LEČENJE TUMORA ULTRAZVUKOM: Ne zahteva operaciju, a rezultati su veoma obećavajući | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEČENJE TUMORA ULTRAZVUKOM: Ne zahteva operaciju, a rezultati su veoma obećavajući

Neinvazivna tehnologija lečenja tumora ultrazvukom pokazala se kao obećavajuća za buduće lečenje.

 Oprema za ultrazvučno lečenje tumora Izvor: Marcin Szczepanski, Michigan Engineering

Korišćenjem nove tehnologije razvijene na univerzitetu u Mičigenu, istraživači su uspeli da razbiju tumor jetre kod pacova, uništavajući kancerozne ćelije i pojačavajući imuni sistem u procesu, kako bi se sprečilo dalje širenje.

Možda će vas zanimati

Uništavanjem od 50 do 75 odsto tumora, imuni sistem pacova je uspeo da se izbori sa ostatkom, a rezultati pokazuju uspešan oporavak kod više od 80% životinja. Vodeći profesor istraživanja Žen Ksu je izjavio da čak iako tretman ne uspe da zahvati ceo tumor, oni mogu uspešno da izazovu proces regresije i smanje rizik od budućih metastaza.

Rezultati pokazuju i da tretman podstiče reakciju imunog sistema koji izaziva regresiju delova koji nisu targetirani u procesu, čime se sprečava dalje širenje kancerogenih ćelija.

Histotripsija

Histotripsija nije nova metoda, ali je potpuno neinvazivna, jer se bazira na ultrazvučnim talasima koji mehanički uništavaju tkivo sa milimetarskom preciznošću. Koliko su obećavajući rezultati govori i činjenica da je ova nova tehnika počela da se koristi kod manjih grupa ljudi u Evropi i SAD.

Problem sa kanceroznim ćelijama je što se u većini slučajeva tumor ne može ciljati direktno zbog različitih stvari: lokacije, mase ili faze razvoja. Kako bi se ispitali efekti parcijalnog uništavanja tumora ultrazvukom, u poslednjoj sprovedenoj studiji je ciljan samo deo svake mase, ostavljajući deo tumora, kako bi se ispitala efektivnost u uslovima koji nisu optimalni.

Možda će vas zanimati

Histotripsija je vrlo obećavajući tretman koji može da prevaziđe ograničenja dostupnih metoda danas, i obezbedi bezbednu i efektivnu neinvazivnu ablaciju tumora jetre. Istraživači se nadaju da će rezultati ovog istraživanja podstaknuti dalji razvoj ove tehnologije, dok se nova metoda ne usvoji kao regularna opcija za lečenje pacijenata sa rakom jetre.

Kako radi histotripsija
Izvor: YouTube/Gene Cancer Screening

Na žalost, rak jetre je jedan od top 10 najčešćih tipova ove bolesti na globalnom nivou. Čak i sa različitim metodama lečenja, prognoze su veoma mračne, sa pet godina života nakon dijagnoze za manje od 18% pacijenata. Upravo zbog toga je posebno važno svako istraživanje i novi metod lečenja ove opake bolesti.

Dok klasičan ultrazvuk koristi zvučne talase da kreira slike unutrašnjosti tela, istraživači pomenutog univerziteta Mičigen su pronašli novi način korišćenja ovih talasa za lečenje. Njihova tehnologija za sada nema nikakve loše strane kao što to imaju radijacija i hemoterapija.

Zahvaljujući ultrazvučnim impulsima jako kratkog trajanja ova tehnologija omogućava rasturanje tumora sa visokom preciznošću. Tradicionalni ultrazvuk koristi impulse manje amplitude za proces kreiranja slike u unutrašnjosti naših tela.

Impulsi koji traju samo nekoliko mikrosekundi prave male balone kada ciljaju tkivo. Ti baloni se brzo šire i pucaju, što razbija kancerogene ćelije i uništava strukturu tumora.

Obećavajuća istraživanja

Osim u oblasti lečenja tumora jetre, ovaj tim istraživača pokazuje veoma obećavajuće rezultate u oblastima terapije mozga i imunoterapije korišćenjem histotripsije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zglobni Skoč

Sve je to odavno izmišljeno, a koriste samo bogataši takve usluge.Nije cilj farmakomafije da izleči sirotinju koju namerno truje u cilju smanjenja populacije.

Glavočeš

@Zglobni Skoč Ta farmakomafija već decenijama pokušava da smanji populaciju raznim metodama. Jedini je problem što se populacija i dalje povećava, nešto tu funkcioniše…