OTPUŠTAJU RADNIKE KOJI NISU POTPUNO VAKCINISANI? Poznati američki operator zvanično objavio odluku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTPUŠTAJU RADNIKE KOJI NISU POTPUNO VAKCINISANI? Poznati američki operator zvanično objavio odluku

Neplaćena odsustva počinju od kraja februara, a otkazi će se deliti već od aprila ove godine svima koji se ne vakcinišu u potpunosti.

  Izvor: SmartLife/YouTube @T-Mobile Nederland

Jedan od najvećih operatora mobilne telefonije u SAD - T-Mobile - objavio je zvanično da će svojim zaposlenima širom zemlje deliti otkaze, ako se ne vakcinišu u potpunosti do određenog datuma.

S tim u vezi svi korporativni zaposleni koji do 21. februara ne prime prvu dozu vakcine protiv korone biće poslati na neplaćeno odsustvo, a status svih zaposlenih koji dolaze na posao prati se putem digitalnih kartica o vakcinama na ID karticama pri prolasku kroz kancelarije kompanije.

Možda će vas zanimati

Američka kompanija koristi sistem za nadzor zaposlenih već neko vreme i to će se nastaviti i u budućnosti isključivo kako bi se zaštitili svi zaposleni u T-Mobile kancelarijama u kojima u svim odeljcima postoje jasne smernice za bezbedno ponašanje, ali i za proveru zaposlenog u vezi sa vakcinom protiv korone.

Iz ljudskih resursa su naveli da će rad u kancelariji biti dalje omogućen isključivo radnicima koji su vakcinisani u potpunosti protiv korone, a ovo pravilo neće biti primenjivano za tzv."granične slučajeve i slučajeve koji se moraju izuzeti od osnovnog pravila zbog legalnih prepreka".

Ipak, iz HR-a nisu naveli tačno koji su to slučajevi.

T-Mobile će zahtevati od svih zaposlenih, čak i onih kojima je rečeno da rade od kuće, radnicima u korisničkoj podršci recimo, da dostave dokaz o vakcinaciji prvom dozom do 21. februara, ali zaposleni koji rade izvan kancelarija neće biti stavljeni u status neplaćenog odsustva, mada će ih kompanija ohrabrivati da se odluče za vakcinaciju.

"Jasno nam je da je vakcinacija isključivo i duboko lična odluka svakog pojedinca, ali isto tako smatramo da je vakcinacija neophodan korak kako bismo na najbolji način zaštitili celu T-Mobile zajednicu", objasnili su za The Verge iz T-Mobile kompanije. Takođe, predstavnici kompanije su za medije rekli da će zaštititi privatnost svih zaposlenih i da se njihov status o vakcinaciji neće deliti ni sa kim, osim sa neophodnim osobljem kompanije.

Otkazi će biti uručeni svim kancelarijskim radnicima od 2. aprila, za koje se ispostavi da nisu u potpunosti vakcinisani, odnosno da nisu dobili najmanje dve doze vakcine protiv korone ni nakon stavljanja u status neplaćenog odsustva od 21. februara.

IT kompanije traže dokaz o vakcinaciji

T-Mobile nije prva američka kompanija koja se odlučila na ovako drastičnu meru. Google od zaposlenih, takođe zahteva da budu u potpunosti vakcinisani, a pravilo se primenjuje od 10. januara ove godine. Svi koji to nisu, a rade u kancelarijama i ne mogu da rade od kuće, imaju 30 dana plaćenog odsustva i nakon toga šest meseci neplaćenog, da bi na kraju dobili otkaz od jula, ako se ne vakcinišu u potpunosti. Slična pravila primenjuje i Intel, a kompanije Apple, Meta i druge, takođe zahtevaju od zaposlenih da budu u potpunosti vakcinisani, kako bi se vratili na posao iz kancelarije.

Nemački operator mobilne telefonije je internacionalno prisutna kompanija, čije mreže rade i u našem najbližem okruženju, ali za sada nema podataka o tome kakva će praksa biti u ostalim zemljama u kojima posluju. T-Mobile je našim korisnicima poznat po prvoj 5G tetovaži koju su nedavno uspešno izveli na daljinu u Holandiji, ali i po čestim hakerskim napadima na ovu kompaniju u SAD i drugim delovima sveta.

Šta vi mislite o ovoj odluci, podržavate li je?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob

Supreme court je proglasio neustavnim da neko bude otpusten sa posla ako se ne vakcinise. Ko god bude bio otpusten sa posla ima pravo da tuzi kompaniju, uzme odatetu i bude vracan na posao.

Bojan

Tvoje pravo je da ne primis vakcinu.Nase pravo je da te otpustimo.

Milos

A onda sledi milionska grupna tuzba i surenje T-mobilea...