NAJVEĆA 3D MAPA MOZGA: Uz pomoć više od 225 miliona slika, Google i naučnici sa Harvarda mapirali deo ljudskog mozga | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA 3D MAPA MOZGA: Uz pomoć više od 225 miliona slika, Google i naučnici sa Harvarda mapirali deo ljudskog mozga

Najverniji prikaz 3D mape mozga, makar za sada.

  Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Robina Weermeijer

Kompanija Google i naučnici sa Univerziteta Harvard su razvili 3D mapu malog dela ljudskog mozga.

Oni su iskoristili više od 225 miliona fotografija i više od milion gigabajta podataka.

Možda će vas zanimati:

Mapa pokazuje kako se više od 4.000 aksona povezuju sa jednim neuronom, najosnovnijom ćelijom u nervnom sistemu, koja je zadužena za primanje senzornog unosa. Iako predstavlja samo jedan kubni milimetar moždanog tkiva, ovo je najveći uzorak moždanog tkiva koji je tako detaljno snimljen i rekonstruisan. 

Da bi napravili ovu mapu, istraživači Google kompanije i Lihtman laboratorije sa Univerziteta Harvard, su uzeli mikroskopski primerak iz slepoočnog režnja moždane kore čoveka. Ovaj uzorak tkiva je obojen i obložen smolom, pre nego što je isečen na 5.300 delova, svaki debljine oko 30 nanometara.

Elektronski mikroskop koji može da uveća do 4 nanometara je skenirao uzorak, čime je stvoreno 225 miliona dvodimenzionalnih fotografija "koje mogu da se spoje kako bi predstavli jedan 3D volumen", ističe SyFy.

Algoritmi mašinskog učenja su potom skenirali uzorak kako bi identifikovali različite ćelije i strukture unutar tog uzorka. Kako ti programi znaju da pogreše, naučnici su potom manuelno prošli sve iznova. Google krajnji rezultat naziva H01 dataset, a u pitanju je jedna od najopsežnijih mapa ljudskog mozga ikad sastavljena. Ona sadrži više od 50.000 ćelija i 130 miliona sinapsi. Interesantno je da svi ti podaci zauzimaju 1,4 petabita memorije, što je više od milion gigabajta.

Uzmite u obzir da je samo ovo jedan mali deo mozga, Google kaže da taj uzorak čini samo milioniti deo zapremine celog ljudskog mozga. Očigledno da će mapiranje celog ljudskog mozga potrajati, Džef Lihtman ističe da će im biti potrebna baza podataka slična onoj koliko se digitalnog sadržaja generiše tokom cele godine.

Prošle godine u januaru je Google objavio sličnu mapu detaljno opisujući strukture i veze polovine mozga voćne muve.

H01 Volume: Aligned Data & Segmentation
Izvor: Viren Jain

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA