KAZNA OD 220 MILIONA EVRA ZBOG ZLOUPOTREBE: Google dobio prvu takvu kaznu u svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAZNA OD 220 MILIONA EVRA ZBOG ZLOUPOTREBE: Google dobio prvu takvu kaznu u svetu

Google nije ni pokušao da ospori ove tvrdnje, već se obavezao na promene u svom poslovanju.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Kai Wenzel

Francusko regulatorno telo kaznilo je Google sa 220 miliona evra nakon što je ta kompanija optužena da zloupotrebljava svoju moć.

Francuski organ za zaštitu konkurencije je optužio Google da promoviše svoje usluge u sektoru online oglašavanja (AdX i Doubleclick Ad Exchange platforme), nauštrb konkurencije.

Možda će vas zanimati:

Oni su napomenuli da je Google pristao da izmeni svoju poslovnu praksu u online oglašavanju, te da će olakšati upotrebu svojih alatki i rivalima. "Odluka kojom se Google kažnjava posebno je značajna jer je prva u svetu koja se bavi složenim algoritamskim procesima koji se koriste za oglašavanje na internetu" - istakla je Izabel de Silva, koja je na čelu regulatornog tela te zemlje.

Nova kazna dolazi nakon sve većeg pritiska na tehnološke gigante širom sveta. Facebook, Apple, Google i mnoge druge kompanije su suočene sa kritikama i nadzorom, brojni organi za zaštitu konkurencije ističu zabrinutost zbog njihove veličine i dominacije na tržištu, a mnoga regulatorna tela napominju da te kompanije koriste sve što je u njihovoj moći da zadrže vodeću poziciju na tržištu i neutrališu rivale, prenosi Independent.

Regulatorna tela u toj zemlji su posebno nadgledala rad kompanija u njihovom poslovnom oglašavanju, zbog bojaznosti od antikonkurentskog ponašanja istih. Kazna za Google je stigla nakon što je poveći broj novinskih organizacija podnelo tužbu 2019. godine. Početkom februara ove godine, pojavila se informacija da je Google pristao da plati 76 miliona dolara (u tri godine) grupi francuskih medija nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava. Zanimljivo da je bilo najave da će i Hrvatska da uradi nešto slično.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA