ILON MASK PONUDIO TINEJDŽERU 5.000 DOLARA: "Ugasi Twitter nalog koji prati moje letove" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ILON MASK PONUDIO TINEJDŽERU 5.000 DOLARA: "Ugasi Twitter nalog koji prati moje letove"

Devetnaestogodišnji student je napravio Twitter naloge koji automatski prate letove poznatih ličnosti, uključujući i Ilona Maska, koji mu je ponudio 5.000 dolara da ugasi "njegov" nalog.

 Ilon Mask na Spejs šatlu sa mesecom u pozadini Izvor: Shutterstock / cometa geo

Ilon Mask je poslao poruku Džeku Sviniju, devetnaestogodišnjem studentu preko Twitter poruke na jesen prošle godine. "Da li možeš da skloniš ovaj nalog, jer predstavlja bezbednosni rizik". Nalog o kojem Ilon Mask priča je @ElonJet na Twitter mreži, i predstavlja automatizovani nalog koji objavljuje postove o kretnji Ilona Maska njegovim privatnim avionom po celom svetu.

Možda će vas zanimati

Svini je odgovorio najbogatijem čoveku na svetu da može, ali da mu umesto 5.000 dolara pošalje jedan Tesla Model 3. Popularnost ovog naloga koji ima skoro 125.000 pratilaca je izgleda uplašila Maska, koji je rekao Sviniju da mu se ne sviđa ideja da ga neka budala upuca (jer zna gde se kreće).

Nastavak priče

Konverzacija je nastavljena sa još nekoliko poruka. Mask ga je pitao koliko novca zarađuje od ovog naloga, i kada je saznao da je iznos oko 20 dolara mesečno, ponudio mu je 5.000 dolara da obriše nalog i pomogne milijarderu da onemogući da ga ludaci prate. Svini je rekao je bi voleo 50.000 USD, jer bi mu to bila super prilika da plati koledž, ili da kupi Tesla Model 3.

Mask je rekao da će razmisliti, ali do danas mu nije ponudio ništa, a nalog je svakim danom sve popularniji. Svini kaže da je sasvim OK to što mu Ilon nije odgovorio, jer je stekao popularnost na svojim drugim nalozima, i da sada zarađuje više novca nego pre. Dobio je više pratilaca na društvenim mrežama, naučio da kodira i dobio posao kao programer.

Možda će vas zanimati

Poslednja konverzacija odigrala se početkom godine kada Svini rekao da bi obrisao nalog, bez bilo kakvog novca, ali za priliku da dobije praksu kod njega. Svini kaže da Mask još uvek nije otvorio poruku, ali da je to verovatno zato što je na odmoru na Havajima, što možete da proverite na ElonJet nalogu.

Svini je takođe objasnio kako funkcionišu njegovi nalozi. On koristi javno dostupne podatke, vezane za njegov privatni avion, a onda njegov algoritam iz tih podataka izvlači informacije o poletanju i sletanju, i automatski ih objavljuje na Twitter mreži.

Kompleksna matematika

Ono gde stvari postaju komplikovane je činjenica da se Maskov avion nalazi na LADD blok listi, koja uklanja njegove identifikacione informacije sa javno dostupnih sajtova. Međutim, kako blokirani avioni nisu 100% uklonjeni, Svini koristi javno dostupne podatke sa ADS-B transpondera koji se nalaze na većini aviona, koji pokazuju podatke o lokaciji aviona kada je u vazduhu. Onda se ti podaci obrađuju u jednom kompleksnom algoritmu. Koristi se visina leta aviona i vreme kada su dobijeni podaci, kako bi se odredilo kada poleće, odnosno sleće. Onda se ti podaci upoređuju sa podacima na aerodromima kako bi se odredilo gde Mask ide ili odakle poleće.

Ilon Mask Saturday Night Live VIDEO
Izvor: Saturday Night Live

Iako treba mnogo znanja za ovo, Svinijev otac radi u avio industriji i prati avione otkad je mali, i da je oduvek bio fasciniran njima, pokušavajući da sa zemlje pogodi koji je model aviona na nebu, poredeći podatke sa aplikacijama koje prate letove.

 Tragovi aviona na nebu
Tragovi aviona na nebu
Izvor: Shutterstock / klevo

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA