WHATSAPP SE MOŽDA NIKAD NE PROMENI: Nemačka nove opcije privatnosti smatra ilegalnim i želi da ih ospori | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WHATSAPP SE MOŽDA NIKAD NE PROMENI: Nemačka nove opcije privatnosti smatra ilegalnim i želi da ih ospori

Nemačka agencija za zaštitu ličnih podataka otvorila je postupak.

  Izvor: Promo / WhatsApp

Popularna aplikacija za dopisivanje WhatsApp je bila žestoko kritikovana početkom 2021. godine jer je htela da implementira sporne uslove korišćenja.

Takva odluka je izazvala ogroman kontraefekat, veliki broj korisnika je obrisalo svoje naloge na WhatsApp-u, te su se "preselili" na rivalske aplikacije kao što su Telegram i Signal.

Možda će vas zanimati:

Zbog pritiska javnosti, kompanija WhatsApp je odlučila da pomeri sporne uslove korišćenja za 15. maj, a kako se taj datum uveliko približava, ponovo su se pojavile kritike na račun ove aplikacije za dopisivanje koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta.

Jedan od najstrožijih regulatornih tela Nemačke želi da zaustavi korporaciju Facebook u preuzimanju podataka korisnika WhatsApp aplikacije. Član regulatornog tela grada Hamburga, Johanes Kasper, traži "izvršnu naredbu" pre 15. maja zbog zabrinutosti da bi promena politike te aplikacije mogla da upotrebi prikupljene podatke korisnika u šire marketinške i reklamne svrhe.

"WhatsApp koristi skoro 60 miliona ljudi u Nemačkoj i ubedljivo je najpopularnija društvena aplikacija, ispred je i Facebook-a. Zbog toga je još važnije da osiguramo da veliki broj korisnika, što čini ove usluge još atraktivnijim mnogim ljudima, ne doživi zloupotrebu i eksploatisanje moći podataka" - istakao je Kasper, iz tamošnje agencije za zaštitu podataka.

Iz kompanije Facebook su istakli da će pregledati šta su im regulatorna tela Hamburga dostavili, kao i da "će se pozabaviti njihovim nesporazumima oko svrhe i efekta ažuriranja", ali i da "će ostati posvećeni dostavljanju bezbedne i privatne komunikacije svim korisnicima", prenosi Bloomberg

Kako je istakao Kasper, ta kompanija će imati priliku da odgovori na sve optužbe na saslušanju: "Sve do sada, nije bilo nikakvog supervizora koji bi pregledao proces operacija između WhatsApp i Facebook kompanija, a kojeg smo svesni. Postoji razlog da verujemo da će odrebe koje će omogućiti deljenje podataka između WhatsApp-a i Facebook-a biti nezakonito sprovedene zbog nedostatka dobrovoljnog i informisanog pristanka" - dodao je on.

On je istakao da je slučaj otvoren "kako bi se sprečilo nezakonito deljenje podataka, a ako je potrebno i da se zaustavi nezakoniti pritisak na saglasnost sa kojim se suočava veliki broj korisnika".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:


Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA