SKRIVENI UBICA PLANETE: Za proizvodnju tone cementa u vazduh se ispusti tona CO2 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKRIVENI UBICA PLANETE: Za proizvodnju tone cementa u vazduh se ispusti tona CO2

Samo proizvodnja cementa čini sedam posto globalne emisije ugljendioksida, a to je čak tri puta više nego što proizvede avionski saobraćaj!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Nakon Kine i SAD, proizvodnja cementa, koji se koristi kao ključni materijal za pravljenje betona, predstavlja trećeg najvećeg izazivača efekta staklene bašte na svetu.

Francuska AFP agencija podseća da je cement materijal koji se u svetu koristi najviše, jer se svake sekunde za proizvodnju betona u proseku koristi 150 tona cementa. Procenjuje se da se u svetu godišnje izlije oko 14 milijardi kubnih metara betona.

Možda će vas zanimati

Samo proizvodnja cementa čini sedam posto globalne emisije ugljendioksida, triput više nego što, na primer, proizvede avionski saobraćaj. “To je više od celokupne emisije Evropske unije ili Indije, tek nešto manje od Kine i SAD-a”, ukazala je Valeri Mason-Delmote, članica Međuvladinog panela za klimatske promene EU.

S obzirom na širenje urbanizacije u Africi i Aziji, može se očekivati da će korišćenje tog elementarnog građevinskog materijala samo rasti.

Cement je građevinski materijal koji vezuje drobljeni kamen (ili šljunak) u betonu. Primarno se dobija pečenjem lapora i krečnjaka u fini prah. Kad se ova masa zagreva, u pećima se proizvodi i CO2. Paralelno s proizvodnjom tone cementa, proizvede se zbog svega otprilike i tona ugljendioksida.

Industrija betona ima ambiciozan plan da postane CO2 neutralna do kraja 2050. godine, a da do 2030. smanji postojeću emisiju za trećinu. To bi planetu poštedelo makar pet milijardi tona CO2 samo do kraja prvog dela plana. Predlažu se promene poput recikliranja starog betona i zamena ugljovodonika u pećima biogorivom.

Verujemo da ne biste cement naveli kao "ubicu" planete ovolikih razmera da vas to sad neko pita, ali je istina potpuno drugačija!

Velika postrojenja kaskaju, ali na drugoj strani nekoliko startapova je osmislilo nove načine za smanjenje emisije CO2 pravljenjem cementa i betona.

Zbog svega se u industriji istražuje način na koji bi mogao da se napravi "zeleni" cement, sačinjen od recikliranih materijala. U Velikoj Britaniji se na taj način već proizvodi 26 posto cementa, a u Francuskoj, već od 2022. godine, počinju da se primenjuju nova pravila o ograničenju upotrebe ugljenika u građevinarstvu. Kako sad stvari stoje, većinu “zelenog” cementa proizvode novi proizvođači, a oni tradicionalni kažu da će im trebati vremena da moderniziraju svoju postojeću mašineriju.

Jedan takav startap, Hoffman Green Cement, proizvodi cement u Francuskoj od industrijskog otpadnog mulja i letećeg pepela, nusprodukta sagorevanja uglja. I premda je po kvadratnom metru skuplji oko 25 evra, potražnja za novim tipom cementa je velika, kaže osnivač ove za sada male kompanije Žulijen Blanšard. "Industrija cementa planira da eliminiše svoje štetne emisije do 2050. godine", rekao je Blanšard AFP-u i zaključio: "S našim naprednim rešenjima, to možemo da počnemo odmah".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Prekjuče slušam na radiju da od 250 Unescovih zaštićenih šuma, već 50 ispusti više CO2 nego što napravi O2, a najmanje zbog krađe drva. Požari, trulež, suše, paraziti, 300 čuda. Kako tek onda rade sve ostale, nezaštićene? EU sama sebi nabija "zelene" uslove koji se neće odnositi ni na koga izvan Evrope. Kina neće pre 2060. biti "neutralna", a dotle pravi još 50 elektrana na ugalj. Ko je tu lud više? Rusija, Indija, Brazil, USA, Afrika, sve ide na ugalj i ni u snovima ne prestaje. Od januara kao uvode eko takse za brodove nosače kontejnera, 1t CO2=80€... Cirkus totalni.

Beogradska seljačina

@Beogradska seljačina Australija izvozi svoj ugalj Kini, a Kinezi kupuju celu istočnu obalu Afrike da bi crpeli naftu... Ali zato svaki Srbin ima na kuvalo za vodu da stavi baždareni Tesla merač potrošnje i magnet na frižider i naravno da se manje parfemiše zbog ozonskog omotača :)

haha

koliko bi drva izvukla co2 iz vazduha da nisu posečena i koliko L vode bi nam dala ta ista drveća