5G ILI 4G: Šta više troši bateriju vašeg telefona? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G ILI 4G: Šta više troši bateriju vašeg telefona?

Kompanija ViserMark koja se bavi testiranjem baterija pametnih telefona objavila je novo istraživanje koje poredi uticaj 4G i 5G mreža na autonomiju.

  Izvor: SmartLife / Marko Nešović

ViserMark je za poređenje koristio dva telefona: Samsung Galaxy S21 5G kao predstavnika visoke i Vivo Y72 5G kao predstavnika srednje klase uređaja. S21 poseduje bateriju od 4000 mAh, dok Y72 ima nešto veću bateriju od 5000 mAh. Testiranje je obavljeno u gradu Ren u Francuskoj na Orange France mreži koja podržava 5G i 4G u sličnim uslovima kada je kvalitet signala u pitanju. Testirana su tri scenarija korišćenja: Surfovanje, YouTube i Instagram (društvene mreže), kako bi se poredile najčešće dnevne aktivnosti većine korisnika.

 Vivo Y72 5G i Samsung Galaxy S21 5G
Vivo Y72 5G i Samsung Galaxy S21 5G telefoni korišćeni u testu
Izvor: SmartLife / Samsung, SmartLife / VIVO

5G i 4G razlike

Kada su 5G i 4G u pitanju, glavne razlike koje treba uzeti u obzir su brzina, pokrivenost i autonomija baterije. Očigledno je da 5G ostvaruje prednost kada su brzina i protok u pitanju u odnosu na 4G.

Možda će vas zanimati

Pokrivenost je svuda gde postoji 5G gora u odnosu na 4G, jer 5G još uvek nije dovoljno rasprostranjena, pa brzina ume prilično da varira u zavisnosti od lokacije. Životni vek baterije je još jedna kategorija koja je uzeta u obzir jer 5G koristi drugi modem, protok informacija je brži, pa je jedno od najčešćih pitanja kod 5G mreže, da li ona utiče na potrošnju.

Metrika za testiranje je koliko je vremena potrebno u minutima da se isprazni 5% baterije. Ovo znači da veće brojke pokazuju bolji rezultat.

Male razlike

Rezultati prvog testa pokazuju veoma male razlike između 4G i 5G mreže, kada je brzina pražnjenja baterije u pitanju. I dok kod surfovanja i Instagrama 4G odnosi pobedu, kod YouTube se vidi da 5G ostvaruje prednost u odnosu na stariju tehnologiju. Uostalom, pogledajte rezultate u galeriji ispod.

Pretpostavljamo da je ovo usled veće brzine i boljeg protoka, pa se učitavanje obavlja kraće i brže, manje opterećujući mrežu, a samim tim i bateriju telefona.

Možda će vas zanimati

Takođe, iako se radi o dva telefona sa različitim hardverskim osnovama, osim fizičke veličine baterije, a samim tim i trajanja, nema prevelike razlike između 4G i 5G potrošnje. U suštini, najveće razlike se svode na jedan do dva minuta na 30, odnosno 50 minuta, koliko je bilo potrebno da se potroši 5% baterije, što je 6% kod Samsung , odnosno 4% kod Vivo modela. Kada se ovo uporedi sa celodnevnom potrošnjom, dolazi se do zanemarljivih vrednosti, pa slobodno možemo reći da prosečan korisnik neće osetiti neku preveliku razliku, bilo da koristi 4G ili 5G u uslovima dobre pokrivenosti.

Velike razlike

Još jedan faktor koji je uzet u obzir tokom testiranja je pomenuta pokrivenost, odnosno slab i jak signal jedne i druge mreže.
Rezultati jasno pokazuju da se tokom slabijeg signala (-115 dBm) telefon više muči i više opterećuje bateriju nego kad je signal dobar (-80 dBm) pokazujući ozbiljnije razlike koje su najevidentnije kod društvenih mreža gde baterija traje 30% manje kada je signal loš. Ta razlika je oko 25% kod surfovanja, odnosno svega 6% kod YouTube.

 Vivo Y72 jacina signala (115 dBM je lošiji signal)
Vivo Y72 jacina signala (115 dBM je lošiji signal)
Izvor: SmartLife / ViserMark

Sve zavisi od vas

Na kraju možemo zaključiti da će uticaj 5G mreže na bateriju biti direktno zavistan od vaših navika korišćenja.. I dok je 4G i dalje savršen za društvene mreže i surfovanje, 5G ostvaruje prednost kada je potreban veći protok poput kvalitetnih YouTube snimaka. Sa druge strane, ukoliko se nalazite u nekoj drugoj zemlji osim Srbije u kojoj je prisutan 5G signal, treba imati na umu da će slaba pokrivenost itekako uticati na vašu bateriju, što je definitivno limitirajući faktor.

5G definitivno nudi mnogo veće brzine i fleksibilnost, ali je pokrivenost definitivno problem na koji će korisnici morati da obrate pažnju, jer će u nekim situacijama razlika biti ozbiljno velika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Samo što ni "moderna" EU van većih gradova nema ni pošten 4G, jer se i dalje razgovara 100% na 3G, bukvalno prođe autobus i prekine ti vezu, ali tiću, ide Kinez lajkovačkom prugom... Biće bolje makar nama Srbima, samo nešto mi poznat taj film...

Adolf

Šta je brže a šta nije, nije toliko ni važno.Činjenica je da je svako zračenje štetno za organizam.

Haha

Imam 5g telefon, a 5g nisam ni video