IZNENADNO PARTNERSTVO? Samsung i Huawei izgleda zajednički rade na najmoćnijem čipsetu - Kirin 9000L | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZNENADNO PARTNERSTVO? Samsung i Huawei izgleda zajednički rade na najmoćnijem čipsetu - Kirin 9000L

Ova saradnja dolazi nakon što je, navodno odložena Huawei P50 serija telefona.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kompanija Huawei je u teškoj poziciji zbog američkih zabrana i ne sme da koristi ništa u domenu proizvodnje softvera i hardvera dok to ne odobri posebno američko regulatorno telo, ako to nešto poseduje američku svojinu bilo koje vrste u sebi.

Ta zabrana je pooštrena tokom septembra 2020. godine i umesto samo američkih, odnosi se na apsolutno svaku svetsku kompaniju, koja želi da sarađuje sa kineskom kompanijom - Amerika tj. SAD moraju da daju zeleno svetlo svakoj toj kompaniji da bi radila sa Huawei kompanijom.

Možda će vas zanimati:

Jasno vam je da se to ništa ne odvija brzinom svetlosti, mislimo na to zeleno svetlo… Ipak, Huawei se dovija na različite načine. Kirin 9000 je najjači čipset, koji je Huawei ikad napravio i on je ugrađen u Huawei Mate40 seriju telefona, ali i na fantastični novi Huawei Mate X2 savitljivi telefon.

S obzirom na to da je zabrana stupila već u septembru na snagu Huawei je Kirin 9000 zalihe već raspodelio, a TSMC kompanija, kojoj je kineski gigant bio drugi najveći korisnik (odmah iza kompanije Apple) nije dobio to famozno zeleno svetlo za nastavak proizvodnje. Usledio je Kirin 9000E čipset, koji ima jedno veliko NPU jezgro, nasuprot dva jezgra u Kirin-u 9000 i još jedno manje. NPU jezgra koriste se za obradu podataka u domenu mašinskog učenja i veštačke inteligencije, ali to smanjenje za jedno jezgro u praksi nije toliko velika i očigledna razlika.

Ipak, što se performansi tiče, primetna razlika jeste u tome što Kirin 9000 ima 24 GPU jezgra, dok Kirin 9000E ima 22 GPU jedinice.

Sad dolazimo i do potpuno novog Kirin 9000L čipseta, koji će Huawei praviti sa Samsung kompanijom u isto pet nanometara proizvodnom procesu (arhitektura 5nm EUV). Ipak, ovaj čipset biće osetno slabijih performansi. Brzina mu se spušta se sa 3,13 GHz na 2,86 GHz, a sa 24 GPU jedinice na Kirin 9000 verziji, GPU na Kirin 9000L spušta se na 18 “glava“, iako su i dalje u pitanju Mali-G78 GPU-ovi.

S obzirom na to da Kirin 9000 i Kirin 9000E više najverovatnije kompaniji nisu dostupni, Kirin 9000L bi postao najmoćniji čipset za Huawei telefone, pre svih Huawei P50 seriju, ali PhoneArena navodi da ove vesti još uvek nisu potvrđene zvanično. Iako su HuaweiCentral i kineski Weibo preneli da su dogovori postignuti između Samsung i Huawei kompanija, ostaje nejasno kako će to južnokorejska fabrika proizvoditi čipsetove za Huawei, ako je i ona pogođena američkim restrikcijama, a do sada je to svakako bila…

Takođe, još ne potvrđene informacije različitih medija kažu da je Huawei P50 serija zbog svega ovoga pomerena za maj tekuće godine i da je u martu svakako nećemo upoznati.

Šta vi mislite o ovoj saradnji?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA