LG ENERGY SOLUTIONS STIŽE SAMSUNG: Druga najvrednija firma na berzi, sve zbog baterija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LG ENERGY SOLUTIONS STIŽE SAMSUNG: Druga najvrednija firma na berzi, sve zbog baterija

Jedan od najvećih proizvođača baterija u Južnoj Koreji, kompanija LG Energy Solutions zabeležila je ogroman rast na berzi nakon najveće ponude deonica u istoriji ove zemlje.

 LG Energy Solution na telefonu ispred slike fabrike Izvor: Shutterstock / Wirestock Creators

Početkom godine, ova kompanija je prikupila preko 10,6 milijardi dolara kroz ponudu svojih deonica (IPO), da bi se njihova vrednost pred kraj januara meseca skoro duplirala. Zahvaljujući ovako velikom skoku, LG Energy Solution je postala druga najvrednija kompanija na berzi Južne Koreje, odmah iza Samsung Electronics.

Možda će vas zanimati

LG Energy Solution je nastala od najveće hemijske kompanije Južne Koreje LG Chem, takođe dela krovne kompanije LG Corporation. Sa svojih 20.000 zaposlenih LG Energy Solution drži više od 20% globalnog tržišta baterija za električna vozila i snabdeva gigante kao što su Tesla, General Motors i Volswagen.

Pored automobila, ova kompanija pravi baterije i za dronove i brodove, kao i odela za šetanje po svemiru za NASA. Nakon veoma uspešnog izlaska na berzu, najavljena je investicija od 2,6 milijardi dolara u fabriku baterija u SAD sa General Motors, koja bi trebala da se otvori krajem 2024. godine, a koja je treća fabrika ove dve kompanije u SAD.

 Predstavnici kompanija LG i GM
LG Energy Solution i General Motors
Izvor: SmartLife / LG Energy Solution

Zbog čega su baterije toliko tražene?

Kompanije i države širom sveta postavile su ciljeve koji se ogledaju u smanjivanju zagađenja i neutralnosti po pitanju štetnih gasova kao što je ugljen-dioksid, koji se oslobađaju u procesu sagorevanja ulja i uglja za zagrevanje naših domova, fabrika i transporta.

Možda će vas zanimati

Neutralnost zagađenja znači da se ne doprinosi povećanju količine štetnih gasova u atmosferi, a kompanije i države do postižu na različite načine. Jedni prelaze sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, drugi polako eliminišu automobile koje pokreću benzin i dizel, menjajući ih onima koje pokreću struja i vodonik.

Šta je neutralnost zagađenja
Izvor: YouTube / Acciona

Taj proces tranzicije će sigurno zahtevati mnogo baterija, posebno za vozila, pa je jasno interesovanje individualnih lica, kompanija i investitora za deonice LG Energy Solution.

Krajem januara Ilon Mask, direktor kompanije Tesla izjavio je da očekuje da proizvođači električnih automobila porastu više od 50% ove godine u poređenju sa 2021. Sve ovo je rečeno nakon rekordnih zarada od prodaje električnih automobila, koje su skočile za 71% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako postići neutralnost?

Nešto južnije, Fortescue Metals, rudarska kompanija iz Australije kupila je za 222,2 miliona dolara deo Williams Formula One trkačkog tima koji razvija baterije i tehnologiju: Williams Advanced Engineering i Williams Grand Prix Engineering.

Na ovaj način kompanija koja se bavi iskopavanjem rude gvožđa planira da do 2030. godine postigne nultu neutralnost kada je zagađenje u pitanju, tako što će izjednačiti proizvodnju i CO2 i energije iz obnovljivih izvora.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA