PEJSMEJKER KOJI SE SAM RAZGRAĐUJE U TELU: Revolucija medicine menja invazivne metode lečenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEJSMEJKER KOJI SE SAM RAZGRAĐUJE U TELU: Revolucija medicine menja invazivne metode lečenja

Pejsmejkeri su uređaji koji omogućavaju pravilan rad srca generišući električne impulse koje se elektrodama sprovode direktno do srčanog mišića, kada za tim ima potrebe.

  Izvor: SmartLife / YouTube / NorthwesternU

Ponekad pacijenti zahtevaju ubacivanje privremenih pejsmejkera koji treba da se izvade posle nekoliko nedelja. Problem sa uklanjanjem privremenih pejsmejkera je što taj proces zahteva još jednu operaciju koja potencijalno može da ošteti srce.

Možda će vas zanimati

Upravo zbog ovoga su istraživači sa Nortvestern i Džordž Vašington univerziteta godinama razvijali privremeni pejsmejker za koji tvrde da se sam razgrađuje u telu nakon 5-7 nedelja. Ovo znači da nije potrebna druga operacija i njegovo uklanjanje, što značajno olakšava oporavak pacijenta i smanjuje potencijalno oštećenje srca.

Baterije, žice, vodovi...?

Prema rečima istraživača, ovi pejsmejkeri su potpuno bio kompatibilni i prirodno će biti apsorbovani u bio tečnosti tela za nekoliko nedelja. Ako ste se, kao i mi, pitali šta se dešava sa komponentama pejsmejkera koje nije moguće razgraditi, istraživači kažu da su tom problemu pristupili na drugi način. Umesto pronalaženja načina za njihovo uklanjanje, novi pejsmejker je dizajniran tako da ne zahteva baterije, žice i vodove. Umesto toga, uređaj se napaja energijom iz eksterne antene, koja koristi bežične protokole koji su slični onima u RFID tagovima.

Možda će vas zanimati

Ceo pejsmejker je širok samo 16 mm, ekstremno tanak (250 mikrometara) i napravljen isključivo od biorazgradivih materijala. Značajan pomak u razvoju pejsmejkera imao je napredak na polju materijala i bioelektronike koja je bezbedna za korišćenje na organima. Bežični pejsmejkeri bez baterija su razvijeni davno, ali su imali problem čvrstog uređaja koji je trebalo postaviti na mekano tkivo organa. Razvoj mekane elektronike koje se bez problema smešta na organe u velikoj meri je rešila ove probleme, a naredni korak – biorazgradiva elektronika je veoma značajan za kliničke potrebe i uređaje koji se privremeno ugrađuju u ljudsko telo.

 Struktura pejsmejkera i pozicioniranje na srce
Struktura pejsmejkera i pozicioniranje na srce
Izvor: SmartLife / Northwestern univerzitet

Potpuno se razgrađuje posle 12 nedelja

Kako bi pravili proces bioresorpcije, naučnici su pravili CT snimke ugrađenog pejsmejkera na srce pacova tokom sedam nedelja. Nedelju dana nakon implantacije, pejsmejker zadržava svoj oblik i kontakt sa srcem. Nakon toga uređaj se smanjuje razgrađuje tokom tri nedelje, dok kompletne komponente ne nestanu nakon 12 nedelja, uz bitnu napomenu da proces bioresorpcije nije uticao na zdravlje pacova.

Biorazgradivi pejsmejker
Izvor: YouTube / NorthwesternU

Istraživači sada planiraju da razviju bioresorbtivne pejsmejkere za pedijatrijske pacijente koji zahtevaju privremene pejsmejkere nekoliko dana posle operacije srca.

Naučna fantastika ili budućnost?

Iako zvuči kao zaplet nekog naučno-fantastičnog filma, naučnici su pokazali da biorazgradivi uređaji funkcionišu savršeno na životinjama, a sada je potrebno implementirati sve potrebne procedure i uraditi potrebne testove da se dobije dozvola za testiranje na ljudima. Iako ne očekujemo da će ovaj proces da se završi brzo, verujemo da ovo može biti veoma bitan medicinski napredak koji će značajno promeniti lečenje pacijenata manje invazivnim metodama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi