INFLUENSERI MOGU U ZATVOR AKO REKLAMIRAJU POGREŠNE KRIPTOVALUTE: Posle ove prevare ništa više nije isto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INFLUENSERI MOGU U ZATVOR AKO REKLAMIRAJU POGREŠNE KRIPTOVALUTE: Posle ove prevare ništa više nije isto

Promene su usledile zbog BitConnect prevare, u okviru koje su promoteri valute žrtve ubeđivali da će, ako im na neko vreme prepuste svoj Bitcoin, ostvariti veliki profit.

 Kriptovalute i dolari Izvor: Smart Life/ Pexels/ David McBee

Prevare koje uključuju kriptovalute nisu novost, ali se preduzimaju nove mere u njihovom sprečavanju – influenseri koji budu promovisali lažne valute i prevare će na sudu biti tretirani kao počinioci.

Promene su usledile zbog BitConnect prevare koja je počela još 2016. godine, u okviru koje su promoteri žrtve ubeđivali da će, ako na neko vreme prepuste svoj Bitcoin, ostvariti veliki profit.

Možda će vas zanimati

Ponuda je od početka bila sumnjiva, ali želja za zaradom ponekad zamuti moć rasuđivanja.

Ispostavilo se da ono što su influenseri obećavali nije tačno, pa su prevaranti starije investitore isplaćivali sumama koje su dobijali od novih – prava Poncijeva šema (kad se obećavaju visoke kamate na ulog, a novi ulagači se isplaćuju novcem starih).

BitConnect grupa je u najunosnijem periodu dobijala i po 10 miliona dolara nedeljno, a procenjuje se da je akcija na kraju vredela oko dve milijarde. Neki investitori su još 2018. podneli tužbu, ali ne samo protiv prevaranata, već i onih koji su reklamirali BitConnect.

Glen Arkaro je bio jedan od najvećih promotera ove prevare (istina, u prevari je učestvovao više nego običan influenser), a vlasti su od njega zaplenile čak 56 miliona dolara u kriptovalutama. Planiraju da sredstva iskoriste za nadoknadu žrtvama. Sud je odlučio da će oni koji ubuduće budu reklamirali prevare od kojih i sami imaju korist biti tretirani kao prevaranti, što znači da će im sledovati iste ili bar slične kazne.

Tako bi tvitovi, TikTok i YouTube videi koji budu reklamirali pogrešne kriptovalute (uz dobre nadoknade), svojim vlasnicima mogli da donesu nevolje – oni koji budu obećavali dobru i brzu zaradu na trgovini kriptovalutama, a u stvari sva dobit ide njihovim saradnicima, smatraće se odgovornima za sadržaje kojima se prevara reklamira (presude će se sigurno razlikovati od države do države).

Pogledajte kako je izgledala Bitconnect promocija
Izvor: Smart Life/ @Optigisa

U vreme kada je BitConnect prevara počela korisnici su mnogo slušali o kriptovalutama, ali nisu dovoljno znali. Za Poncijevu šemu sigurno jesu, ali nikome izgleda nije palo na pamet da bi mogla da nađe svoje mesto i u svetu digitalnih valuta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA