Pogledajte kako će izgledati telefoni, tableti i laptopovi budućnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte kako će izgledati telefoni, tableti i laptopovi budućnosti

Prenosivi uređaji će u budućnosti imati ekrane koji se savijaju ka spolja, ali i ka unutra.

 Samsung Display Flex S 8.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Tokom boravka na najvećem sajmu mobilne telefonije (MWC 2023), koji se od 2006. godine održava u Barseloni, između brojnih tehnoloških inovacija proizvođača iz celog sveta smo imali priliku da vidimo i kako će izgledati ekrani budućnosti zahvaljujući kompaniji Samsung Display.

Kao dominantan igrač na tržištu savitljivih ekrana, Samsung ne proizvodi samo ekrane za telefone na preklop, već dizajnira, razvija i proizvodi panele čiju primenu ćemo tek imati priliku da vidimo u budućnosti, a najvažnije tehnologije trenutno su Flex S, Flex G i Flex Note ekrani.

Samsung Flex S

Tehnologija koju Samsung Display naziva Flex S su zapravo ekrani koji se mogu savijati kako ka unutra, tako i ka spolja, obrazujući oblik slova "S". Ovo rešenje je zamišljeno da bude dostupno kompaktnim pametnim telefonima koji korisnicima mogu da ponude dodatnu površinu ekrana u otklopljenom stanju. Uređaji koji bi potencijalno koristili Flex S ekran bi mogli da budu dimenzija Galaxy Z Flip4 telefona u sklopljenom stanju, a da ponude iskustvo slično tabletu u otklopljenom.

Dodatno, tri posebne zone ekrana bi mogle da poboljšaju produktivnost tokom istovremenog obavljanja više zadataka, a zahvaljujući otklapanju ka unutra i spolja, deo ekrana će uvek biti dostupan korisnicima, čime se eliminiše potreba za ekranima poklopca, kakve možemo da vidimo na Galaxy Z uređajima.

Samsung Flex G

Flex G ekrani su vrlo slični Flex S tehnologiji, a najveća razlika je u tome da se ova vrsta ekrana isključivo savija ka unutra. Tri posebne zone tokom preklapanja obrazuju oblik sličan slovu "G", tako da je ekran potpuno zaštićen u sklopljenom stanju.

Primena ovog ekrana je primarno namenjena kompaktnim tabletima, a proizvođači ovakvih uređaja mogu da implementiraju mogućnost funkcionisanja samo dela ekrana koji je otklopljen kako bi poboljšali produktivnost i smanjili potrošnju energije.

Samsung Flex Note

Samsung Display nije zaboravio ni savitljive laptopove, za koje je posebno razvio Flex Note ekrane, slično Asus Zenbook 17 Fold OLED modelu koji je prvi put prikazan na prošlogodišnjem IFA sajmu u Berlinu.

Kada se uređaji koji budu koristili ovaj ekran otklope, Flex Note će korisnicima ponuditi duplo veću radnu površinu od tradicionalnih rešenja, gde se donja polovina ekrana može koristiti kao tastatura, ali i kao prostor za istovremeno upravljanje različitim aplikacijama. Od prikazanih rešenja, ovu tehnologiju ćemo verovatno najbrže videti na tržištu.

Šta je sa automobilima

Kompanija nije zaboravila ni automobile budućnosti, već je proizvođačima prikazala šta može da im ponudi zahvaljujući sistemu višestrukih ekrana. Prikazani prototip unutrašnjosti budućeg vozila je prikazao glavni ekran dijagonale 34 inča, pomognut manjim panelima koji su se nalazili ispred suvozača, unutar naslona za ruke, kao i na poleđini prednjih sedišta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA