Ekrani budućnosti će moći da ispupče tastaturu i ikonice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekrani budućnosti će moći da ispupče tastaturu i ikonice

Da li vam smetaju konstantno ravni ekrani? Rešenje se nazire.

 Naučnici izumeli FPH ekran sa ispupčenjima tastature i tastera Izvor: Future Interfaces Group / Carnegie Mellon

Prevlačenje prstom i tapkanje po ravnom ekranu je nešto na šta smo se svi već navikli korišćenjem pametnih telefona, tableta i drugih gedžeta osetljivih na dodir. Ipak, ovaj način interakcije sa našim uređajima ne može da priđe stvarnoj tastaturi ili gejming kontroleru. Kako bi rešili taj problem, istraživači Kreg Šulc i Kris Harison sa univerziteta Karnagi Melon su napravili panel koji može da ispupči različite delove ekrana u različitim konfiguracijama.

Ovaj izum, nazvan Flat Panel Haptics (FPH), može biti postavljen ispod OLED ekrana kako bi stvorio ispupčenja, "naduvavajući" i "izduvavajući" određene delove displeja u zavisnosti od prikaza na ekranu. U stvarnom korišćenju, ovo rešenje bi bilo idealno za dodavanje treće dimenzije elementima kao što su tasteri za kontrolu reprodukcije sadržaja, tastaturi, pa čak i tasterima u igrama, koje bi korisnici mogli da pronađu lako, bez gledanja u ekran.

 FPH ekran razvoj Izvor: Future Interfaces Group / Carnegie Mellon

FPH ekran funkcioniše pomoću niza sićušnih pumpi za tečnost (EEOP - Embedded Electroosmotic Pumps), koji se u tankom sloju ugrađuju u ekran osetljiv na dodir, poput onih na pametnom telefonu ili čak u kolima. Kada elementi na ekranu zahtevaju korisnički unos, tečnost ispunjava prostor ispod njih, podižući površinu dela ekrana do 1,5 mm visine, što je dovoljno da se pod prstima oseti razlika. Kada softver ukloni prikazani element sa ekrana, tečnost se povlači, a displej se vraća u ravno stanje. Istraživači kažu da je potreban jedan sekund da se element ispupči, a nakon toga je čvrst na dodir.

Naravno, ovo nije prvi put da vidimo sličnu tehnologiju, ali ono što FPH ekrane izdvaja od drugih jeste njihova debljina, koja iznosi 5 mm, kao i njihova izdržljivost, za koju istraživači kažu da može da izdrži habanje tokom svakodnevne korisničke interakcije.

Naravno, postoje i problemi koje je potrebno rešiti. Najveći problem jeste nemogućnost stvaranja previše ispupčenih oblika, što smanjuje raznovrsnost ovakvog panela. Ukoliko istraživači uspeju to da reše u nekim budućim prototipima, ova tehnologija se možda uskoro nađe ispod nekih ekrana koje svakodnevno koristimo, a pogotovo može biti korisna slabovidim ili slepim osobama.

FPH ekrani
Izvor: Future Interfaces Group

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zona

Ako hoćeš da ponudiš kupcima realan taster onda ga i ugradi, sve ostalo je presmešno...

SrbIN

Veću glupost nisam skoro video...