NEMILOSRDNI TROJANCI U ANDROID APLIKACIJAMA: Još uvek dostupne u Google Play prodavnici – kradu novac i lične podatke | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMILOSRDNI TROJANCI U ANDROID APLIKACIJAMA: Još uvek dostupne u Google Play prodavnici – kradu novac i lične podatke

Većina otkrivenih aplikacija je već uklonjena iz Google Play prodavnice, ali je Bleeping Computer nedavno objavio da je jedna od popularnijih još uvek dostupna za preuzimanje – Top Navigation, koja je skinuta preko 500 hiljada puta.

 Malver na telefonu Izvor: Smart Life/ Shutterstock/ Suttipun

Bezbednost na internetu je već godinama jedna od gorućih tema, a eksperti u poslednje vreme prijavljuju povećan broj malicioznih aplikacija u Google Play prodavnici.

U pitanju su sadržaji koji do korisnika stižu s malicioznim elementima, a jedna od aplikacija koje su prepoznate kao opasne je i Top Navigation koja do sada ima oko 500 hiljada preuzimanja i još uvek nije uklonjena iz prodavnice kompanije Google.

Možda će vas zanimati

Većina otkrivenih aplikacija sadrži trojance koji su se do sada koristili u brojnim prevarama, u okviru kojih su bili kompromitovani bankovni računi žrtava, te osetljivi podaci.

Pored toga se upozorava i na Android trojanca, koji se nudi kao WhatsApp mod, a promoviše se na društvenim mrežama, forumima i različitim web sajtovima.

Mnoge od opasnih aplikacija su prisutne još od januara 2022. godine – među njima su i one za upravljanje kriptovalutama, alati za obradu fotografija i druge koje korisnici često preuzimaju. Pozamašan je i broj finansijskih aplikacija koje od žrtava traže da kreiraju naloge, te da potom uplate određene sume novca za trgovinu. Uplate na kraju završavaju na bankovnim računima prevaranata.

Pogledajte galeriju:

Većina otkrivenih aplikacija je već uklonjena iz Google Play prodavnice, ali je Bleeping Computer nedavno objavio da je jedna od popularnijih još uvek dostupna za preuzimanje – već pomenuta Top Navigation, koja je skinuta preko 500 hiljada puta.

Tu su i druge maliciozne ponude, a nedavno se pojavila i Advice Photo Power, koju je na svoje uređaje otpremilo preko 100 hiljada korisnika. Iako komentari ispod aplikacije ukazuju na maliciozne elemente, još uvek nije sklonjena iz Google Play Store – procedura podseća na mnoge druge prevare, budući da se naplaćuje dva dolara nedeljno, navodno za verifikaciju i uklanjanje reklama, ali korisnici ne dobijaju nijednu od ponuđenih usluga. Sve funkcioniše tako što aplikacija aktivira pridružene servise i preko Wap Click naplaćuje usluge, a nakon što se od korisnika traži da unesu broj telefona.

Prema poslednjim izveštajima najveća pretnja u januaru 2022. godine su bili nezvanični WhatsApp modovi s trojancima – GBWhatsApp, OBWhatsApp, te WhatsApp Plus. Između ostalog su nudili podršku za arapski jezik, blokiranje poziva, mogućnost za automatsko čuvanje primljenih fotografija i drugih medija, a popularnost su stekli upravo zbog toga što pružaju funkcije koje običan WhatsApp nema.

Žrtve su na kraju završavale s malverima i drugim opasnim dodacima koji su napadačima omogućavali da preuzmu kontrolu i mete preusmeravaju ka malicioznim sajtovima. Kao i uvek, preporučuje se opreznost prilikom preuzimanja aplikacija, a najpre čitanje komentara koje su ostavili oni koji su sadržaje već isprobali. Povećana potrošnja baterije i interneta može da bude znak da je uređaj već zaražen, a preporučuje se da se osim Google Play Protect zaštite koristi i dodatna, naravno od proverenog developera.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA