Apple dobio Samsung na sudu, šta nas čeka? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple dobio Samsung na sudu, šta nas čeka?

Američki sud je brže nego što je iko očekivao presudio u korist Apple kompanije, ali to je tek početak...

Kompanija Apple dobila je sudsku “podršku”, koja joj je, sem potvrde da raspolaže patentima oko kojih se spori sa Samungom, donela i milijardu dolara odštete, koju korejska kompanija treba da joj refundira, na ime korišćenja osporenih patenata.

Ipak, ovo je samo prvo poglavlje cele priče, koja će tek dobiti konačan rasplet. Apple je dobio prvu rundu, ali ne ubedljivo koliko je želeo. Naime, kompanije je tražila odštetu od najmanje dve i po milijarde dolara i istovremenu zabranu nekih Samsungovih uređaja koji krše patentna i dizajnerska prava te kompanije. Iako milirajdu dolara u odnosu na dve i po tražene izgleda malo, ova pobeda je mnogo više od “puke” naplate patentnih dugova. Ona otvara novo poglavlje u razvoju mobilne industrije, za koju niko nije siguran u kojem pravcu će sada krenuti.

Ko tu koga tuži i zbog čega

Neki analitičari tvrde da će ova presuda dovesti do masovnog tuženja u oblasti patentnih prava, što će potom dovesti i do sveopšte pometnje u kojoj se neće moći izaći na kraj s tim ko je kome ukrao, povredio ili osporio patentna prava.

Samo kao podsetnik, navešćemo da je u “patnetnom ratu” Nokia pobedila Apple pre nešto više od godinu dana, primoravajući tu kompaniju na nagodbu sa obavezom isplate nadoknade, čija visina do danas ostaje napoznata. Potom je Apple pobedio HTC na sudu i zabranio prodaju nekih modela te kompanije. Sledeći “udarac” zadala je Motorola, koja je u tri, od aktuelna četiri spora sa kompanijom Apple odnela pobedu. Četvrti spor je još uvek u toku, a na osnovu prethodnih, Motorola ima pravo da traži zabranu prodaje Apple uređaja u Evropi, pa možda čak i u Americi. Sledeće sporenje otvorila je ponovo Nokia, koja od HTC-a, RIM-a i ViewSonica traži da hitno prestanu besplatno da se koriste njenim patentnim pravima. Google je potom tužio Microsoft i Nokiju da “u tandemu” povećavaju cene patentnih prava, koje su druge kompanije primorane da koriste. Na kraju imamo Samsung i Apple, koji su tek započeli svoju brobu.

Kao što možete da vidite, situacija je krajnje komplikovana i nimalo naivna. Krajnji rezultat doneće potpuno drugačiji “pogled” na mobilnu telefoniju, njene uređaje i dizajn.

Samsung Galaxy S kao povod za prvu tužbu

Apple je počeo da tuži prvi. Udario je na kompaniju Samsung tužbom za neovlašćeno korišćenje patenata, a kasnije odmah i drugom, za kopiranje dizajna iPhone i iPad uređaja. Sporni model bio je upravo jedan od najpopularnijih korejskih telefona – Galaxy S – koji je, kako Apple tvrdi kopija iPhone 3G i 3GS uređaja. Odmah nakon prve dve usledila je i treća tužba, potkrpljena tvrdnjom da je Samsung iskopirao čak i prodajni paket u kojem iPhone dolazi.

Nedugo zatim, sud je dobio tužbu za “krađu” patenata, kopiranje dizajna i prodajnog paketa protiv kompanije Samsung i za Galaxy Tab proizvode, prošiujući tako “polje” delovanja na sasvim novo tržište, ovog puta tableta.

Samsung se, iz svega što smo do sada videli prilično nevešto branio, pa su različiti mobilni uređaji tog brenda u više navrata bili isključeni iz prodaje u Americi, Australiji i Evropskoj uniji. Ipak, Samsung se uvek vraćao, skidao se sa optuženičke klupe, ali sada je došao momenat “konačne istine” koju će uskoro u potpunosti iskrojiti nadležni sud San Hozeu, u Kaliforniji.

Istorijska presuda u korist Applea i izjave učesnika

Samo tri dana nakon što je završeno izlaganje i jedne i druge strane, mnogo ranije pre nego što je iko očekivao, sud je doneo presudu u korist Applea. U dokumentu, koji je sudija Lusi Koh pripremila za porotu tokom saslušanja obe kompanije, a koji je imao više od 100 strana, navedene su činjenice koje su doprinele pobedi Applea. Taj dokument sadržao je dokaze kompletirane od fotografija prototipova telefona jedne i druge kompanije, internih mejlova, razvojnih planova i drugih poverljivih informacija.

Na osnovu sudijinog dokumenta, izlaganja Samsunga i Applea, njihovih završnih reči koje su trajale po 25 časova, porota je donela odluku da je Samsung kriv za kršenje većine od sedam tačaka na koje se Apple žalio, istovremeno obacujući pet Samsungovih, za koje se nije dokazalo da ih Apple ugrožava ili bespravno koristi. Dakle, Apple je dobio sve, sem traženog iznosa novčane nadoknade, a Samsung bukvalno – ništa! Između ostalih, Appleu je priznato patentno pravo za zumiranje teksta tapkanjem prsta, kao i "bounce back" efekat u skrol meniju. Uz to, Apple ima pravo da traži dodatno povećanje novčane nadoknade na čak tri milijarde dolara!

Odmah nakon izricanja presude, kompanije Apple i Samsung izdale su zvanična sopštenja za javnost. Izjave prenosimo u celosti, bez izmena i dopuna.

Apple:“Veoma smo zahvalni sudu na njegovom trudu i istovremeno oduševljeni što je imao razumevanja za našu priču, koju smo konačno mogli da ispričamo. Čitava”planina” dokaza izneta pred ovim sudom dokazala je da je kompanija Samsung kopirala Apple čak i više nego što smo sami mogli da pretpostavimo. Ova tužba za Apple i Samsung predstavlja mnogo više od borbe za patentna prava i njihovo korišćenje. Ona govori o vrednostima. Mi, u Apple kompaniji, uvek se trudimo da korisnicima isporučimo inovativne i dizajnerski drugačije uređaje, za koje želimo da budu najbolji na svetu. Uređaje pravimo da bi korisnici bili sreći, a ne da bi ih kokurencija kopoirala. Aplaudiramo sudu na donetoj odluci, koja potvrđuje da se Samsung ponašao bahato i ona šalje jasnu i glasnu poruku svima da kopiranje drugih nije dobra stvar”.

Samsung:“Današnju presudu ne treba posmatrati kao pobedu kompanije Apple, već kao gubitak za američke korisnike. Ona će dovesti do manjeg izbora, manje inovacija i na kraju do povećanja cena. Žalosno je to što tužba po pitanju patentnih prava može biti izmanipulisana na taj način da dozvoli jednoj kompaniji da ima monopol nad korišćenjem “zaobljenih” uglova ili tehnologija, koje Samsung svakodnevno unapređuje, kao i druge kompanije. Korisnici znaju šta kupuju, kada se odluče za neki od Samsung proizvoda. Ovo nije poslednja reč po ovom pitanju, jer se borba nastavlja pred drugim sudovima i tribunalima širom sveta, od kojih su neki već osporili tvrdnje kompanije Apple. Samsung će svim korisnicima nastaviti da pruža slobodu izbora”.

O Samsugovom zahtevu da se ceo slučaj odbaci sudija Lusi Koh, koja je nadležna i u budućim procesima, odlučivaće od 20. septembra, za kada je zakazan novi "susret" ovih kompanija.

Apple dobio prvu bitku, rat se nastavlja

Samsung ima pravo da se žali na upravo donetu presudu, ali mu nije preostalo puno vremena. Naime, Apple je već za 20. septembar spremio dokaze koji će mu pomoći da na novom zvaničnom ročištu zabrani prodaju Samsungovih Galaxy telefona i Galaxy tableta, koji koriste sporne patente i kopiraju dizajn iPhone i iPad uređaja. Makar se tako nadaju u toj kompaniji.

