DUALNO OBRAZOVANJE I ZA STUDENTE, objavljena prva četiri programa i kompanije koje će ih podržati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUALNO OBRAZOVANJE I ZA STUDENTE, objavljena prva četiri programa i kompanije koje će ih podržati

Od jeseni dualno obrazovanje i za studente, najavljena za sada četiri programa.

 Izvor: MONDO, Stefan Stojanović

U pripremi su četiri studijska programa za fakultete po dualnom modelu obrazovanja, koje će studenti moći da upišu od oktobra.

Među prvim dualnim studijskim programima biće Odevno inženjerstvo i dizajn, na čijem razvoju radi Fakultet tehničkih nauka u Čačku uz podršku kompanija Tiffany i P..S ..Fashion, kaže za Tanjug rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

Možda će vas zanimati:

Programi se pripremaju u oblasti IT-a i industrije 4.0, vazduhoplovnog mašinstva i tekstilne industrije, kaže za Tanjug savetnica u Ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić. Dualno obrazovanje biće na akademskim i strukovnim studijama, a uskoro će biti poznato i na kojim fakultetima.

"Cilj uvođenja studiranja po dualnom modelu obezbediće mladima učenje kroz rad u kompanijama i sticanje savremenih veština kao i veštinu upravljanja znanjima. Privreda će na ovaj način za budućnost obezbediti ne samo održivost nego i inovativnost u okviru svojih razvojnih planova", navela je Grujić. Studenti će, dodaje, imati isti broj aktivne i praktične nastave, po 450 sati, a imaće i finansijsku podršku, 50 odsto od osnovne plate u skladu sa Zakonom o visokim dualnim studijama.

 • U PKS najavljuju da će u narednoj školskoj godini učenici srednjih stručnih škola moći da biraju između šest novih obrazovnih profila. To su:
 • tehničar štampe
 • obućar
 • stolar
 • trgovinski tehničar i
 • tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera.

Kako su ranije najavili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učenici će moći da se opredele i za obrazovni profil - tehničar za operativnu forenziku.

Obrazovni profili se, navodi Kovačević, iz godine u godinu menjaju i uvode novi u zavisnosti od ponude i tražnje. "Kompanije traže, a na osnovu toga se razvijaju profili. Nakon toga se pravi plan upisa u srednje škole, a u maju se objavljuje kroz konkurs, što je poziv učenicima da se odluče za izbor škole. U junu sagledavamo koliko su đaci prepoznali potrebe ponuđenih kompanija i njihovu spremnost da na njih odgovore u svojoj karijeri", objašnjava ona.

Možda će vas zanimati:

Do sada je, prema njenim rečima, ovaj model obrazovanja završilo više od 3.000 učenika srednjih stručnih škola, a ukupno je tim sistemom do sada obuhvaćeno oko 10.000 učenika. Ističe da su rezultati zadovoljavajući, a urađeno je i istraživanje koje je pokazalo da je oko 70 odsto onih koji su pohađali dualno obrazovanje našli posao u struci za koju su se školovali.

Ukazuje da njih 35 odsto ostanu da rade u kompaniji u kojoj je realizovano učenje kroz rad i nakon školovanja. Upitana da li se dualno obrazovanje pokazalo dobro za kompanije i škole, ona ocenjuje da jeste, ako se uzme u obzir da ovaj model školovanja pokriva samo 10 odsto sistema obrazovanja u Srbiji. Dodaje, da su prednosti očigledne, kako za kompanije, tako i za učenike. "Kompanijama to dosta znači, jer skraćuju vreme uvođenja u posao novozaposlenog i daje mogućnost selekcije budućih kadrova. Učenicima je to dobar put za vođenje karijere i više izbora, ali i mogućnost da se tokom školovanja steknu odgovarajuće veštine i brže nađe posao", pojašnjava ona.

Praksa je do sada pokazala, navodi, da su najtraženiji obrazovni profili:

 • bravar
 • zavarivač
 • industrijski mehaničar
 • operater mašinske obrade i
 • tehničar mehatronike.

Takođe, u ugostiteljstvu su dosta traženi profili - kuvar i konobar, a u industriji nameštaja najtraženiji je tehničar za oblikovanje enterijera i nameštaja, dok je u tekstilu najatraktivniji modni krojač i modelar obuće. Navodi da su 74 srednje stručne škole u Srbiji u dualnom modelu obrazovanju, dok u ovoj školskoj godini 6.900 učenika pohađa ovaj sistem obrazovanja. Ostvarena je saradnja sa oko 880 kompanija u Srbiji, ističe ona.

Možda će vas zanimati:

U poređenju sa evropskim zemljama gde učenik prvo nalazi kompaniju i sa njom zaključuje ugovor o saradnji, a nakon toga se opredeljuje za školu, u Srbiji je obrnuto. "Đak prvo upisuje školu koja nudi obrazovni profil, a nakon toga, u skladu sa svim određenim pravilnicima, podzakonskim aktima bude raspoređen u kompaniju u kojoj će da uči kroz rad", navodi ona.

Pandemija je uticala na sve, ocenjuje ona i dodaje da i dalje ima kompanija koje su spremne da pomognu obrazovanje, ali ih ove okolnosti trenutno onemogućavaju. "Pandemija ometa učenje kroz rad, a to je upravo dualno obrazovanje", dodaje. Kaže da kompanije razmišljaju o budućnosti jer će se pandemija završiti i da zato još danas moramo da mislimo o tome kako ćemo sutra. Tako da je interesovanje i dalje na zavidnom nivou od strane kompanija.

Kada je reč o prijemu u željenu školu, kaže da to zavisi od rezultata prijemnog ispita koji deca polažu u osnovnoj školi, ali i od bodova koje nose iz škole. Sve zainteresovane kompanije se mogu javiti PKS koja je partner Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u realizaciji ovog dela obrazovanja.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA