Istine i zablude o kompjuterskim virusima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istine i zablude o kompjuterskim virusima

Pažljivo pročitajte sledeće činjenice o kompjuterskim virusima i podignite nivo zaštite svog računara!

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Od kada je Windows XP otišao u penziju mnogo se priča o bezbednosti njegovih korisnika, i o tome kako su prepušteni sami sebi što se kompjuterskih virusa tiče. Ipak, poslednja istraživanja su pokazala da su virusima "podložniji" korisnici Windows 7 i Windows 8 operativnih sistema. Takođa, korisnici XP sistema još uvek mogu da koriste antivirus softvere i alate, koje proizvođači i dalje nude za taj OS.

Zabluda: Internet virus mogu da dobijem ako pročitam mejl.
Iako mnogi mejlovi dolaze sa virusom prostim čitanjem ne možete zaraziti svoj kompjuter. To ćete učiniti jedino ukoliko otvorite i "izvršite" fajl koji se nalazi u prilogu.

Zabluda: Napad internet virusa uvek se vidi/oseti
Baš naprotiv! Iako mnogi virusi rade u pozadini tek nakon nekog perioda možete osetiti da je računar zaražen. Danas, u najvećem broju slučajeva nećete ni znati da ste pokupili virus, a on će se aktivirati u pozadini i početi da prikuplja informacije, zaražava druge fajlove na računaru i širi se dalje. Kompjuter ne mora da se uspori, dovoljno je da ste povezani na net i da virus "samo" šalje informacije o vama svojoj "matici".

Istina: Piratski softver je "leglo" virusa
Iako ovo nije lako proveriti u praksi, prema podacima softwarestats.com sajta svaki 14. piratski sadržaj je zapravo virus, nebitno da li se radi o nekoj datoteci, multimediji ili slikama. Piratski sadržaji se uglavnom distribuiraju u paketima podataka, koje nije uvek moguće otvoriti i proveriti njihov sadržaj pre nego što se preuzimanje započne.

Istina: Kompjuterski virusi ne mogu da mi ukradu novac
Baš naprotiv! Veliki deo današnjih virusa koristi se za izvlačenje novca od korisnika preko onlajn bankarskih transakcija, gde se ne bira njihov iznos. Tvorcu virusa nije bitno da upeca samo velike račune, bitno je da virus konstantno donosi koristi i da se ona povećava. Pogledajte najgore viruse do sada po tom pitanju!

Zabluda: Poznati sajtovi ne mogu da zaraze računar
Nažalost, ovo nije tačno i prema istraživanju softwarestreat.com portala najveći broj "pecanja" i krađa pomoću virusa dešava se na velikim sajtovima kao što su Amazon, Apple, eBay i drugi. Heartbleed bag otkrio je da niko nije bezbedan!

Istina: Mejlovi su najagresivniji isporučioci virusa
Upravo tako, jer oko 90 odsto svih mejlova sadrže neki tip malvera! Dakle, ne otvarajte ništa iz mejlova nepoznatih osoba i mejlova koji liče na zvanične mejlove velikih kompanija, sa neverovatno dobrim i primamljivim ponudama.

Zabluda: Nemam internet, ne brinem zbog virusa
Danas se virusi šire i preko USB stika sa memorijom, preko narezanih DVD i CD diskova, preko bilo kojeg uređaja za skladištenje fajlova koji se može priključiti na računar, ukoliko je on prethodno zaražen nekim malicioznim softverom ili sadrži zaražene fajlove.

Zabluda: Besplatni antivirus softveri nisu dobri
Iako nemaju možda uvek sve aktuelne opcije koje imaju softveri koji se plaćaju to ne znači da njihova zaštita ne bi trebalo da se koristi. Na internetu postoji veliki broj besplatnih antivirus softvera (o njima ćemo sledećom prilikom) koji odlično mogu da zaštite računar od različitih internet napada.

Zabluda: Internet virusi ne prave materijalnu štetu
Prema dosadadašnjim istraživanjima internet virusa i listi koju je sastavio Norton Internet Security ukupna šteta koju je napravilo pet najgorih virusa na internetu do sada prevazilazi 94 milijarde dolara. Sve o tim virusima pogledajte na linku.

Zabluda: Virusi nisu zastupljeni u Srbiji
Virusi su svuda gde ima interneta i virus ne bira zemlju ili naciju. Naravno, najveće zemlje su najviše ugrožene, ali veliki broj virusa distribuira se u ceo svet, pa i u Srbiju.

Zabluda: Društvene mreže su sigurne (Facebook, Twitter...)
Nažalost - nisu, jer preko poruka mogu da se podele zapakovane datoteke i druge vrste fajlova, a takve akcije su sve češće, koje kada se preuzmu na računar i otvore mogu da izazovu "zarazu" na računaru i počnu da kradu podatke korisnika.

Istina: Nisu svi antivirusi dobri
Evo, pogledajte iskustvo korisnika sa Sheld antivirusom...

Istina: Od virusa se može odbraniti
Korišćenjem proverenog antivirus softvera i pažljivim korišćenjem interneta nećete sebe dovesti u opasnost od virusa, a čak i da se to desi ažuran i dobar antivirus će to sprečiti.

Pratite MONDO MobIT i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA