Bez EUV za Kinu

PROIZVOĐAČI MEMORIJE PONOVO U PROBLEMU: Amerika blokira kupovinu napredne tehnologije

Trgovinski rat koji godinama tiho besni između Kine i SAD mogao bi potpuno da zaustavi razvoj memorije u Kini.

SK Hynix DRAM proizvodi
Izvor: SmartLife / SK Hynix

Nedavno smo pisali o EUV mašini, bez koje nema budućnosti za kompanije koje se bave proizvodnjom kompleksnih čipova. Da podsetimo, EUV je ekstremna ultraljubičasta litografska mašina, krucijalna za graviranje malih električnih kola u plastične pločice, koje potom postaju moćni čipovi u uređajima kakvi su pametni telefoni, tableti, nosivi gedžeti, ali i moderni i posebno električni automobili.

Samo jedna kompanija na celom svetu, holandski ASML, pravi pomenutu mašinu, i svi zavise samo od njih. EUV mašina je veoma kompleksna za izradu, jer se sastoji iz stotinu hiljada delova, a proces montaže i sklapanja mogu da potraju i nekoliko nedelje i zahtevaju neverovatna 2 kilometra kablova.

Prvo je blokiran Huawei

Jedna od kompanija kojoj je bila potrebna EUV mašina za razvoj svog Kirin 9000 čipseta je Huawei, ali su SAD sprečile holandske vlasti da kineska kompanija dobije EUV mašinu, nakon čega je prestala njegova proizvodnja.

Sada su na tepetu SK Hynix i Samsung

Sličan problem javlja se sad, jer jedan od najvećih proizvođača memorije na svetu, južnokorejski SK Hynix želi da kupi EUV mašinu za svoju fabriku u gradu Vuksi u Kini. Ova fabrika pravi veliki deo DRAM-a ove kompanije i manji deo NAND memorije. Plan kompanije SK Hynix je da fabrika u Vuksi pređe na proizvodnju naredne generacije DRAM (DDR5, LPDDR5/LPDDR5X) za šta im je potrebna EUV mašina.

Međutim, problem je što se ta fabrika nalazi u Kini, pa postoji problem da će vlada SAD ponovo blokirati isporuku opreme za proizvodnju naprednih poluprovodnika Kini. Vlada SAD ne može direktno da utiče na ASML, ali se može ponoviti scenario od pre nekoliko godina kada je Trampova vlada ubedila holandske vlasti da blokiraju izvoz EUV mašine kompanijama Huawei i SMIC.

SK Hynix Cheongju
Izvor: SmartLife / SK Hynix

Vasenar sporazum

Prema pomenutom dogovoru koji su 1996. godine potpisali predstavnici 42 države sveta (uključujući SAD i Holandiju), potpisnici se obavezuju da će sprečiti izvoz oružja i tehnologija koje mogu da utiču na regionalnu i internacionalnu bezbednost. Trampova administracija se pozvala na pomenuti dogovor kada je zahtevala od holandskih vlasti da spreče izvoz EUV mašine. Bajdenovu administraciju ne sprečava ništa da se ponovo pozove na ovaj dogovor, kako bi sprečili izvoz napredne tehnologije u Kinu, iako je SK Hynix južnokorejska kompanija (SK u nazivu je akronim od South Korea).

Zemlje potpisnice Vasenar sporazuma
Izvor: SmartLife / Wikipedia

Jačanje kineske tehnološke industrije

Globalna briga (trgovinski rat) je da će dozvoljavanjem Kini da dođe do opreme za napredni razvoj poluprovodnika ojačati industriju ove zemlje, posebno jer su SAD uložile ogromna sredstva da stignu Kinu. Iako se radi o SK Hynix, kompaniji koja nije iz te zemlje, jednom kada EUV mašina dođe na kinesko tle, niko više ne može kontrolisati šta će se dalje dešavati sa njom. A to je upravo ono što SAD žele da spreče - jačanje kineske industrije poluprovodnika stranom tehnologijom.

Samsung je u istom loncu

Pored SK Hynix, i Samsung ima kompanije u Kini koje prave DRAM proizvode i koji zahtevaju EUV mašinu da bi prešli na proizvode naredne generacije. Ove kompanije mogu donekle da ublaže činjenicu da nemaju EUV mašinu tako što će prebaciti svoje proizvodne procese na 3D NAND, jer njihova fleš memorija još uvek ne zahteva EUV alate, ali će se to uskoro promeniti, a onda će sve fabrike u Kini biti u ozbiljnom problemu.

Prebacivanje na CMOS senzore

Ukoliko se ove zabrane nastave SK Hynix i Samsung mogu doći u situaciju da potpuno promene namene svojih fabrika, na primer u proizvodnju CMOS senzora za kamere korišćenjem naprednih tehnologija proizvodnje već dostupnih u ovim fabrikama.