COVID PASOŠI NA eUPRAVA PORTALU: Kako ih izvaditi i kako ih koristiti za putovanja van Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

COVID PASOŠI NA eUPRAVA PORTALU: Kako ih izvaditi i kako ih koristiti za putovanja van Srbije

Ukoliko planirate putovanje van granica Republike Srbije, eUprava je pored potvrde o vakcinaciji spremila jedan vid korona pasoša pod nazivom Digitalni zeleni sertifikat.

  Izvor: SmartLife / eUprava

Portal eUprava odnedavno nudi uslugu nazvanu Digitalni zeleni sertifikat koji predstavlja neku vrstu vašeg korona pasoša, jer sadrži informacije o imunizaciji i rezultatima testiranja na SARS-CoV-2 (PCR, serološki i antigenski test).

Razlika u odnosu na običnu potvrdu

Za razliku od obične potvrde, Digitalni zeleni sertifikat je elektronski potpisan, što znači da ne može biti falsifikovan niti zloupotrebljen. Ovaj sertifikat pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Ispod ovih informacija sertifikat poseduje i rezultate PCR, antigenskih i seroloških testova

Kako dobiti Digitalni zeleni sertifikat

Procedura nije nimalo komplikovanija od dobijanja potvrde i jedini preduslov, pored vakcinacije ili urađenog nekog od testova je da imate važeći pasoš za koji se potvrda vezuje i nalog na eUprava portalu. Napominjemo i da je Digitalni elektronski sertifikat besplatan i da je moguće čuvati ga odštampanog ili u elektronskoj formi na računaru ili pametnom telefonu.

 covid-19
covid-19
Izvor: SmartLife / CDC

Za razliku od potvrde o vakcinaciji Digitalni zeleni sertifikat ne možete izvaditi za člana svoje porodice, već je potrebno da se oni samostalno uloguju na portal i podnesu zahtev.

Možda će vas zanimati

Potrebno je da se prijavite na eUprava portal na adresi www.euprava.gov.rs klikom na polje "Prijava" na dugmetu "Moja eUprava". Nakon toga potrebno je odabrati neki od tri načina prijave: elektronskim sertifikatom, mobilnim telefonom (zahteva ConsentID aplikaciju na telefonu) ili korisničkim imenom i lozinkom.

Nakon unosa podataka, treba kliknuti na "Prijavite se". Na novoj strani je potrebno skrolovati ispod kategorisanih usluga i u delu "Najnovije usluge" kliknuti na "Digitalni zeleni sertifikat". Ovaj klik vas vodi na novu stranicu na kojoj se možete informisati o tome šta je digitalni sertifikat, čemu služi i kako se dobija, i pokrenuti uslugu klikom na veliko zeleno dugme "Pokreni uslugu".

Za putovanja van Republike Srbije

Nova stranica će vas obavestiti da se Digitalni elektronski sertifikat koristi za putovanja van granica RS i da se vezuje za vaš pasoš. Od polja koje treba odabrati je ono koje bira kombinaciju jezika na dokumentu: možete odabrati "srpski i engleski" ili "srpski i kineski", u zavisnosti od toga u koju zemlju putujete. Ispod je potrebno odabrati tip uređaja na kojem ćete koristiti dokument kako biste dobili sertifikat prilagođen tom uređaju. Ukoliko koristite desktop, odaberite opciju "desktop računar", odnosno "mobilni telefon", ukoliko planirate da sertifikat držite na telefonu u elektronskom obliku.

 Ilustracija
Ilustracija
Izvor: Guliver/Getty images, damedeeso

Napomenućemo da vas sertifikat na pametnom telefonu nikako ne sprečava da ga odštampate, te da je samo format malo drugačiji i prilagođen prikazu na dugačkom ekranu pametnog telefona. S druge strane, sertifikat za desktop računar je A4 formata, spreman za štampu. Takođe, ništa vas ne sprečava da zatražite i jedan i drugi sertifikat, pa da imate štampanu verziju i jednu na pametnom telefonu.

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan

Vaš JMBG je automatski upisan, kao i vaša elektronska pošta, koju možete izmeniti ako želite da vam sertifikat stigne na neki drugi email, a još jedna informacija koja se traži od vas je da unesete svoj broj pasoša

Kad sve to upišete, treba da štiklirate da slažete sa uslovima obrade podataka i kliknete na zeleno dugme "Podnesi zahtev", nakon čega ćete dobiti potvrdu da je zahtev uspešno podnet i momentalno ćete ga dobiti na navedenu email adresu.

Celokupno ovo uputstvo, korak po korak možete videti u našoj galeriji slika.

Aktuelni testovi

Svaki Digitalni zeleni sertifikat pored informacija o vakcinaciji sadrži i informacije o testovima, ali smo primetili da se u našem slučaju na njima ne nalazi ništa od informacija, što verujemo da ima veze sa trajanjem testova koji su validni 72 sata, pa nema smisla prikazivati ih. Ukoliko ste imali neki test koji je pokazao da ste pozitivni na SARS-CoV-2 virus, on će biti detaljno izlistan u vašem ličnom sertifikatu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tanja

meni je ovo prekomplikovano.....kako dobiti zeleni pasos.....uopste nije jednostavno

Zeljko

Ne mogu nikako da se registrujem a imam gmeil nalog.

RADIVOJEVIĆ KOSA

@Zeljko NE MOGU, PUTEM INTERNETA, IZVADITI COVID PASOŠ.