BELEŠKE SA PSIHOTERAPIJE: Lepša strana društvenih mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BELEŠKE SA PSIHOTERAPIJE: Lepša strana društvenih mreža

Iako online alati mogu da pomognu, eksperti ističu da ni jedna aplikacija, ni web lokacija, ne mogu da zamene kvalifikovane terapeute.

 pisaca-masina.jpg Izvor: Smart Life/Beleške sa psihoterapije

Od početka pandemije mnogi građani su se, između ostalog, suočili i s poteškoćama koje su u vezi s mentalnim zdravljem.

Internet je prepun spiskova za najbolje aplikacije za brigu o mentalnom zdravlju, te se tvrdi da pomažu u smirivanju depresije, anksioznosti, stresa, ali i u praćenju raspoloženja.

Možda će vas zanimati

Iako online alati mogu da pomognu, eksperti ističu da ni jedna aplikacija, ni web lokacija, ne mogu da zamene kvalifikovane terapeute.

Ipak, mogu da pomognu u opuštanju, te prepoznavanju simptoma, u promeni načina razmišljanja i prelasku s negativnih na nešto pozitivnije obrasce.

Među najpopularnijim aplikacijama u svetu su one za prevenciju samoubistava, potom za ublažavanje anksioznosti i za smanjenje stresa. Tu su i različite aplikacije za jogu i meditaciju – prakse koje blagotvorno utiču i na fizičko i na mentalno zdravlje.

Pored aplikacija, tu su i YouTube kanali, te stranice na društvenim mrežama. Kada je briga o mentalnom zdravlju u pitanju, zanimljiva je Facebook stranica Beleške sa psihoterapije, koju vodi psihološkinja i psihoterapeutkinja u superviziji Jelena Veljković, a prati skoro 140 hiljada korisnika. Pratioci u opisu mogu da pročitaju da je „psihoterapija proces upoznavanja, zaceljivanja i osnaživanja sebe, koji vodi empatična i stručna osoba“, što odmah ukazuje na to da stranica ne nudi direktnu pomoć.

Ipak, nudi nešto što je takođe važno – dokaz da niko nije usamljen u svojim problemima, te da većina građana pati od sličnih stvari. Moderno društvo je postalo društvo Instagram naloga, pa se od nas očekuje da stalno budemo nasmejani, lepi i – mladi. Budući da to nije moguće, ovi zahtevi su često inicijalna kapisla za brojne mentalne poteškoće – od anksioznosti do telesne disforije.

Stranica Beleške sa psihoterapije nudi utehu, kroz seriju mimova i tekstova stručnjaka. U takozvanom dajdžest maniru kreatorka daje objašnjenja za najčešće poteškoće, a pratioci mogu da prepoznaju i određene simptome, te da nakon toga potraže stručnu pomoć.

Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko i konačno je vreme da shvatimo da rečenice poput „Razvedri se“ ne rešavaju probleme.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA