Svi domaći operatori nude elektronsku verziju SIM kartice - eSIM | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi domaći operatori nude elektronsku verziju SIM kartice - eSIM

Elektronska verzija SIM kartice, eSIM, dostupna je svim zainteresovanim korisnicima u Srbiji kod svih operatora.

  Izvor: MONDO portal/Huawei Srbija

Veliku pažnju je privukla je najava iPhone 14 telefona, koji na američkom tlu i u još nekim zemljama neće imati klasičnu SIM karticu, nego će posedovati eSIM.

Praksa poslednjih godina nekih domaćih i korisnika Apple telefona iz regiona bila je redovno da im rođaci ili oni sami kupe novi iPhone baš u trenutku kad se zadese u Americi, jer je iPhone po svim merilima nekako uvek najpovoljniji u SAD.

Zbog toga su neki korisnici, koji su svakako planirali ovako da nabave novi iPhone, ali i zbog toga što bi već sledeći iPhone mogao da koristi samo eSIM, o čemu smo već pisali, bili zabrinuti da li će moći da koriste takav telefon i kod nas. Ipak, mesta panici nema, jer svi domaći operatori u ovom trenutku poseduju eSIM uslugu i zvanično u Srbiji!

Standard eSIM prvi put se u Srbiji pojavio u decembru 2019. godine i prošlo je gotovo godinu i po dana dok nije postao deo ponude svih domaćih operatora. Korišćenje eSIM-a je besplatno i dobija se isto tako - besplatno kod sva četiri domaća operatera, uključujući Globaltel.

 eSIM uputstvo za instalaciju.jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Šta je eSIM i kako se koristi

Akronim eSIM je skraćenica od embedded-SIM (eSIM), a eSIM pronaći ćete i pod imenom embedded universal integrated circuit card tj. eUICC.

eSIM je, zapravo, velika stvar koja istinski menja mobilnu telefoniju. Funkcioniše kao klasična plastična SIM kartica, samo fizička kartica ne postoji. Sve je digitalno tj. elektronski i samim tim eSIM donosi značajno mnogo novih mogućnosti, posebno u sferi međusobno povezanih uređaja po Internet of Things principu.

Novi eSIM je važan zato što će rešiti niz različitih telekomunikacionih problema, kao što će nekim telefonima omogućiti da prvi put korisnicima ponude Dual SIM ili čak podršku za više SIM kartica odjednom, koji to nisu u mogućnosti da ponude fizičkim putem, odnosno fizički nemaju ugrađena ležišta za više SIM kartica.

eSIM je digitalni SIM, softverski integrisan u vaš uređaj

SmartLife

eSIM je oblik programabilne SIM kartice, koja se praktično integriše u sam uređaj koji korisnik upotrebljava. Fizički ne postoji tj. nema oblik svakidašnje SIM kartice, koju koristimo decenijama, pa samim tim je lakša za prenošenje sa uređaja na uređaj, a sve operacije u vezi sa eSIM-om moguće je vršiti onlajn, bez potrebe za odlaskom u centar operatora.

Da bi eSIM funkcionisao potrebno je da bude podržan zakonskim regulativama svake zemlje koja nudi mobilnu telefoniju i potrebno je da je podržava vaš operator tj. da je u prilici da vam je izda. Takođe, eSIM karticom upravlja se automatski i menjaju se operatori bez potrebe da se kartice u telefonu menjaju, jer kao što smo rekli - sve je moguće obaviti onlajn ili putem aplikacije.

eSIM je moguće isporučiti korisniku na mejl ili se dobije u štampanom obliku. I jedna i druga varijanta sadrže QR kod, koji se skenira telefonom, a ostatak podešavanja se vrši na telefonu i traje kraće od jednog minuta.

Sa eSIM karticom uobičajeno se putuje u inostranstvo, koriste roming usluge, a QR kod se može skenirati iznova i iznova i lako i brzo prebacivati sa telefona na telefon.

Detalje o eSIM pročitajte u našem SmartLife eSIM tekstu od ranije!

eSIM kako radi, šta nudi eSIM (MobIT)
Izvor: Apple

eSIM uređaji dostupni trenutno

Da bi korišćenje eSIM kartice bilo moguće, osim navedenih stvari gore, potrebno je da ga podržava uređaj. Trenutno, na tržištu se nalazi solidan broj modela, od kojih su neki i zvanično u ponudi kod nas.

Za sada tu su: svi uređaji Apple iPhone 12, 13 i 14 serije, Apple iPhone 11 Pro Max, Apple iPhone 11 Pro, Apple iPhone 11, Apple iPhone XS Max, Apple iPhone XS, Apple iPhone XR, Google Pixel 4 XL, Google Pixel 4, Google Pixel 3a XL, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 3, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 2 i Samsung Galaxy Fold, Fold2, Fold3 i Fold4. Takođe, podržavaju je Huawei P40, Huawei P40 Pro (ali ne i Pro+), Huawei Mate 40 i Mate 40 Pro, kao i Samsung Galaxy S20 i Galaxy S21 i S22 serije telefona. Podržavaju je i Galaxy Note serije nekoliko generacija unazad, kao i Galaxy Z Flip, Flip 5G, Flip3 i Flip4.

Nosivi uređaji, koji podržavaju eSIM su između ostalih i: Huawei Watch 3 Pro, Samsung Galaxy Watch3, Samsung Galaxy Watch Active2, Samsung Galaxy Watch Active, Samsung Galaxy Watch, Samsung Gear S2 i Gear S3 verzije sa 3G ili LTE podrškom, Huawei Watch, Huawei Watch 2 i sve verzije Apple Watch Series 2 do Apple Watch Series 6.

Microsoft je podršku za eSIM dodao čak i u Windows 10 i Windows 11, pa je sad na proizvođačima hardvera - računari, tableti i drugi - da je iskoriste dalje i ubace u svoje buduće uređaje sa ovim operativnim sistemom.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djef

Mts daje esim samo za pojedine modele, isti slučaj je i za volte uslugu

Dok Holidej

Apple je odavno najavio da će ići u smeru izbacivanja fizičke SIM kartice. Najverovatnije da će to uraditi sa iPhone 15. Nisam probao, jer koristim samo jedan broj na mom iPhone, ali rado bih se ratosiljao SIM kartice potpuno.

RsS

Koristim klasičnu + esim jer iphone nema 2 slota. Svejedno, nema tu nikakve nauke niti razlike. Ali mi kao narod u teoriji zavere, svi nas prisluskuju, svi nas prate, vazi…umiru od želje da saznaju koliko ste platili zelenu salatu i koji komšija vara ženu u komšiluku…