DŽABE UKLJUČUJETE FILTERE PLAVOG SVETLA NA TELEFONIMA. Istraživanja pokazala da NEMAJU EFEKTA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DŽABE UKLJUČUJETE FILTERE PLAVOG SVETLA NA TELEFONIMA. Istraživanja pokazala da NEMAJU EFEKTA

Jedna od opcija koja je postala obavezna na većini pametnih telefona proizvedenih u poslednjih nekoliko godina je filter plavog svetla. Plavo svetlo vaših telefona, posebno ako ih koristite pred spavanje utiče na kvalitet sna. Ili su nam bar tako pričali.

  Izvor: SMARTLife / Pexels / cottonbro

Pre nekoliko desetina godina naučnici su otkrili melanopsin, protein mrežnjače koji je osetljiv na svetlo, a koji prave male ćelije mrežnjače u zadnjem delu našeg oka. Melanopsin se pravi kao odgovor na svetlo i pomaže da se reguliše naš interni ritam koji govori našem mozgu kada da ostane budan. 

Preveliko izlaganje plavom svetlu pred spavanje podiže budnost našeg internog sata

Takođe je pronađeno da je melanopsin posebno osetljiv na plavi spektar svetla talasne dužine od 480 nanometara, koji je karakterističan za svetlo koje emituju LED ekran i telefoni. Na osnovu ovih otkrića sugerisano je da preveliko izlaganje plavom svetlu pred spavanje podiže budnost našeg internog sata i mozga, utičući nam na kvalitet sna. 

 Telefon u krevetu pred spavanje nije dobra ideja
Telefon u krevetu pred spavanje nije dobra ideja
Izvor: SmartLife / Unsplash / Nubelson Fernandes

Nova studija sprovedena na Brigam Jang univerzitetu i Sinsenati dečjem bolničkom centru pokazala je da emisija plavog svetla ne utiče mnogo na kvalitet vašeg sna. Ispitanici su podeljeni u tri grupe. Jedna je sat vremena pred spavanje koristila iPhone sa uključenim filterom plavog svetla. Druga je radila to isto, samo bez filtera, dok je treća grupa išla na spavanje bez korišćenja telefona sat vremena pre. Kvalitet sna je meren uređajem nošenim na zglobu ruke, a meren je veliki broj parametara kao što je vreme odlaska na spavanje, ukupno vreme spavanja, frekvencija buđenja u toku noći i slično.

Otkrivena je direktna veza između korišćenja telefona pred spavanje i kvaliteta sna

 U okviru tri grupe od ukupno 167 mlađih ispitanika utvrđeno je da nema razlika u kvalitetu sna između tri grupe. Tako nisu pronađeni dokazi da plavo svetlo utiče na spavanje, ali je otkrivena direktna veza između korišćenja telefona pred spavanje i kvaliteta sna. Istraživači su došli do zaključka da psihološka veza pri korišćenju telefona pred spavanje utiče na kvalitet u velikoj meri, remeteći nam spremanje za san, a samim tim i kvalitet istog.

Takođe, kada ste veoma umorni, bez obzira da li koristite telefon ili ne pre spavanja zaspaćete veoma brzo.

Možda će vas zanimati

 Čed Džensen, jedan od istraživača koji su radili na studiji je izjavio: "Dok ima mnogo dokaza koji sugerišu da plavo svetlo podiže budnost i otežava nam spavanje, jako je bitno da razmislimo i o tome koji deo te stimulacije je emisija plavog svetla, a koji deo čine kognitivne i psihološke stimulacije".

Studija koju je sproveo Univerzitet u Mančesteru je pokazala da percepcija boja svetla može biti ključna za regulaciju biološkog ritma. Takođe, studija je pokazala i da smanjivanje plavog svetla i pojačavanje žutog svetla može biti kontra-produktivno, jer se menja aktivnost melanopsina tako da vaše telo misli daje u pitanju dan, a ne noć.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA