ANDROID 12 ZVANIČNO PREDSTAVLJEN: Brži, lepši i sigurniji, pogledajte šta je sve novo Google spremio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANDROID 12 ZVANIČNO PREDSTAVLJEN: Brži, lepši i sigurniji, pogledajte šta je sve novo Google spremio

Posle dosta vremena, pametni telefoni će izgledati drugačije. Već sada možete da preuzmete Android 12.

  Izvor: SmartLife / Google

Kompanija Google je na ovogodišnjem događaju Google I/O predstavila novu verziju operativnog sistema Android.

Iako je beta verzija Android 12 bila dostupna programerima prethodna tri meseca, nisu sve opcije i nove funkcije bile poznate, što ovo predstavljanje čini još uzbudljivijim.

Možda će vas zanimati:

Čim pogledate fotografije primetite da je Android 12 dobio "novo odelo", odnosno osvežen vizuelni izgled. Pored kozmetičkih promena, tu je i dosta poboljšanja koje će olakšati i unaprediti korišćenje ovog operativnog sistema, dok su pojedine opcije potpuno izmenjene.

Osim što će Android 12 izgledati drugačije od pređašnjih verzija, on će posedovati i brojne novine kada je u pitanju sigurnost korisnika i zaštita ličnih podataka, što je nešto čemu se najviše radujemo, ali o tom potom.

Kada izlazi Android 12

Još uvek nema zvaničnog datuma kada će izaći gotova verzija Android 12 operativnog sistema, naša pretpostavka je da će biti dostupna početkom septembra, pošto su pređašnje verzije uglavnom tada izlazile. Prva otvorena javna beta verzija će uskoro biti dostupna za sve, već sada može da se preuzme Android 12, ukoliko posedujete Pixel uređaje ili neke od telefona Asus, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, TCL, VIVO, Xiaomi i ZTE kompanija. Na ovom linku možete proveriti da li vaš model ispunjava uslove za ovu verziju Androida.

Dizajn

Svakako i najviše novina na ovom polju. Novi interfejs možete da pogledate na fotografijama, a autor teksta ističe da je i krajnje vreme bilo da se uradi nešto povodom izgleda operativnog sistema. U zavisnosti od toga kakvu fotografiju za pozadinu izaberete, promeniće se automatski i paleta boja kako bi vizuelno iskustvo bilo koherentnije. To znači da u zavisnosti od vaše fotografije, promeniće se i boja notifikacija, kontrola, vidžeta, itd...

Google je ovaj sistem nazvao "Material You", te ističu da je to "novi način da se misli o dizajnu". Kroz ovaj OS ćete primetiti i dosta glatkih animacija kako bi se postigao osećaj fluidnosti i dinamičnost interakcije sa sistemom. Drastično je promenjena i opcija brzo podešavanje, to jest "Quick Settings". Opcija za osvetljenost ekrana (brightness) se sada nalazi na samom vrhu menija Quick Settings i znatno je deblja i veća nego pre. Samo četiri opcije se nalaze u brzim podešavanjima, pre nego što je proširite, te nama deluje da je ovaj sistem pregledniji. Kada spustite taj meni pojave se još četiri opcije, dok je tu i dalje muzički vidžet sa kojim možete da pauzirate, stopirate, pustite ili promenite pesmu.

Privatnost i sigurnost

U gornjem desnom uglu ekrana možete da primetite indikatore koji pokazuju da li je kamera ili mikrofon aktivan od strane neke aplikacije iako niste u samom programu. Kada kliknete na te ikonice, pojaviće vam se novi prozor koji jasno pokazuje koje aplikacije koriste te dozvole na vašem telefonu. Dve nove opcije u brzim podešavanjima će omogućiti korisnicima da brzo ugase mikrofon, kameru ili neku drugu opciju, što bi trebalo korisniku da omogući veću privatnost.

Nova opcija koja se tiče privatnosti je i Privacy Dashboard, odnosno komandna tabla za privatnost uz pomoć koje ćete dobiti uvid koje aplikacije imaju pristup i koliko često vašim podacima. U tom prozoru će korisnik moći i veoma lako da onemogući dozvole aplikacijama. I pristup podacima za lokaciju korisnika je promenjen. Korisnici će imati priliku da izaberu da li će aplikaciji dati tačnu lokaciju ili približnu lokaciju, jednom kada te aplikacije budu tražile dozvolu. To ćete najviše videti prilikom aplikacija kao što su vremenska prognoza ili softver za naručivanje gotove hrane.

Za kraj je Google ostavio opciju Android Private Computre Core uz pomoć kog Google može da obavlja razne zadatke na samom uređaju, što će značajno umanjiti potrebu za Cloud sistemom. Ovu opciju zamislite kao više procesa mašinskog učenja koji funkcionišu nezavisno od operativnog sistema, a rade tako da ne dozvoljavaju pristup bilo kakvoj mreži. On ne može da primi niti da pošalje bilo kakav podatak ka cloud-u. Ta novina ukazuje da je Google spreman da predstavi više AI opcija za Android uređaje.

Performans

Android 12 je znatno brži od svog prethodnika. Google ističe da je zahtevnost Android sistema smanjena za 22%, najviše u domenu procesora, dok je istovremeno smanjena i upotreba velikog CPU jezgra od strane sistemskog servera za 15%. Ove promene će značajno povećati životni vek baterije. 

Android 12 napravljen za vas
Izvor: Android

Kako se vama čine ove Android 12 novine?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nebojša

Samo za pixel i pojedine modele koji imaju čist Android mi ostali koji smo u većini na sreću nećemo gledati ovo na našim telefonima nije najgore što sam video ali ipak samsung, Huawei, xiaomi... imaju lepši interface.

Beogradska seljačina

Hvali Google, nosi Apple.

Beogradska seljačina

Žestoko napreduje, kao da ga Srbi prave.