Poznato je da se Apple i Samsung spore na više kontinenata i pred nekoliko sudova, u sporovima koji su još uvek u toku. Ipak, Amerika je jedno od najvećih tržišta i njegov uticvaj nije nimalo zanemarljiv. Ukoliko Samsung izgubi sve tj. dobije zabranu prodaje nekih uređaja, biće to veliki udarac ne samo za tu kompaniju, nego i za Google, Android i sve proizvođače koji ih koriste, jer su neki patenti direktno vezani za kompaniju Google i njen Android operativni sistem, a ne proizvođače ponaosob.

Očekuje nas novi mobilni “poredak”

Samsung, naravno nije sam u celoj ovoj priči. Pretrpeo je direktnu štetu delom i zbog toga što koristi Android operativni sistem, koji “sam od sebe” sadrži neke od osporenih patenata. Njih je implementirao Google, a ne Samsung. Ipak, Google nije ustao u odbranu Samsunga. U poslednjih nekoliko nedelja pojavile su se neočekivane informacije, do kojih su nezvaničnim putem došli razni sajtovi i organizacije. Prva informacija koja je u sekundi obišla svet jeste ta da je i sam Google početkom 2011. godine upozorio Samsung da se suviše približio dizajnu kompanije Apple.

Google je, navodno, tom prilikom predočio kompaniji Samsung da su raniji proizvodi, pre modela Galaxy S, bili potpuno drugačiji od nove Galaxy palete, koja je “odjednom i iznenada” počela veoma da liči na iPhone.

Svi su se mnogo puta do sada zapitali zašto Google dozvoljava kompaniji Apple da tuži Samsung za sporne patente, koji su u stvari Androidovi. Možda je ovo odgovor – to što Samsung nije želeo da posluša Google i udalji se od “ajfonolikog“ dizajnerskog koncepta.

Ostaje nam da sačekamo 20. septembar i počeak suđenja po pitanju zabrane prodaje Samsung telefona i tableta u Americi. Ukoliko Apple dobije i tu rundu, biće to kraj “mobilnog poretka” koji sada znamo. U tom slučaju, potpuno "nezaštićeni" ostaće Sony, HTC, ASUS, Huawei, ZTE, Nec, Alcatel i svi drugi svetski proizvođači koji koriste iste te patente, koji su Samsungu osporeni.

Postoji nekoliko scenarija koja nas u tom slučaju očekuju. Prvi je da će Apple redom zabranjivati jedan po jedan uređaj svakog od proizvođača koji koristi Android. On je malo verovatan. Drugi je da će naterati sve njih da plate za korišćenje tih patenata. Ovaj scenario je još manje moguć. Postoji i onaj po kojem će Google morati da reaguje i drastično promeni Android sistem u toj meri, u kojoj više neće “uzurpirati” Appleovu intelektualnu svojinu. Ovaj je vrlo verovatan, a to znači da će svi telefoni koje sada znamo morati da dobiju softversku nadogradnju, koja će onemogućiti sporne usluge koje krše patente. Među njima su imejl obaveštenja, usluge kalendara, glasovna pretraga, glasovni asistenti, tranzitivni efekti tokom korišćenja Androida, Wi-Fi opcije, 3G usluge i mnogo drugih.

Kao što sami možete da pretpostavite, sve ovo povlači ogromno klupko promena, koje će u potpunosti izmeniti sadašnji izgled telefona i usluga. Nažalost, niko ne zna u kom pravcu i koliko bolna će ta promena biti, ali sve nam se čni da će zakoni o patentnim pravima ili morati da se oblikuju tako da obezbeđuju dobrobit svima ili makar prekroje u neki održiviji i stabilniji sistem, jer ovaj sad, kao što smo upravo dobli potvrdu – nije održiv.

Na kraju, ispada da su jedini sigurni Symbian i Windows Phone. Makar dok ne narastu toliko veliki, da ugroze iOS, kao što je to uradio Android...

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi