Da li kriminalci koriste i vaš Wi-Fi net? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li kriminalci koriste i vaš Wi-Fi net?

Otključan Wi-Fi ruter (internet) može napraviti ne samo problem s internet vezom, nego i sa zakonom!

 Izvor: MONDO portal.

U MobIT anketi, sprovedenoj tokom aprila 2014. godine u kojoj je glasalo 3.500 ljudi, na pitanje "Da li kradete net od komšije" sa "Da" je odgovorilo čak 50 odsto ispitanika, dok je sa "Radio sam to dok nisu zaključali" odgovorilo oko 27 odsto. Tek oko 23 odsto njih reklo je da to nikad ne radi. Otključan Wi-Fi ruter, osim sporijeg internet protoka, korisniku bi mogao da napravi i mnogo veći problem, recimo - da internet veza bude deo teškog krivičnog ili nekog drugog protivzakonitog dela, a da korisnik toga nije ni svestan!

Ovom temom se bavio i MUP Srbije, koji je Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije obavestio da se u sve većem broju krivičnih dela koriste otključane Wi-Fi internet veze (ruteri) na teritoriji cele zemlje. Tim povodom RATEL je izdao i zvanično saopštenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je RATEL o saznanjima do kojih su došli službenici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a odnose se na vršenje krivičnih dela korišćenjem bežičnih rutera.

Naime, pri realizaciji svojih aktivnosti po predmetima koji su im dostavljani u zahtevima tužilaštava, prilikom pretresa stanova i drugih prostorija građana, a na osnovu IP adresa za koje je utvrđeno da su korišćene prilikom vršenja krivičnog dela od strane osumnjičenih lica, zaključeno je da se najčešće upravo na tim adresama nalaze bežični ruteri sa otvorenim pristupom. Takođe je uočeno i da mnogi korisnici širom teritorije Republike Srbije nisu zaštitili svoje bežične rutere, što izvršiocima krivičnih dela omogućava da ih na veoma lak način zloupotrebe, da prikriju svoj identitet i sl. Dalje se u saopštenju napominje da postojanje velikog broja otvorenih rutera predstavlja bezbednosni problem, te da se zloupotrebom mogu izvršiti teška krivična dela.

"Apelujemo na operatore koji pružaju uslugu pristupa Internetu i Internet usluge da svoje korisnike obaveste o tome da je potrebno da zaštite Wi-Fi rutere i da im za to daju odgovarajuća uputstva. Takođe, apelujemo na korisnike da se ovih instrukcija pridržavaju i zaključavaju svoje rutere", zaključuje se u saopštenju RATELA.

U želji da saznamo više o problemu, kao i o načinima na koje možemo da se zaštitimo od zloupotreba, kontaktirali smo Baneta Pavlovića, eksperta za bezbednost u Cybertec Security firmi, koji nam je rekao: "Problem otvorenih rutera imaju i mnogo tehnički naprednije države u regionu, jer bezbednost ovog segmenta zavisi isključivo od pojedinca".

"U infomacionoj bezbednosti čovek je najslabija karika. Pored otvorenih (otključanih) rutera isto tako veliki problem je update firmware rutera koji su već u upotrebi. Vrlo često hakeri koriste propust u upadate-u kako bi pristupili ranjivom ruteru i sakrili svoj identitet na internetu. U ovom slučaju nije potrebno biti u neposrednoj blizini rutera kako bi iskoristio njegove mogućnosti, već je moguće iskoristiti ruter koji se nalazi na drugom kraju planete i sa njega počiniti sajber kriminal".

Na pitanje šta misli o saopštenju MUP-a Srbije Pavlović kaže da je vrlo pozitivan iskorak i da bi tim primerom trebalo da se vode i operateri, koji uz internet usluge isporučuju opremu koja bi mogla biti predmet zloupotreba. "Iskreno, pozitivno sam iznenađen ovim saopštenjem MUP-a, koje bi trebalo da bude sastavni deo svakog prospekta koji se isporuči uz kupljen, iznajmljen ili dobijen ruter. Obaveza operatera je da predoči mogućnosti zloupotrebe kao i da ostvaruje konstantnu komunikaciju sa proizvođačima opreme kako bi u najkraćem roku zakrpili exploite i samim tim smanjili mogućnost zloupotrebe rutera u svojoj mreži".

"Još jedan detalj koji svi zaboravljamo i veoma retko se pominje, a to je zamena šifre pristupa Admin Aanelu rutera. Statistički gledano tek svaki 300-ti ruter ima podešenu šifru za Admin pristup ruteru. Po novim trendovima ovo je omiljena "igračka" mladih hakera koji vam promene naziv Wi-Fi mreže, postave šifru i samo oni mogu da pristupe vašoj Wi-Fi mreži. I ne zaboravite, najnebezbeniji ste onda kada mislite da je sve u redu", objasnio je za MobIT Branislav Pavlović.

Na kraju, da ponovimo vrlo bitne stavke:
- Zaključavajte svoje rutere!
- Kao i u slučaju ličnih lozinki, nemojte koristiti neke od OVIH primera
- Promenite lozinku i na Admin Panelu svog rutera
- Redovno proveravajte verziju softvera rutera i nadograđujte ga novom
- Koristite dodatnu proveru za ruter, poput OVE i
- Menjajte lozinke rutera i Admin Panela s vremena na vreme.

Na kraju ostaje pitanje o tome šta sa javnim Wi-Fi internet hot spotovima, sa internetom u kafićima i na drugim mestima na kojima se na istu mrežu povezuje više ljudi. Nažalost, ne možemo reći da su te mreže na bilo koji način izuzete, ali su često preopterećene, zahtevaju logovanje, koriste se sa mejlom ili na neki drugi način uzimaju podatke od korisnika, a to su stvari koje će određeni broj namernika da ih zloupotrebe siguro odbiti u startu...

Svete, vaše mišljenje o temi i pitanja postavite nam u komentarima i pratite nas i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi