TESTIRALI SMO ASUS ZENFONE 8: Vrhunske performanse za svaki džep i drugi razlozi zašto biste ga kupili | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO ASUS ZENFONE 8: Vrhunske performanse za svaki džep i drugi razlozi zašto biste ga kupili

Autor Marko Nešović

Umesto da se stopi sa ponudom konkurencije i uz malo drugačiji dizajn ponudi vrhunske performanse, ASUS sa ZenFone 8 donosi kompaktni uređaj koji ni u kom pogledu ne zaostaje za najboljim konkurentima.

  Izvor: SmartLife / Marko Nešović
 ZenFone 8
ZenFone 8
Izvor: SmartLife / ASUS

  U poslednjih deset godina evolucija pametnih telefona je išla u smeru boljih performansi, bolje kamere i većeg ekrana. Ovo je donekle ublaženo smanjivanjem okvira oko samog ekrana, i izduživanja uređaja promenom odnosa stranica. Napomenućemo da je jedan od telefona predstavljen nešto više od 10 godina bio Samsung Galaxy SII sa ekranom odnosa 5:3 i dijagonalom od 4.3 inča, važio za velike telefone. Danas S21 Ultra ima ekran od 6,8 inča sa 112,1 cm2 naspram 52,6 cm2 kod SII, znatno veće dimenzije i duplo veću težinu. O rezoluciji ekrana i hardveru nema mnogo smisla trošiti reči.

Trend: Bolje performanse, bolje kamere i veći ekrani

Ono što je bila prednost SII i modela te generacije je da je pametni telefon mogao bez problema da vam stane u džep pantalona, košulje, sakoa ili jakne. Bio je kompaktan. U želji da pametni telefoni postanu hibrid telefona i tableta teško da možete da nađete telefon nove generacije sa ekranom dijagonale manje od 6 inča. Upravo tu je prilika koju ASUS želi da iskoristi sa novim ZenFone 8 modelom, predstavljajući kompaktni telefon sa najjačim hardverom današnjice.

Kompaktan pre svega

ZenFone 8 stoga koristi odnos stranica od 20:9 kako bi našao balans između dimenzija ne prevelikih za korišćenje jednom rukom i ne premalih za smeštanje jakog hardvera i velike baterije unutar kućišta. Sa dimenzijama koje su manje od 150 mm po visini, odnosno 70 mm po širini, ASUS ZenFone 8 nas je vratio u vreme kompaktnih telefona, sa kojima možete bez problema da sednete dok vam je u prednjem delu farmerki, bez bojazni da ćete nešto polomiti ili iskriviti.

Ideja koju su imali ASUS inženjeri bila je da se u ovako kompaktno kućište smeste najbolji dostupan hardver, dobra baterija i da uređaj bude jednostavan za korišćenje jednom rukom. Iako su dimenzije ZenFone telefona rasle sa godinama, ZenFone 8 po svojim dimenzijama najviše podseća na ZenFone 3, od koga je čak i koji milimetar uži.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Adnan

Odličan, kompaktan telefon sa odličnim karakteristikama (ekran, procesor, kamere, stereo zvuk...). Samo da mu za koji mesec cena padne

Mi fan

"za svaki džep"... 700€?!

Zlatan

@Mi fan Pa teško da može najjači hardver današnjice za mnogo manje para. Nema sličnog telefona po performansama sa približnom cenom