SRPSKA NAUČNICA DOBITNICA PRESTIŽNE NAGRADE: Svojim patentom otvorila nove horizonte u regenerativnoj medicini | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKA NAUČNICA DOBITNICA PRESTIŽNE NAGRADE: Svojim patentom otvorila nove horizonte u regenerativnoj medicini

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković dobila nagradu od Evropskog zavoda za patente.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ European Patent Office

Srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak-Novaković je otvorila nove horizonte u regenerativnoj medicini tako što je razvila način uzgoja novog tkiva van tela koristeći sopstvene ćelije pacijenta.

Ona je zbog toga osvojila nagradu publike na dodeli Evropske nagrade za pronalazače 2021.

Možda će vas zanimati:

Ovaj revolucionarni pristup omogućava bezbedniju, precizniju i manje nametljivu metodu rekonstrukcije lica, dok bi njen patent mogao da služi i u zameni oštećenog plućnog i srčanog tkiva. Gordana Vunjak-Novaković nije bila zadovoljna tradicionalnom metodom zamenjivanja ljudskog tkiva koji je uključivao korišćenje drugog dela tela pacijenta ili donora.

Uzgajali su ćelije u laboratoriji, a potom su pažljivo kontrolisali okruženje kako bi uticali na vrstu tkiva koje se razvija, da bi potom implantirali ovo laboratorijski uzgojeno tkivo u telo pacijenta. Ova metoda deluje pričvršćivanjem matičnih ćelija na skelu od biomaterijala koja služi kao obrazac i određuje vrstu tkiva koje će se formirati. One su potom ubačene u bioreaktor koji imitira uslove u ljudskom telu i pažljivo kontroliše varijable kao što su temperatura, pH vrednost, hranljive materije, kiseonik i faktore rasta. Ovako kultivisano tkivo je anatomski precizno i kada se ugradi u telo pacijenta pomaže u suzbijanju imunog odbacivanja, prenosi zvanični sajt Evropskog zavoda za patente.

Gordana Vunjak-Novaković i njen tim su istraživali i kako njihova tehnologija može da popravi plućno tkivo oštećeno koronavirusom. "Stvarno je bio neverovatan osećaj kada smo videli da srčano mišićno tkivo uzgajano u laboratoriji funkcioniše kao pravo srce" - rekla je Vunjak-Novaković.  

"Oduvek sam bila sklona nauci i dok sam se školovala u Srbiji i dok sam studirala na Univerzitetu u Beogradu, ali i dok sam se usavršavala u Bostonu. Moja zahvalnost ide mojim studentima, kolegama i saradnicima jer je ovo zajednički poduhvat" - istakla je srpska naučnica.

Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, prenosi Tanjug. Evropska nagrada za pronalazače dodeljuje se u pet kategorija - Industrija, Istraživanje, Zemlje koje nisu članice EPO, Mala i srednja preduzeća i Životno delo. U pitanju je jedna od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba.

Gordana Vunjak-Novaković je bila nominovana i u kategoriji "Životno delo", u kojoj je pobedio nemački naučnik Karl Leo.

Gordana Vunjak-Novaković govor
Izvor: European Patent Office
Gordana Vunjak-Novaković - Napredak u inženjerstvu tkiva
Izvor: European Patent Office

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bgd

Divna vest! Bravo, bravo, bravo 👏

Inzenjerka farmaceutske tehnologije

Malo je reci bravo!!!

Arh

Koga briiga dajte nam stanije i soraje, da balavimo u autobusima dok se vucemo kroz guzvu..