VREME JE DA POČNETE DA VODITE RAČUNA O PRETNJAMA, jer su i one postale vrlo ozbiljne! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VREME JE DA POČNETE DA VODITE RAČUNA O PRETNJAMA, jer su i one postale vrlo ozbiljne!

Mnogo više opcija za bezbednije korišćenje novih telefona na internetu, ali i svakodnevno.

Samsung Galaxy A72: Popraviće svaki tmuran dan! VIDEO
Izvor: MONDO portal

Kad je o bezbednosti reč imamo puno toga da kažemo i to rado činimo svaki put kad nam se za tim ukaže prilika.

Tako je i sad, kad predstavljamo potpuno dva nova telefona - Galaxy A52 i Galaxy A72 - i ovog puta nismo tu da kažemo da su ovakvi ili onakvi, nego da pomognemo svima koji ovo čitaju da razumeju i shvate šta bezbednost na jednom modernom telefonu znači.

Možda će vas zanimati

Bezbednost se tiče i hardvera i softvera, pa zbog toga Samsung ima svoju Knox platformu.

Knox je ugrađen u hardver i softver telefona, na taj način štiteći telefon od trenutka kad se prvi put uključi. Nudeći višeslojnu sigurnost, Knox čuva najosetljivije informacije od zlonamernog softvera i zlonamernih pretnji - bile one sajber ili izazvane ljudskim faktorom, da to tako kažemo.

Samsung je pomoću Knox platforme, Samsung Pass aplikacije i optičkog skenera otiska prsta omogućio korisnicima Galaxy A72 i Galaxy A52 uređaja da svojim otiskom prsta zaštite aplikacije, multimedijalne sadržaje, čak i veb stranice! To znači da će moći da im se pristupi isključivo nakon očitavanja otiska prsta korisnika i ničijeg drugog.

Svi podaci čuvaju se u posebnom tzv. kontejneru, koji sve podatke enkriptuje, pa sve da ih se neko i na neki čudesan način domogne oni neće ništa značiti sami po sebi, jer niko neće biti u prilici da ih pročita bez ključa, koji ima samo sigurnosni čip ugrađen u sam telefon. Na ovaj način Samsung je korisnicima omogućio da zaštite svoje poslovne naloge, bilo da su to mejl, kalendar, planer ili privatne - društvene mreže, fotografije, video klipove, poruke itd.

Secure Folder tj. bezbedna zona je prostor na telefonu u okviru kojeg se nalazi sve ono što ne bi trebalo da vidi niko drugi, osim vlasnika telefona. Za korišćenje Secure Folder-a neophodan je Samsung nalog, koji se otvara besplatno i proceduru i prednosti Samsung naloga objasnili smo u našem ranijem tekstu, pa se ovom temom nećemo ponovo sada baviti. Ipak, ponovićemo da je, osim skenera otiska prsta, moguće za otključavanje uređaja ili pojedinih delova menija koristiti skeniranje lica, koje je omogućeno prednjom kamerom rezolucije 32 megapiksela.

Na Galaxy A72 i Galaxy A52 telefonima nalazi se i nova mogućnost - Private Share. Ovo je sjajna opcija za bezbedno i ograničeno deljenje svakakvih vrsta datoteka sa bilo kim u okolini putem Bluetooth, Data ili Wi-Fi veze. Naravno, postoji caka, a to je da korisnik koji šalje dokumenta ili fajlove ima pravo da zabrani njihovo prosleđivanje, izmenu pre daljeg deljenja ili da postavi tajmer nakon kojeg će svaki podeljeni fajl biti izbrisan sa uređaja primaoca. Zanimljivo je i to da neće biti moguće čak ni pravljenje slika ekrana dok se pregleda takav sadržaj, pa praktično ne postoji mogućnost zloupotrebe primljenih fajlova.

Samsung je Private Share realizovao i osmislio pomoću blockchain tehnologije, koristeći Samsung Knox i Trusted Execution Environment (TEE) tehnologije. Zajednički, one u okviru Private Share servisa nadziru razmenu fajlova, kreiraju enkriptovano okruženje i bezbedno razmenjuju ključeve za enkripciju između dva uređaja tako da niko ne može da ih ugrozi sa aspekta bezbednosti podataka.

Samsung koristi blockchain tehnologiju kako bi unapredio sigurnost i bezbednost softvera i hardvera

SmartLife

Jedna od veoma korisnih opcija je i mogućnost enkripcije podataka na memorijskoj (microSD) kartici, koju Galaxy A52 i Galaxy A72 podržavaju. Na taj način će podaci na kartici biti zaštićeni od kopiranja i čitanja izvan uređaja na kojem su napravljeni, jer se ključevi enkripcije čuvaju - pogađate, u okviru hardversko-softverskog Samsung Knox sistema i niko im nema pristup, osim vlasnika telefona.

Samsung Galaxy A52 i Galaxy A72 su neki od prvih modela koji podržavaju Samsung SmartTag dodatke, koji omogućavaju da se lakše pronađu, ako se zagube ili poseju negde usput, a na raspolaganju su i standardne opcije Find My Phone i Google Play Protect za proveru aplikacija i igara tokom i nakon instalacije na telefon. Ovo je opcija dostupna u okviru samog Google Android ekosistema, o kojima je SmartLife već detaljno pisao na linku iznad.

Kačenje na otvorene Wi-Fi mreže nikad nije bio savet koji smo dali čitaocima, a sigurni smo da tako razmišlja i kompanija Samsung. Upravo iz tog razloga Knox platforma je proširena i na skeniranje Wi-Fi mreža. Sad telefon ima mogućnost upozoravanja na činjenicu da mreža nije dovoljno bezbedna i da korisniku prijavi bilo kakvu sumnjivu aktivnost, koja se odvija u pozadini. Ova opcija uključena je odmah nakon kupovine telefona, ali vi proverite odlaskom u meni Settings, Wi-Fi, tri tačke (gore, desno), Advanced, pa u Detect Suspicious networks. Uključite ovu opciju pomeranjem klizača na On i to je to!

Kompanija je kreirajući Galaxy A52 i Galaxy A72 vodila još više računa o tome da zaštiti privatne i poslovne podatke svojih korisnika, a mi još jednom apelujemo na sve koji ovo čitaju - koristite internet i sve na njemu odgovorno i ne ostavljajte svoje podatke nikome bez preke potrebe tj. ukoliko niste potpuno sigurni da je servis tj. usluga ili opcija koju koristite bezbedna i autentična!

Niko ne može da nas zaštiti bolje od nas samih!

Pročitajte i ovo

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA