ZDRAVSTVENA DIJAGNOSTIKA OD KUĆE: Koliko mobilne aplikacije i algoritmi mogu da pomognu lekarima da nas bolje leče? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVSTVENA DIJAGNOSTIKA OD KUĆE: Koliko mobilne aplikacije i algoritmi mogu da pomognu lekarima da nas bolje leče?

Autor Aleksandar Petković

Ranije su kućne posete lekara bile privilegija bogatih. Napredak u dijagnostici i nadzoru sa udaljenih lokacija uz cloud computing, mašinsko učenje i sve dostupnije tehnologije, najavljuje početak kraja te prakse. Trijažu podataka bolesnika sve češće obrađuju algoritmi.

  Izvor: printscreen/Google

Iako bi neko to povezao sa čistom hiphondrijom, kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja nam zaista može pomoći u tome da znamo svoju osnovnu vitalnu statistiku, pratimo zdravstvene indikatore i sve promene. Na kraju dana, može nam pomoći da produžimo svoj i živote onih do kojih nam je stalo. Međutim, redovni kontrolni pregledi i analize zahtevaju dodatni napor, mnogima predstavljaju luksuz nižeg prioriteta u raspodeli kućnog budžeta i otežano su dostupni u sredinama koje nisu urbane. Pored toga, sistem javnog zdravstvenog osiguranja je neretko u prilično lošem stanju u svakom smislu te reči, ali to je neka druga tema...

Pametni telefoni i pametni satovi danas mogu da vrše očitavanje vitanlih zdravstvenih parametara kao što su srčani puls, nivo kiseonika u krvi ili visina krvnog pritiska, kao i da kreiraju kompleksne elektrokardiograme, uz pomoć mobilnih aplikacija odobrenih od strane američke agencija za hranu i lekove (FDA). Činjenica da je FDA pored hrane i lekova počela da odobrava i softver i hardver (mobilne aplikacije, razni uređaji sa najrazličitijim senzorima i osetljivom elektronikom itd) dovoljno govori o tome u kom smeru ide industrija digitalnog zdravstva.

Pametni telefoni ne samo da čuvaju podatke, već ih i interpretiraju i tumače. U nastavku vam predstavljamo pregled nekih od najnaprednijih tehnoloških rešenja za samostalno praćenje zdravstvenih parametara.

Apple Watch 

Korisnici Apple Watch-a znaju da neuobičajeno visok ili nizak puls ili nepravilan ritam rada srca mogu da upozore na poremećaje kao što je atrijalna fibrilacija. Sa druge strane, to može imati i neke neželjene efekte koje prave glavobolje lekarima, kao što je samodijagnoza, lažni pozitivni rezultati i sl. Ono što je činjenica je da je Apple Watch definitivno najnapredniji zdravstveni wearable uređaj današnjice.

VROR EYE - dijagnostika očnih bolesti uz pomoć VR konzole

Iz Južne Koreje stiže VROR - oftamološko rešenje za pregled očiju zasnovan na VR-u. Ovaj sistem uz dodatak VR konzole oponaša funkcionalnosti kompleksnih i glomaznih mašina za test vida, analizu oka i čitave očne duplje. Ima mogućnost da kroz jednostavnu gejmifikaciju korišćenjem eye-tracking tehnologije obavi čak sedam kompleksnih oftamoloških testova na bilo kojoj lokaciji i bilo kom trenutku. Sakupljeni podaci se šalju u mobilnu aplikaciju radi razumevanja zdravlja optičkog nerva pacijenta, nakon čega pacijent dobija odgovarajuću interpretaciju tih podataka i dijagnozu. Recite zbogom širenju zenica kod oftamologa!

Steth IO - napredni stetoskop za poneti

Steth IO je mobilni stetoskop koji uz pomoć smartfona beleži, dekodira i analizira zvukove koji dolaze od srca i iz pluća. Mobilna aplikacija koja podržava rad ovog mobilnog stetoskopa je ujedno i napredna platforma za telemedicinu koja omogućava kardiopulmonalni pregled i nadzor pacijenta od kuće u realnom vremenu.

AliveCor - EKG uređaj koji staje u džep

AliveCor nudi proizvod koji u kombinaciji sa smartfon aplikacijom pruža funkciju ličnog prenosivog EKG uređaja. Za 89 USD korisnici mogu da dobiju uređaj koji će za svega 30 sekundi očitati vitalne signale vezane za rad njihovog srca i dijagnostifikovati najčešće anomalije.

Ova kompanija je uložila velika sredstva i godine razvoja ove tehnologije, zaštitila je to kao svoje patente i nedavno je podnela tužbu protiv Apple-a koji je iskoristio njihove patente za dodavanje ovih funkcionalnosti u Apple Watch.

Butterfly iQ - ultrazvuk na smartfonu

Butterfly iQ je prenosni ultrazvučni uređaj koji tokom pregleda na smartfonu daje 2D sliku. Može se povezati sa Android i iPhone uređajima novije generacije, a daje mogućnost skeniranja pluća, srca i utrobe. Ima zaista impressive funkcionalnosti poput kolor doplera, 3D vizuelizacije bešike, proračunavanje dimenzija i vitalnih metrika prilikom pregleda fetusa kod trudnica, a pored toga platforma nudi i mogućnost za telemedicinske preglede.

ParatusPerio - brzi test za otkrivanje oralnih infekcija

Kompanija Paratus Diagnostics je razvila jednostavan i cenovno pristupačan test ParatusPerio koji služi za otkrivanje i kvantifikaciju oralnih bakterija i markera povezanih sa parodontitisom, kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i Alchajmerove bolesti. Test obrađuje uzorak iz pljuvačke koji se stavlja u uložak za jednokratnu upotrebu, koji se zatim spaja sa običnim smartfonom koji za manje od 20 minuta kroz mobilnu aplikaciju daje analizu podataka i grafičke prikaze.

Disrupcija tradicionalnih zdravstvenih sistema

Mogućnost kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja uz pomoć ovakvih povezanih uređaja predstavlja disrupciju tradicionalne zdravstvene zaštite na više nivoa:

DALEKO EFIKASNIJA PREVENCIJA VISOKO-RIZIČNIH OBOLJENJA
Uz kontinuirano praćenje, veća je verovatnoća da će osobe koje vode računa o svom zdravstvenom stanju unapred presresti nastali problem i potražiti odgovarajuću medicinsku negu. Na primer, neki pacijenti će najverovatnije nazvati svog lekara i zakazati pregled ako ih njihov pametni sat upozori na atrijalnu fibrilaciju, koja često asimptomatska ima izuzetno značajan faktor rizika za nastanak moždanog udara.

SMANJENJE OPTEREĆENJA HITNIH SLUŽBI
Ovo može značajno da smanji opterećenje službi za pružanje hitne medicinske pomoći. Ovim službama je najznačajniji faktor efikasnosti vreme, a najveći deo patologije najvišeg prioriteta predstavljaju kardiovaskularna oboljenja. Upravo ova oboljenja spadaju u grupu onih čiji se vitalni parametri mogu kontinuirano pratiti “od kuće” i na vreme reagovati.

NOVE MOGUĆNOSTI ZA ZDRAVSTVENE SISTEME I ZDRAVSTVENA OSIGURANJA
Ukoliko zdravstvene ustanove i osiguranja imaju know-how, odgovarajuće ljudske resurse i tehnološku infrastrukturu koja može da podrži napredno korišćenje podataka, za njih se otvaraju potpuno nove mogućnosti. Informacione i komunikacione tehnologije bi na ovaj način mogle da podrže razmenu podataka i zajedničko korišćenje medicinskih evidencija, informacija i znanja uz veliku pažnju i strogu regulativu oko privatnosti ličnih podataka. Pored toga što predstavlja disrupciju, ovo daje mogućnost i za pojedina finansijska predviđanja gde je moguće koristi podatke u realnom vremenu i uz njihovu određenu algoritamsku rekalibraciju prilično precizno proceniti određeni rizik.

Ipak, povezani uređaji nisu dostupni svima, što znači da bi na pomolu mogao biti novi digitalni jaz, koji bi dalje smanjio zdravstvenu ravnopravnost u mnogim zajednicama. 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Apple će izađe na televizor, samo zato što NIJE korejski šabanajzer -> uspešni naslednik dedinih milijardi ili kineska zadrigla komunjara sa fensi naočarima.