USPEŠNA 5G OPERACIJA MOZGA: Sa udaljenosti od 3.000 kilometara operisao pacijenta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USPEŠNA 5G OPERACIJA MOZGA: Sa udaljenosti od 3.000 kilometara operisao pacijenta

Potencijal 5G mreže je ogroman!

  Izvor: SmartLife / Huawei

U Kini je izvršena prva 5G operacija na daljinsko upravljanje uz pomoć implanta DBS (dubinska stimulacija mozga).

Kineska opšta bolnica (PLAGH) je uz pomoć China Mobile i Huawei 5G tehnologije, ovu operaciju obavila na udaljenosti od 3.000 kilometara od pacijenta.

Možda će vas zanimati:

Operaciju je sproveo tamošnji glavni lekar, Ling Zipei koji je iz grada Sanja (Sanya) upravljao hirurškim instrumentima sa mikronskom preciznošću računara uz pomoć 5G mreže, dok se pacijent sve vreme nalazio u Pekingu. On je uspešno usadio DBS implant ("pejsmejker za mozak") na optimalno ciljno mesto. Cela operacija je trajala tri sata, a pacijent je istakao da se oseća veoma dobro.

"5G mreža je rešila probleme kao što su video lag i kašnjenje daljinskog upravljanja, što je bio slučaj sa 4G mrežom. 5G je obezbedio operaciju u gotovo realnom vremenu, a ne dobija se utisak da je pacijent bio udaljen 3.000 kilometara. U budućnosti, specijalizovani i kvalitetni eksperti iz superiornijih bolnica će moći da obavljaju operacije na daljinsko upravljanje, te će da dovrše operacije koje je ranije bilo teško završiti u lokalnim bolnicama" - rekao je Zipei, prenosi ChinaDaily.

Treba istaći da ovo nije prva operacija na daljinsko upravljanje koja je koristila 5G mrežu, a sa razvitkom infrastrukture gotovo je izvesno da neće biti i poslednja. 5G ima ogromni potencijal da poboljša i ubrza mnoge branše, zahvaljujući tome što 5G ne kasni i što je signal postojan i kvalitetan, a kad se vrše operacije svaki sekund i njegov delić mogu biti najvažniji.

Ovakva tehnologija omogućava da i mnoge druge tehnologije postanu dostupnije, kada već pričam o medicini treba spomenuti Microsoft Hololens. Uz pomoć tih naočara je održana i prva tzv. hologramska operacija. Dodajemo da su upravo naočare za virtuelnu realnost kompanije Microsoft korišćene i u našoj zemlji i u našoj medicini, pre samo nekoliko meseci.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

5G

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Cekaj, on sedi u bolnici, a i pacijent je u bolnici; znači i opticka mreza, ili bar neka obicna (mada kapiram da je tamo optika - obicno). Za sta ce mu onda 5G?

Balkan info

Ma nevalja to čipovaćenas sve teraće nas i da se redovno kupamo joj šta nam radi taj zapad SRBINE probudise