DOMAĆA APLIKACIJA PREDVIĐA ZAGAĐENOSTI VAZDUHA do 10 dana unapred, a napravili su je studenti ETF-a | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆA APLIKACIJA PREDVIĐA ZAGAĐENOSTI VAZDUHA do 10 dana unapred, a napravili su je studenti ETF-a

Studenti napravili aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha.

  Izvor: Mondo/Mario Milojević

Ova aplikacija je pobedničko rešenje 24-časovnog online hakaton takmičenja održanog na Matematičkom fakultetu.

Studenti ETF-a, Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Đorđe Marjanović, članovi tima Tarabići, pobednici su prvog hakatona koji je održan u organizaciji Studentske unije matematičara SUMA, koja deluje pri Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Možda će vas zanimati:

Oni su za samo 24 sata, koristeći trenutne vrednosti zagađenja i aktuelne meteo podatke koji dolaze iz lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predviđa zagađenje vazduha i do 10 dana i time osvojili nagradu od 100.000 dinara i plaćenu praksu u kompaniji Endava. Na ovogodišnjem hakatonu učestvovalo je 10 timova sa pet tehničkih fakulteta.

Tema hakatona u središte stavlja aktuelan problem zagađenosti vazduha, a studenti su imali zadatak da svojim rešenjima omoguće predviđanja vrednosti njegovog kvaliteta na osnovu meteoroloških i pojedinih izvedenih parametara. Takmičari su prezentovali nov, zanimljiv i originalan softver, koji je u stanju da pomogne da se ovaj višegodišnji problem popravi.

Drugo mesto i nagrada od 60.000 dinara pripala je timu Crveno pivo koji čine studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dok su trećeplasirani Flamungosi studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu osvojili nagradu od 40.000 dinara.

Samostalnost u pripremi podataka za izradu rešenja, tehnička pripremljenost timova, model i kompletnost projekta koji pokazuje realnu primenu i svrsishodnost modela bili su glavni kriterijumi za ocenjivanje.

Na SUMA hakaton prijavilo se više od 200 učesnika raspoređenih u 61 tim, da bi se nakon kvalifikacione faze došlo do 10 najboljih.

Cilj takmičenja bio je da poveže studente širom Srbije i omogući im da testiraju svoje veštine i znanja, te steknu veliko iskustvo koje ističe programere u budućem usavršavanju i napretku u karijeri. Takmičenje je realizovano zahvaljujući značajnoj podršci IT kompanija koje posluju na domaćem tržištu - Endava, Microsoft, Ubisoft i Sedecom, kao i brojnih naturalnih partnera.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA