ŠTA ZNAČI IKONICA KATANCA NA APLIKACIJI: O čemu je reč i zašto neke aplikacije imaju tu oznaku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ZNAČI IKONICA KATANCA NA APLIKACIJI: O čemu je reč i zašto neke aplikacije imaju tu oznaku

Android korisnici pitaju se šta znači katanac pored neke aplikacije u multitasking meniju.

  Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Korisnici novijih Android operativnih sistema, Android 9, 10, 11, pa i testeri Android 12 Developer Preview verzije nakon nekog od ažuriranja dobili su novu oznaku na nekim od aplikacija - katanac.

Katanac je posebna i relativno nova oznaka Android sistema, koja se pojavljuje na tačno određenim aplikacijama i shodno tome omogućava aplikaciji da radi u skladu s tim.

Možda će vas zanimati:

Katanac u multitasking meniju tj. meniju koji prikazuje pokrenute aplikacije u pozadini (uglavnom se taj meni zove i Recent Apps) omogućava da odmah znate koje aplikacije rade non-stop i ne zatvaraju se čak ni kada vi to kažete komadom za zatvaranje svih aplikacija.

Aplikacije sa ikonicom katanca ostaju uvek aktivne u pozadini i ne isključuju se čak ni kada korisnik želi da rastereti RAM memoriju.

Ova ikonica pojavljuje se na nekim sistemskim aplikacijama, ali i na nekim koje korisnik sam instalira. Da bi se isključio katanac tj. aplikacija isključila svaki put kad zatvarate sve aplikacije potrebno je da u meniju u kojem pratite aktivne aplikacije u pozadini jednostavno kliknete na njegovu ikonicu i isključite ga ili da to učinite u Settings, Applications memiju.

Katanac nije loš, on čuva neke aplikacije od zatvaranja

SmartLife

Jednom kad isključite ikonicu katanca ta aplikacija će se gasiti zajedno sa svim ostalim aplikacijama kad to poželite. To znači i da ćete tu aplikaciju pokretati uvek iznova, odnosno svaki put će se učitavati ponovo i aplikacija neće pamtiti sadržaj sa kojim je poslata u pozadinu.

Aplikacije koje obično automatski dobijaju ikonicu katanca su prodavnice Android aplikacija i igara, ali to mogu biti i fajl menadžeri, čak i društvene mreže, u zavisnosti od toga kako je podešena privatnost na uređaju korisnika.

Pored ove ikonice obično se nalazi i ikonica za deljenje ekrana na pola, kako bi se istovremeno prikazivale dve aplikacije na jednom ekranu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

thexfiles

Moze biti samo virus.

battery alarm

Samo korisnik moze da zakljuca aplikaciju. Ne postoji programsko resenje za ovaj globalni problem.