MONDO TV: Od Facebooka do otkaza | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Od Facebooka do otkaza

Šef vas je opomenuo zbog fotki koje kačite na Facebook? Prijavili ste se za posao, a na Twitteru piskarate sve i svašta? Napravite veliko spremanje profila na društvenim mrežama, jer poslodavci sve češće "bacaju oko" na naše virtuelne živote.

Otkrivanje podataka o sebi na društvenim mrežama svojstveno je svakom korisniku takvih servisa. Međutim, mnogi se previše opuste pred mogućnostima koje ove mreže pružaju i vremenom počinju da žive i sa druge strane ekrana. Život na Internetu često im zagorča onaj koji vode u realnosti.

Posebno je opasno kada na Facebook, Twitter i druge popularne društvene mreže kačite baš sve o sebi - informacije o svakodnevnom kretanju, fotografije u raznim prilikama, statusi o trenutnom raspoloženju, stavove na različite teme.

Takva sloboda lako može da ugrozi sliku koju poslodavac ima o vama, jer, prema istraživanjima stručnjaka za ljudske resurse, svaki peti poslodavac u okruženju proverava svoje zaposlene i kandidate za posao na društvenim mrežama.

Provera profila na društvenim mrežama tako dovodi do sve češćih otkaza i odbijanja prijava za posao, zbog čega bi trebalo da pripazite šta sve kačite na svoje profile i sa kim sklapate prijateljstva.

Prema rečima Irene Radić, menadžera za ljudske resurse, poslodavci se zanimaju za profile na društvenim mrežama i često im uvid u naše profile omogućava da saznaju informaciju više, a upravo to može biti presudno za odluku koju doneti u vezi sa našom budućnosti na poslu.

"Tu važi ono pravilo koje važi za javna mesta. Uvek treba da se ponašate tako kao da uvek možete da sretnete svog poslodavca. Previše eksplicitne slike i neprijatne situacije mogu negativno da utiču na novo zaposlenje ili trenutnu poziciju u kompaniji, jer poslodavac može da stekne možda pogrešnu sliku o vama ili da formira mišljenje koje u određenom trenutku može biti presudno za vašu karijeru", kaže Irena.

Pogledajte da li je našim sugrađanima važno šta poslodavci o njima mogu da saznaju u virtuelnom svetu i poslušajte savete stručnjaka za odnose sa javnošću kako biste što bolje "skockali" profile na društvenim mrežama:


Naravno, društvene mreže nisu bauk i trebalo bi ih koristiti, jer, ponekad, mogu i da pomognu da dobijete posao. Poslodavci sve češće koriste takve kanale za komunikaciju sa budućim radnicima, želeći da sagledaju "ljudsku" stranu kandidata, a ne samo onu birokratsku koja se nalazi u vašoj biografiji.

Osim Facebooka, Twittera i sličnih "kafea na Internetu", razvitku vaše karijere biće od pomoći popularna mreža LinkedIn, uz pomoć koje možete razmenjivati podatke o sebi sa budućim poslodavcima.

"Ako ste već zaposleni, a želite da pronađete drugi posao, pripazite da vaš trenutni poslodavac ne primeti da ste u potrazi za 'novim mesom'. Zato pažljivo uređujte profil na LinkedInu, kako ne bi bilo očigledno da ste odjednom posvetili pažnju drugim kompanijama i 'pumpanju' svoje virtuelne prijave za posao", ističe Irena Radić.

Kako bi vas zainteresovane kompanije što lakše pronašle, OVDE pogledajte na koji način da "ispeglate" svoj profil.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA