Crvene zastavice

10 NAJVAŽNIJIH STVARI NA RAZGOVORU ZA POSAO: Obratite pažnju na prekovremeni rad i druge loše znake

Uočite toksično okruženje pre nego što bude kasno.

Nezadovoljni zaposleni
Izvor: Shutterstock / Roschetzky Photography

Naišli ste na super oglas za posao. Ispunjavate većinu uslova, a i firma deluje super. Pozicija za koju biste aplicirali vam deluje zanimljivo i izazovno. Poslali ste CV i došli na prvi intervju. Sve deluje super, ali imate neki čudan osećaj da nešto nije kako treba, ali niste sigurni o čemu se radi. Ili gora varijanta: videli ste neke čudne znake, ali ste ih ignorisali i već od prvog dana na novom poslu vam je jasno da ste se gadno prevarili....

Možda će vas zanimati

Neke stvari koje možete da primetite na intervjuima su uobičajene za bilo koji posao: vaš sagovornik je nepristojan, ili firma prosto zaboravi na vaš intervju, pa HR deluje zbunjeno kad vas vidi. Bitno je i verovati svom osećaju u stomaku: ukoliko imate osećaj da nešto nije kako treba, velika je šansa da ste podsvesno primetili nešto što vam je izazvalo ovu čudnu reakciju.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Sa druge strane, neki znaci prilikom intervjua za novi posao su jasan znak da treba da se zahvalite na pruženom vremenu i što pre pobegnete kući.

1. "Da, da, mi mnogo radimo"

Nije retko da se na poslovima radi prekovremeno, posebno kada imate da završite neki projekat, a rokovi se bliže. To se dešava i to nije toliki problem. Ono na šta treba da obratite pažnju su firme koje smatraju da je prekovremeni rad deo posla, i da je sasvim normalno da radite 60 ili više sati nedeljno.

Kako da budete sigurni?

Tokom intervjua pitajte da vam daju precizne informacije oko radnog vremena, i ne dajte se zavaravati sa neodređenim izjavama poput: "industrijski standard" ili "radimo mnogo, da bismo se mnogo zabavljali". Ako od vas očekuju da uvek budete dostupni na službenom telefonu, možda je bolje da potražite drugi posao.

2. Posao zvuči jednostavno, ali je predstavljen tako da deluje izazovno

Pogledali ste oglas i ispunjavate sve uslove, ali na intervjuu HR predstavnik insistira da je pozicija "izazovna", i da im treba neko ko se "ne boji da zasuče rukave". Ovo uglavnom nije dobar znak, jer nije u pitanju izazov koji će vam pomoći da se usavršite u nekoj oblasti, već je u pitanju zahtevan menadžment, ili su već imali stresne situacije i dosta ljudi koji su odustali, pa sad pokušavaju da pronađu nekoga ko će sve to shvatiti kao deo posla. Odmah da vam kažemo, taj neko ne treba da budete vi.

Kako da budete sigurni?

Prosto. Pitajte HR tokom intervjua šta podrazumevaju pod "izazovnim okruženjem", i tražite da vam navedu situacije i šta možete da očekujete, sa sve vašim dužnostima, kako biste znali šta se traži od vas.

Rudar
Izvor: SmartLife / Unsplash / Amir Arabshahi

3. "Treba nam SVETSKI MEGA CAR" (ili neki drugi sličan naziv)

Odmah da vam kažemo, ovo je retko dobar znak. Uglavnom znači da je firma u problemu, jer im je otišao glavni programer ili direktor i pojma nemaju šta dalje, ni kakva im osoba treba.

Kako da budete sigurni?

Ponekad je ovakav žargon znak da se neko očajnički trudi da bude kul, ali ukoliko forma tačno navede šta traži od vas, nemate mnogo čega da se bojite. Sa druge strane, ukoliko je opis posla u maniru naslova... recite da treba samo tetki lek da odnesete, ili već neki drugi izgovor, kako biste završili intervju pre vremena.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

4. Obavezno znanje engleskog, mandarinskog, finskog, hebrejskog, norveškog, koreanskog, arapskog i svih programskih jezika

Nerealni ili predugački tehnički zahtevi znači da vaš poslodavac nema dobar operativni metod. Čak i u turbulentnim okruženjima kao što je startap, svaka pozicija mora da ima praktičan pristup rešavanju problema. Ako od vas traže da znate milion i jedan jezik i sve moguće alate, verovatno im treba više od jednog čoveka za posao.

Kako da budete sigurni?

Pitajte zbog čega traže toliko različitih stvari i kada i kako treba da se primeni to znanje. Ponekad se može zaista desiti da se traži neko ko radi sa mnogo različitih klijenata i zaista mora da zna mnogo jezika i da poznaje različite softverske alate. Ukoliko vaš sagovornik daje neke neodređene odgovore na vaša pitanja, znajte da ni njima nije baš najjasnije ko im treba.

Spisak stvari
Izvor: Shutterstock / Waniza

5. Imate samo tehnički intervju

Tehnička strana posla ponekad jeste najbitnija, kao na primer u programiranju. Međutim, ukoliko firma insistira samo na tehničkoj strani, onda verovatno od vas očekuje da budete šraf u mašineriji, bez mnogo kolaboracije, komunikacije i bilo kakve kreativne strane. To takođe znači da su i vaše kolege slično profilisane, bez mnogo pažnje na socijalne veštine i saradnju. U takvim radnim okruženjima često ima mnogo sukoba, svađa i netrpeljivosti.

Čak i da ne volite mnogo da pričate sa kolegama, ipak ćete na poslu provoditi 8 sati svakog radnog dana, a to je mnogo vremena da ne pričate ni sa kim. U toku razgovora napomenite da niste mnogo zainteresovani za društvenu stranu posla, ali da ste komunikativna i prijatna osoba. Niko u svom timu neće nekoga ko ništa ne progovara.

Čovek u kancelariji
Izvor: SmartLife / Pexels / Andrea Piacquadio

6. Intervju izgleda kao igra "Ko zna – zna" u Slagalici

Kao što potpuno tehnički intervju nije dobar, kada vam neko testira znanje i inteligenciju kao Slagalici (ili vam ispravlja kako akcentujete reči), znajte da je u pitanju osoba sa kojom nije baš lako raditi. Obratite pažnju i kada neko insistira da je samo njihovo rešenje problema tačno, a kada to radi neko ko će vam biti nadređeni... pa, možete da zamislite kakav bi vam bio radni dan. Arogancija nije osobina koju tražite kod kolega, pa ukoliko je primetite, skrenite levo kod Albukerkija.

7. Druge kolege su previše zauzete da dođu na intervju

Najbolji intervjui su oni na kojima su vaše kolege, jer od njih direktno možete da vidite kako izgleda raditi u firmi. Da li imate priliku da neobavezno proćaskate sa njima ili postavite neka pitanja, ovo vam može reći mnogo više od bilo kojeg oglasa ili čoveka iz HR.

Ukoliko nemate priliku da pričate sa nekim od budućih kolega, možda postoji neki problem u timu, za koji HR ne želi da se vidi, ili prosto postoji velika fluktuacija zaposlenih. Ni u jednom slučaju, nasmejano lice čoveka iz ljudskih resursa neće vam zaista reći kako je raditi na nekoj poziciji.

8. Posao bez vizije, svrhe ili razumnih ciljeva

Posao HR-a je da vam na intervjuu jasno kaže koji su ciljevi, vizija kompanije i šta se od vas očekuje. Ukoliko to ne umeju da urade, to nikako nije dobar znak. Ukoliko neko ko hoće da vas zaposli ne ume da vam kaže šta se od vas očekuje, da li mislite da će to uraditi neko drugi? Verovatno ne.

Kako da budete sigurni?

Ako vaš sagovornik daje neodređene opise i deluju nervozno kada ih pitate za konkretne stvari ili da vam nešto objasne, i to im ne pođe za rukom, nemate šta tu da tražite: tetkin lek, Albukerki ili parkiran auto na mestu za invalide... šta vam prvo padne na pamet.

Sastanak
Izvor: SmartLife / Unsplash / Jason Goodman

9. Posluju 10 godina, a i dalje su startap

Nemamo ništa protiv startapa (efikasno), jer to mogu biti uzbudljiva i vrlo kreativna okruženja u kojima se možete lepo zabaviti i zaraditi lepe pare. Međutim, nakon godinu ili dve, startap treba da preraste u konkretnu kompaniju. Ukoliko oni i dalje definišu sebe kao startap, a postoje desetak godine, tu nešto nije u redu: ili imaju finansijskih problema, ili se kriju iza startap koncepta zbog loših rezultata, lošeg menadžmenta ili nejasne strategije.

Kako da budete sigurni?

Pitajte sagovornika kako se firma razvijala od početka, koji im je plan za budućnost i zbog čega su i dalje startap. Uvek je bitno da na intervjuu izvučete isto pitanja od vašeg sagovornika kao i on od vas.

Startap sastanak
Izvor: Shutterstock / mentatdgt

10. Zombi zaposleni

Bacite pogled na firmu pre nego što uđete u kancelariju za intervju. Pogledajte kako izgledaju zaposleni. Ukoliko pričaju međusobno, deluju zauzeto, ali pozitivno – to je dobar znak. Ako su apatični, sa tužnim izrazima lica, sa radnim mestima koja su mračna i ne deluju udobno, možda je vreme da budete uzdržani.

Ukoliko sretnete nekoga u liftu, raspitajte se šta misli o firmi – neformalni razgovor vam može reći mnogo više nego bilo ko na formalnom intervjuu.

Kako da budete sigurni?

Pitajte sagovornika nešto jednostavno: "Možete li da mi opišete kako izgleda prosečan dan u kancelariji?" Ako dobijete odgovor u kojem se naglašava prijavljivanje kada ste došli i otišli s posla, mnogo sastanaka, tačno vreme trajanja pauze i druge rigorozne stvari, to često nije dobar znak, jer ako vam se ne sviđa takav pristup na intervjuu, sigurno vam se neće svideti uživo. Slušajte da li ima stvari koje vam se sviđaju i koje volite, kao i one koje biste sigurno izbegli.

Zabrinuta radnica
Izvor: Pexels/ ANdrea Piacquadio

Obavezno idite na intervju

Iako ovaj spisak deluje dugačko, i da treba da zapamtite sve ove stvari, ne brinite, zazvoniće vam alarm ukoliko vas neko tokom intervjua podseti na ovaj tekst. Ukoliko primetite više od jedne loše stvari, definitivno potražite drugi posao, jer ništa nije loše kao toksično radno okruženje.

Zapamtite, iako intervju deluje kao prilika da ljudski resursi upoznaju vas, to je isto tako prilika da i vi upoznate firmu i da procenite da li biste se vi uklopili u njihovo radno okruženje. Intervju je idealna prilika za to, i nikako nemojte da je propustite da saznate sve što želite, jer promena posla je jako bitna stvar u životu i odluka koja se nikada ne donosi olako.

Saradnja
Izvor: SmartLife / Pexels / Kindel Media

Verujte osećaju u stomaku, jer će posao na kojem ste srećni učiniti vreme van posla takođe srećnim.

Tagovi