da bude pesak ,sem kao izolatorali,ima mnogo boljih izolatora! I cemu sve to kad imaju ruski gas!

UpućenO

@Lucky Ooo, majko draga, opet RUSI :D