ONEPLUS PRIZNAO: Usporavamo aplikacije na telefonima da bi baterija trajala duže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONEPLUS PRIZNAO: Usporavamo aplikacije na telefonima da bi baterija trajala duže

Ne znamo kako vama ovo deluje, ali nama ovo objašnjenje slabo pije vodu…

  Izvor: SmartLife / Stefan Stojanović

Početkom jula u pojedinim medijima pojavila se vest da OnePlus telefoni, konkretno OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro koje smo nedavno testirali, namerno usporavaju određene procese kako bi na benchmark testovima postizali bolje rezultate.

Ubrzo nakon toga GeekBench je izbacio OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro modele sa svojih lista rezultata praktično potvrđujući medijske navode, uz konstataciju da određeni problemi prilikom merenja performansi postoje.

Možda će vas zanimati

S obzirom da je nakon GeekBench odluke vest praktično obišla svet i za pumpanje rezultata su čuli i oni koji ove stvari ne prate tako redovno oglasio se i OnePlus zvaničnim saopštenjem.

Slično kao u Apple slučaju, kad je kompanija iz Kupertina usporavala iPhone za naše dobro, tako je nekako pokušao da se izvadi i OnePlus - namerno koče rad tj. guše rad pojedinih aplikacija kako bi očuvali bateriju i produžili autonomiju telefona.

Ubrzo nakon predstavljanja OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro u martu javio nam se određeni broj korisnika, koji su predložili mere poboljšanja u vezi sa trajanjem baterije i regulacijom toplote uređaja. Nakon toga naš R&D tim je radio na optimizaciji sistema prilikom upotrebe najpopularnijih aplikacija, među njima i Chrome pregledača, kako bi se koristila adekvatna količina snage sistema. To nam je pomoglo da se sistem zadrži fluidnim tokom korišćenja i da se istovremeno smanji potrošnja energije. Iako je ovo uticalo na rezultate u pojedinim benchmark aplikacijama ostalo je u skladu s našim najvišim prioritetom, a to je da korisnicima obezbedimo odlične performanse uređaja“, stoji u saopštenju kompanije OnePlus.

Ukratko - OnePlus je napravio listu najčešće korišćenih aplikacija i omogućio njihovo zagušenje u obliku koji korisnici ne primećuju, kako bi se produžila autonomija telefona.

Da li je kompanija obavestila nekoga od korisnika da to čini - čini se da nije i to je najveći problem, kao u priči sa Apple iPhone usporavanjem! OnePlus je trebalo da objasni ovo prvo svojim korisnicima, a onda da im ponudi opciju da sami biraju šta žele - da sputavaju maksimalne performanse aplikacija koje koriste ili ne. To bi bilo jedino fer. Ovako, ispada kao da bi OnePlus to sakrio od svih da nije otkriveno slučajno…

Osim Chrome aplikacije, na listi su i Twitter, WhatsApp, Messenger, Facebook, Snapchat, TikTok i mnoge druge aplikacije i igre.

Šta vi mislite o ovakvom potezu kompanije OnePlus?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Baš čudno, Kinezi mućkaroši, otkud to...

Beogradska seljačina

Baterije od 4000 mAh i Amoled ekrane sam kupovao pre 5 godina u telefonima od necelih 200€. Ne znam stvarno koliko mi danas treba "K" u ekranu i koliko stotina zmajeva u ploči da bi vredelo 3-4x onoliko... I onda na sve to da mi ga "optimizuju" Kinezi travestiti. Optimizujem im sestru od tetke.

ŠtaNijeURedu

Meni je ovo ok. Ako koristite browser na telefonu, pogledate li statistiku potrošnje baterije, videćete da ta aplikacija troši ogroman deo baterije (najverovatnije; ako je u pitanju Chrome, onda sigurno). A za šta? Da bi mi prikazala tekst i slike?! OP je uradio razumnu stvar: napravio je "crnu listu" aplikacija koje srču bateriju, a zapravo obavljaju trivijalne funkcije, i rekao da te aplikacije dobijaju na korišćenje samo štedljivija procesorska jezgra. Korisnik, sa svoje strane, i dalje normalno konzumira željeni sadržaj, stranice skroluju glatko na 120Hz ekranima, a baterija se manje troši jer procesor ne "pali" high performance jezgra da bi nekome prikazao tekst na Mondu, golotinju, pardon, umetničke forografije na Instagramu ili low res klip od 15s na Tik Toku. Sa druge strane, ako se koristi aplikacija koja zahteva visoke performanse, odnosno bilo koja aplikacija koja nije na "crnoj listi" onih koje ne rade ništa složeno, a srču bateriju, sistem stavlja na raspolaganje i jezgra visokih performansi. Utoliko mi je vrlo nategnuto i to što su skinuti sa rang lista: niko ih ne optužuje za to da imaju posebne optimizacije za benchmarke ili bilo koje druge aplikacije, jedino da imaju mere za ograničenje potrošnje na neoptimizovanim aplikacijama kojima ne trebaju visoke performanse. Meni je to za pohvalu.