Prosečna cena smartfona u 2014. oko 290 dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečna cena smartfona u 2014. oko 290 dolara

U oblasti elektronike nema naglih potresa - tableti i pametni telefoni i dalje donose najviše novca, očekuje se pad cena, ali i važnija uloga tih uređaja u domaćinstvu.

  Izvor: Foto: August Press Images.

Motor tržišta pametnih telefona je tenutno Kina, gde naglo raste broj kupaca takvih uređaja, kaže predstavnik CES sajma, analitičar Stivi Kening za DW portal. Amerikanci moraju da se zadovolje drugom pozicijom.

Rast prodaje ne novim tržištima ne znači automatski i rast prihoda - tamo gde raste potražnja, uglavnom se kupuju jeftiniji aparati.

Procenjuje se da će ove godine biti prodato oko 1,2 milijarde pametnih telefona, a od toga će 70 odsto otići na tržišta u razvoju, pre svega u Aziju. Zbog toga će cena telefona opasti na prosečno 297 dolara po komadu, iako su 2010. godine koštali 444 dolara.

I kod tablet-računara stvari se kreću u sličnom smeru, jer da bi se prodrlo duboko u tržišta većine zemalja, potrebni su jeftiniji uređaji. Niža cena za tablete često znači i manje ekrane. Međutim, čak i u Americi dve trećine svih prodatih tablet-računara imaju displeje sa dijagonalom manjom od deset inča. Nexus 7 porodica uređaja delimično je "odgovoran" za to.

Iako stručnjaci očekuju najveći rast u Aziji, to ne znači da je tržište pametnih telefona na Zapadu zasićeno. Naime, ti uređaji dobijaju sve veću odgovornost - jer služe kao čvorište za komunikaciju između modernih kućnih aparata.

"Pametni telefoni i tableti se pretvaraju u centralu za sve umrežene uređaje", kaže za DW Šon Dubravac, glavni ekonomista organizacije CEA koja stoji iza sajma u Las Vegasu. Na primer, ako u kući postoji termostat, koji je povezan na Internet, on može da se uključi u trenutku kada vlasnik pametnog telefona krene kući sa posla.

Firma Samsung trenutno prodaje najviše telefona na globalnom nivou. Proizvođač iz Južne Koreje samo je jedan od proizvođača koji je na CES-u predstavio platformu "Smart Home" koja bi trebalo da komanduje svim kuhinjskim uređajima, od frižidera do automatizovanog usisivača.

Naravno, na taj način mobilni telefon prikuplja još veći broj podataka o korisniku, pa su mnogi zabrinuti za svoju privatnost. Ipak, ekonomista Dubravac smatra da je za većinu korisnika udobnost važnija od rizika.

Pratite nas i na MobIT Facebook stranici, a na toj i Twitter mreži sve objave sa CES 2014 sajma pratite preko heštaga #MobIT_CES2014.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA