Google želi da prati rad srca bežičnim slušalicama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google želi da prati rad srca bežičnim slušalicama

Google tvrdi da može da pretvori bežične slušalice sa aktivnim poništavanjem buke u merače pulsa, bez dodatnog hardvera.

 Google APG merenja otkucaja srca slušalice Izvor: YouTube / Made by Google, Pixabay

Merenje otkucaja srca se već odavno ne vrši isključivo namenskim medicinskim uređajima. Ova funkcija je danas dostupna svima koji poseduju pametne narukvice i satove, pa čak i neke modele bežičnih slušalica koji koriste odgovarajući hardver. Međutim, bar kada su slušalice u pitanju, Google tvrdi da dodatan hardver nije potreban.

U objavljenom istraživanju, tehnološki gigant tvrdi da je uspeo da na bežične slušalice sa aktivnim poništavanjem buke (ANC) donese mogućnost praćenja aktivnosti srca, i to "jednostavnim softverskim ažuriranjem". Prema rečima kompanije, koja je koristila audiopletizmografiju (APG), ušni kanal je idealna lokacija za merenje zdravstvenih parametara zbog zamršene mreže krvnih sudova koji ga prožimaju.

 Google APG merenja otkucaja srca slušalice 2.jpg Izvor: Google

Google-ov pristup audiopletizmografiji funkcioniše ispuštanjem ultrazvučnog signala niskog intenziteta kroz drajvere bežičnih slušalica, nakon čega ugrađeni mikrofoni na "bubicama" osluškuju eho, odnosno blage promene uzrokovane pomeranjem kože i radom srca.

 Google APG merenja otkucaja srca slušalice 1.jpg Izvor: Google

Ova tehnika funkcioniše čak i kada korisnik sluša muzika ili kada koristi gumice neodgovarajuće veličine, ali ono što je Google primetio jeste da kretanje može da naruši tačnost merenja. Ipak, Google je i taj problem uspeo da reši višetonskom kalibracijom kako bi pronašao najbolju frekvenciju za merenje otkucaja.

Google je sproveo dva niza studija na 153 ispitanika i utvrdio da njegova APG tehnika "konstantno precizno očitava otkucaje srca", sa prosečnom greškom od 3,21%, odnosno 2,7% u slučaju merenje varijabilnosti pulsa.

U poređenju sa postojećim senzorima za merenje pulsa, boja kože i veličina ušnog kanala ne utiču na tačnost, pa Google smatra da je u pitanju bolji pristup nego korišćenje PPG rešenja u bežičnim slušalicama.

Nažalost, u ovom momentu nije jasno da li će kompanija svoju metodu učiniti dostupnom svim proizvođačima, kao ni kada ćemo imati priliku da je vidimo na bežičnim slušalicama.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:42
PlayStation Pulse Elite i Explore
Izvor: PlayStation
Izvor: PlayStation

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA