Srednja klasa

TESTIRALI SMO 3 NOVA TCL TELEFONA: TCL 20L, 20L+ i 20 Pro 5G su drugačija ponuda na našem tržištu

Autor Marko Nešović

TCL 20L, 20L+ i 20 Pro 5G, aktuelna ponuda ove kompanije za 2021. godinu ima malo drugačiji pristup od konkurencije.

TCL 20 Pro ekran
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Kompanija koja je u svetu poznata kao jedan od najvećih proizvođača ekrana i televizora na svetu, u svojoj ponudi ima i nekoliko interesantnih modela pametnih telefona, poput koncepta savitljivog Fold'n'Roll od 10 inča. Njihova linija modela za 2021. godinu nosi oznaku TCL 20, uz sufikse S, L, SE i Pro. Ovoga puta smo za test odabrali najinteresantnije modele – najjači TCL 20 Pro 5G i par predstavnika srednje klase TCL 20L i 20L+.

Preko operatera

Za sad kod nas TCL fokusira svoju prodaju na operatere, nudeći telefone koz pakete i na rate. Interesantno je da sva tri modela imaju ekran iste dijagonale i rezolucije: 6,67 inča i 2400x1080 piksela, ali on kod 20 Pro modela deluje uži, jer ima zakrivljene bočne strane.

Sa cenama koje iznose oko 27.000 dinara za model 20L sa 4/128 GB rasporedom memorije i 31.000 dinara za jači 20L+ sa 6/256 GB TCL modeli se pozicioniraju u srednju cenovnu klasu u kojoj ih čeka ozbiljna konkurencija. Sa druge strane TCL 20 Pro nudi nešto ozbiljniji hardver i po ceni spada u višu srednju klasu uređaja.

TCL 20L ekran
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Cenovno pristupačni

Budžetski orijentisani TCL 20L i 20L+ su identični modeli, sa jedinom razlikom u količini memorije i senzoru glavne kamere (48 MP naspram 64 MP), pa ćemo ih tretirati kao jedan telefon, sa naglaskom na razlike tamo gde su primetne. Ekran ovih modela je IPS tipa, prosečnih mogućnosti. Za slučaj da ste zaboravili, podsetite se koji tipovi ekrana na telefonu postoje i u čemu su razlike. Osvetljenje je deklarisano na oko 500 nita, a gustina piksela je korektna s obzirom na dimenzije ekrana i rezoluciju – blizu 400 ppi. Sam ekran nije potpuno ravan, što znači da su ivice blago oborene, omogućavajući vam udobniji rad, posebno kada koristite navigaciju gestovima.

Dinamičko osvežavanje ekrana na 30 ili 60 Hz

Ono što smo prvi put videli kod TCL telefona je dinamičko osvežavanje koje forsira osvežavanje između 30 i 60 Hz, štedeći tako vašu bateriju kada gledate sadržaj koji ne ume da iskoristi 60 Hz osvežavanja.

AMOLED umesto IPS

Pro model ima znatno bolji AMOLED ekran sa HDR10 podrškom, nešto većom svetlinom i mnogo boljim kontrastom. Pored toga, okviri su veoma mali i jedva primetni o čemu najbolje govori odnos ekrana i prednje strane od visokih 93%. Zbog velikog ekrana i malog okvira ovaj model deluje mnogo više kao flagship, podsećajući jako na Samsung Galaxy S9 seriju. Ono što Pro 20 nema je osvežavanje veće od 60 Hz, stavka koja je prisutna i kod konkurentskih modela duplo niže cene, pa nam nije baš jasan potez kompanije TCL da preskoči panel sposoban za brže osvežavanje od 60 Hz.

Okviri ekrana su kod 20L i 20L+ primetni, posebno sa donje strane, ali kako prate zakrivljene ivice telefona, vizuelno deluju dosta manji i ugodniji za oko, ne smetajući vam previše tokom svakodnevnog korišćenja. TCL koristi dobro poznati trik kada je u pitanju dizajn kućišta. Naime, kod skupljih telefona leđa i ekran telefona su spojeni direktno za ram kućišta, dok kod jeftinijih ekran ima svoje kućište koje je blago izdignuto iz rama i crne boje. To omogućava da u veliko kućište spakujete ekran koji je dimenzijama manji od kućišta, koristeći crno kućište ekrana da zamaskirate tu činjenicu.

TCL 20 Pro i TCL 20L+
Izvor: SmartLife / Marko Nešović
TCL 20 Pro i TCL 20L
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Bez trikova

Kod Pro modela nema trikova, ekran se uklapa direktno u ram telefona, zakrivljen na bokovima kao i zadnja strana, sa ojačanjima kućišta u uglovima, kako u slučaju pada ekran ne bi podneo najveći deo udarca. Kombinacija matiranog rama telefona i staklenih, takođe matiranih leđa. Leđa imaju uzdužnu sjajnu štraftu koja lepo kontrira matiranim leđima i dodatno naglašava kamere i srebrni TCL logo pri samom dnu telefona.

Prednja kamera je kod TCL 20L i 20L+ izvedena u vidu rupe na sredini gornjeg dela ekrana i tu je primetno malo slabije osvetljenje, što je karakteristično za ekrane ove klase. Kod Pro modela, koji takođe ima centralno pozicioniranu kameru nema nikakvog problema sa osvetljenjem oko rupe ekrana.

Model TCL 20L nam je stigao u tamno sivoj kombinaciji, dok je TCL 20L+ tirkizne boje, sa sedefastim premazom poleđine. U oba slučaja telefoni dolaze sa plastičnim ramom i fino zakrivljenim poklopcem, koji je lepo uklopljen u jednu celinu. Ovo posebno ističemo, jer sa obe bočne strane telefoni imaju zadebljanje za tastere i slot za SIM i memorijsku karticu. Sedefasta leđa modela sa plus sufiksom su matirana i poseduju finu zrnastu teksturu, koja je jako prijatna na dodir i ne zadržava otiske prstiju na sebi.

TCL 20L, 20L+ i 20 Pro 5G leđa
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Klasični dizajn

Sa druge strane, TCL 20L ima klasičnu sjajnu plastiku, tamno sive boje koja deluje atraktivno, ali zadržava tragove i najmanjeg dodira po sebi. Dobra stvar je što TCL ne škrtari na futrolama, pa uz sva tri telefona dobijate fine providne silikonske futrole koje će štititi telefon od slučajnih padova i ogrebotina, karakterističnim za plastične površine.

Sa desne strane kućišta TCL je na svoje 20L modele smestio kombinovani power taster/senzor otiska prsta i klackalicu za regulaciju jačine zvuka, dok se sa suprotne strane nalazi slot za dve SIM kartice, od kojih sekundarni slot može da primi microSD karticu ukoliko vam zafali prostora. Ispod njega je dodatni taster koji se može podesiti za različite akcije poput pokretanja kamere, lampice ili slikanja ekrana.

Možda će vas zanimati

Sa donje strane centralno je smešten USB C port sa otvorima levo i desno od njega, ali se samo ispod desne strane krije zvučnik, dok leva strana verovatno udomljava primarni mikrofon. Sa gornje strane su smešteni drugi mikrofon i 3,5 mm džek, iako nijedan model nema FM tjuner. Iako nemaju dva zvučnika s donje strane, primetili smo da TCL 20L i 20L+ emituju zvuk i iz slušalice, kreirajući stereo sliku u određenom procentu. Kažemo u određenom procentu jer su kvalitet i jačina zvuka iz slušalice znatno slabiji od glavnog zvučnika, po sluhu bismo rekli da slušalica formira oko 15-20% zvučne slike. Iako nije mnogo svakako je bolje od jednog zvučnika okrenutog od vas, jer slušalice formira zvučne talase okrenute direktno ka vama.

Moderniji dizajn

TCL 20 Pro ima senzor otiska prsta ispod ekrana i slot za kartice sa donje strane, pa bokovi nisu prošireni ni sa jedne strane. Dva uska tastera su na desnoj strani i jedan na levoj. Power taster ima diskretnu crvenu liniju većinom svoje površine, kako biste ga lakše prepoznali, a i zarad prepoznatljivog vizuelnog identiteta.

Sa gornje strane su smešteni mikrofon, IC transiver i sekundarni mikrofon, dok su dole otvor zvučnika, glavni mikrofon i slot za kartice. Napomenućemo i da je matirano sivo kućište jako lepo dizajnirano, sa zaravnjenim površinama gore i dole, dodatno potvrđujući prvi utisak da je TCL 20 Pro elegantan telefon. Ono što nam se nije svidelo je prisustvo samo jednog mikrofona s donje strane bez pomoći slušalice za kreiranje dvokanalnog efekta.

TCL 20L, 20L+ i 20 Pro 5G
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Fokus na četvorostruki sistem kamera

Sva tri modela imaju četiri kamere na poleđini, smeštene u nizu jedna ispod druge, s tim što skuplji TCL 20 Pro ima sočiva integrisana u zadnju stranu, a nešto jeftiniji 20L i 20L+ imaju kućište koje nekoliko milimetara štrči van zadnje strane. Sistem kamera čine glavna, širokougaona, makro i senzor dubine. Poslednja dva su ista na sva tri modela, 20L i 20L+ dele zajedničku 8 MP širokougaonu kameru sa 118 stepeni, koja kod 20 Pro ima duplo više piksela i za 5 stepeni širi ugao kadra. TCL 20L+ ima glavnu kameru od 64 MP sa f/1.8 blendom, 26 mm žižnom daljinom i PDAF sistemom fokusiranja. Model 20L ima 48 MP iste žižne daljine i f/2.0 blendom, takođe sa PDAF.

Najbolji od tri ima Sony senzor od istih 48 MP, ali mnogo bolju optiku: f/1.8, 26 mm žižne daljine sa 0,8 mikrometara pikselima i optičkom stabilizacijom sočiva.

TCL 20L i 20L+ imaju jako dobre glavne kamere, kako po danu, tako i u slabijim svetlosnim uslovima. Dnevne slike su vrlo dobre, detaljne i oštre. Senzori velike rezolucije uspevaju da zabeleže pristojnu količinu detalja širom kadra, sa malom razlikom u kvalitetu kod modela sa znakom "+". Kada uveličate dalje delove slike, vidi se da veći senzor uspeva da uhvati više detalja, ali razlika zaista nije toliko velika da kupovinu odvuče u tom smeru samo zbog kamere.

Širokougaona kamera usled nedostatka autofokusa pravi očekivane fotografije prilično dobre širine kadra. Tu i tamo ćete primetiti nešto više šuma nego što bismo to voleli, ali je to cena širokougaonog sočiva i senzora manje rezolucije.

TCL 20 Pro i TCL 20L 01
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Makro fotografije su dovoljno dobre za društvene mreže, ali čim malo više obratite pažnju primetićete realno ograničenje 2 MP senzora iza ove kamere, koja nema fizičku količinu piksela da obezbedi sliku koja može da popuni ceo ekran telefona, a kamoli nešto više. Ipak za neki interesantan kadar za Facebook ili Instagram, ova kamera je sasvim koristan dodatak.

Kamera na Pro modelu itekako je zahvalna na optičkoj stabilizaciji koja vam oprašta i kada se tu i tamo mrdnete prilikom slikanja, onemogućavajući mutne fotografije. Ova kamera koristi Sony IMX582 senzor, zbog kojeg je malo bolja od one na 20L+, sa dodatnom ispomoći stabilizacije. Širina kadra je dovoljno velika, sa malo kraćim rasponom u najtamnijem delu, što je i očekivano, jer je 20 Pro ipak telefon srednje klase. Ono gde ova kamera briljira su video snimci. Oštri, sa dosta detalja i jako dobrom dinamikom kadra. Kamera je kod slabijih modela ograničena na 1080p u 30 ili 60 fps, dok Pro model može da snima 4K u 30 fps i ima dodatnu žiroskopsku stabilizaciju.

Širokougaona kamera na Pro modelu daje još širi kadar nego kod 20L i 20L+, sa više detalja i manje šuma, što je i očekivano kada se uzmu u obzir veći senzor i veća rezolucija istog. Slično je i sa selfi kamerom, koja je osetno bolja kod Pro modela. Naravno, i na 20L i 20L+ računajte na dobre selfi fotografije sa finom količinom detalja i dobrom detekcijom boja, ali, kao i sa širokougaonom kamerom, Pro verzija duplira rezoluciju senzora, dajući vam više detalja u kadru i generalno bolje fotografije. Kadar je dosta širi, boje prirodnije, a jedina stvar koja se čini bolja kod 20L i 20L+ je sposobnost selfi kamere da upije više svetla dajući svetlije fotografije u izazovnim uslovima.

TCL 20 Pro i TCL 20L 02
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Pro kao viša klasa

Već na prvi pogled jasno vam je da Pro model pripada višoj cenovnoj klasi. Od dizajna, ekrana i kamere, do utisaka u radu. Iako ima istu količinu memorije kao 20L+, model 20 Pro zahvaljujući procesorskim jezgrima nove generacije radi mnogo brže, responzivnije i bez bilo kakvih neželjenih kočenja i zastajkivanja.

TCL 20 Pro i TCL 20L 01
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Snapdragon 662 i 750G

Modele TCL 20L i 20L+ pokreće popularni Qualcomm Snapdragon čipset11 nm Snapdragon 662, dok u TCL 20 Pro kuca Snapdragon 750G, gejmerska verzija 8 nm čipseta. To znači modernija CPU jezgra i dva do tri puta brža grafika kod Pro modela garantuje da ćete u svim igrama najnovije generacije bez problema moći da podesite većinu detalja na visoko i da uživate u vizuelnoj raskoši igara. Sa druge strane kod Snapdragon 662, koji ima nešto vremešniju Adreno 610 grafiku ne računajte na stelarne performanse u igrama, ali isto tako se ne brinite, ovaj GPU je više nego dovoljan da igrate sve igre koje vam padaju na pamet. Možda ne sa visokim vizuelnim podešavanjima, ali svakako dovoljnim za udobno igranje.

TCL 20L
Izvor: SmartLife / TCL

Prilikom ažuriranja sistema i prvog podešavanja telefona, mogle su da se vide razlike u performansama telefona, kada se svi aspekti uređaja testiraju do svojih granica. Čini nam se da se, i sa velikom razlikom od 2 GB radne memorije TCL 20L i 20L+ i ne razlikuju toliko u svakodnevnom radu. Verujemo da se sa gomilanjem aplikacija situacija menja i dodatna 2 GB memorije itekako mogu da znače, kao i duplo više skladišne memorije, koja se u 2021. godini časkom popuni, bilo slikama, video snimcima, bilo muzikom visokog kvaliteta.

Sva tri telefona dolaze sa Android 11 operativnim sistemom i prepoznatljivim TCL UI u verziji 3.0.1, odnosno 3.0.3 kod Pro modela. Ekrani sva tri modela podržavaju in-house NXTVISION tehnologijom koja inteligentno prepoznaje sadržaj i okruženje u filmovima i serijama i prilagođava prikaz (svetlinu, kontrast i boje), kako bi se obezbedio bolji prikaz. Sam UI podseća na nešto između Google i popularnih korisničkih interfejsa. Nenametljiv, logičan i brz. Tako bismo u tri reči opisali TCL UI. Pro model ima neke specifičnosti poput bočnog panela karakterističnog za ekrane sa oborenim ivicama.

Možda će vas zanimati

Kada je ostatak telefona u pitanju, sve tri modela podržavaju 5G, iako je to za Srbiju potpuno nebitno, osim ako često putujete, pa vam dodatna brzina može dobro doći. Dok TCL 20L i 20L+ imaju baterije od 5000 mAh, Pro model zbog svog užeg kućišta ima 10% manju bateriju, ali i podršku za brzo bežično punjenje od 15W. Uz sva tri telefona dolazi žični punjač od 18 W koji Pro model može da napuni do 50% za 35 minuta, dok za punjenje do 100% treba oko dva sata. Sa 20L i 20L+ modelima i većom baterijom vreme potrebno da se baterija napuni od 0 do 100% je nešto malo manje od tri sata, sa podrškom za brzo punjenje.

Osrednja baterija

Iako imaju veliku bateriju, nismo bili oduševljeni njenim trajanjem, pa sve i uz dinamičko osvežavanje, ni TCL 20L ni 20L+ nisu uspevali da dobace više od dan, do dan i po upotrebe, što nije dobar rezultat u klasi u kojoj konkurencija sa istom baterijom ima autonomiju dužu od dva dana. Slična je situacija i sa Pro modelom koji nas je ponekad terao da pred kraj dana tražimo punjač, što nije jedna od omiljenih karakteristika modernih telefona.

TCL 20L, 20L+ i 20 Pro 5G ekrani
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

TCL ni sa jednog od ova tri modela nije izbacio NFC, a kad su opcije povezivanja u pitanju, WiFi je 802.11ac na 2,4 i 5 GHz, dok je Bluetooth 5.0 kod slabijih, odnosno 5.1, kod Pro verzije.

Za svakog ponešto

Za svakodnevno korišćenje sva tri TCL modela su se pokazali kao jako dobri u radu. TCL 20 Pro 5G je jedan od najlepših, ako ne i najlepši telefon srednje klase. Izuzetan AMOLED ekran i dopadljiv dizajn čine da ga pomešate sa mnogo skupljim modelima. Tu su i dobre performanse, jako dobre kamere i autonomija koja ume da vam pokvari veče. Ako vam je vizuelni utisak telefona bitan, teško da postoji telefon u ovom cenovnom rangu koji će moći da stane na crtu novom TCL modelu.

S druge strane TCL 20L i 20L+ su all round modeli budžetski orijentisani koji nude od svega po malo, a ponajviše na polju kamere. Ako nas pitate, razlika od nekoliko hiljada dinara je itekako opravdana za 50% više radne i duplo više skladišne memorije i mi bismo uvek birali 20L+ model ispred svog mlađeg brata. Dodajte tome i nešto bolju kameru, i nema dileme, TCL 20L+ je bolja kupovina od 20L.

Drugačiji

Sa svojim specifičnostima TCL modeli predstavljaju dašak drugačijeg vetra na domaćem tržištu. Dok 20L i 20L+ ciljaju na korisnike koji traže dobre telefona sa dosta memorije, kojima je kamera bitna stavka, dotle 20 Pro svojim dizajnom pleni u svakom pogledu. Voleli bismo da sva tri modela imaju malo bolju bateriju i brže punjenje, ali svako ima svoje prioritete, a sigurni smo da će na našem tržištu biti dosta kupaca kojima će svaki od ova tri modela biti taman po njihovim željama.