Apple: Usporavamo iPhone za vaše dobro! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple: Usporavamo iPhone za vaše dobro!

Naslov je suma svega što je Apple imao da kaže u vezi sa priznanjem da namerno usporava starije iPhone modele, a istovremeno je i potpuno nov način da se nekome izvinite...

  Izvor: MONDO portal / YouTube

Apple je najvrednija kompanija na planeti i među najjačim kompanijama kad su imidž i poverenje korisnika u pitanju. Korisnici Apple proizvoda su i do 100 odsto zadovoljni, što je prava retkost u bilo kom segmentu poslovanja. Ipak, to nije bilo dovoljno kompaniji da sama od sebe prizna korisnicima tj. da ih obavesti jasno da na starijim iPhone modelima dolazi do zagušenja procesora ili performansi, kako bi se očuvao stabilan rad zbog dotrajale baterije.

Tužili Apple zbog iPhone usporavanja

Prost savet u korisničkom uputstvu da se baterija rmora ciklično menjati tj. na vreme, kao i upozorenje da je to neophodno uraditi kako do iPhone usporenja ne bi došlo bi bilo sasvim OK. Ali, Apple to nije rekao. Čekao je godinu dana, pustio da se spekulacije zahuktaju, a onda pritisnut nepobitnim dokazima i priznao da namerno usporava performanse telefona i iz kojih sve razloga.

Apple izvinjenje je uobičajen način kompanijske komunikacije, uvijeno u nekoliko omotača, ali dajte mu šansu, jer se ispod svih tih slojeva slatkorečive PR logistike nalazi priznanje koje su mnogi očekivali.

MONDO MobIT

Internet je „eksplodirao“ od komentara, a pale su i brojne tužbe, među kojima se ističe ona francukog HOP-a, Društva za zaštitu potrošača, koje traži odštetu od skoro 12 milijardi dolara zbog namernog i nenajavljenog usporavanja uređaja, bez odobrenja korisnika.

Motorola i HTC nisu kao Apple

Ali, stavimo tužbe na stranu (koje zaista jesu neprijatne), jer je njihova utemeljenost i mogućnost presude upitna, ali Apple je reagovao dvaput za manje od 10 dana, ovog puta dužim saopštenjem na svom sajtu u kojem je pokušao da objasni zašto i zvanično nije obavestio korisnika o tome šta radi.

Apple saopštenje prenosimo u celosti:

Čuli smo priče naših korisnika u vezi s tim kako postupamo sa performansama uređaja prilikom slabljenja baterija i o načinu na koji smo to iskomunicirali. Znamo da neki od vas smatraju da vas je Apple izneverio. Izvinjavamo se! Bilo je dosta nesporazuma u vezi sa ovim pitanjima, pa bismo voleli da razjasnimo sve stvari i objasnimo vam kako sprovodimo promene.

Prvo i najvažnije, nismo nikada - i nikada i ne bismo - uradili bilo šta da skratimo životni vek bilo kog Apple proizvoda ili unazadimo iskustvo korišćenja, kako bismo primorali korisnika da zameni uređaj novim. Naš cilj je uvek bio da kreiramo proizvode koje korisnici vole, a napor da iPhone učinimo dugotrajnim koliko god je to moguće je važan deo toga.

Kako baterije stare

Sve baterije tokom rada stare i gube moć, što je već poznato i korisnici koji žele da saznaju više o tome trebalo bi da posete sekciju sajta, koja je posvećena isključivo tome.

Starije i istrošene baterije nisu više u mogućnosti da isporuče dovoljne količine energije tokom najzahtevnijih sesija korišćenja telefona, što može da dovede do iznenadnog gašenja uređaja. Iznenadno, neočekivano gašenje dovelo bi (u nekim situacijama) do prekida poziva ili gubljenja pravog trenutka da napravimo najbolju fotografiju, što nikad ne želimo da se dogodi.

Sprečavanje neočekivanih isključivanja

Pre oko godinu dana, kroz iOS 10.2.1 nadogradnju, ažurirali smo menadžer potrošnje baterije, koji je na drugačiji način vršio raspodelu resursa tokom najzahtevnijeg korišćenja modela iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus i iPhone SE. Nakon ažuriranja na ovim uređajima iOS je dinamički podešavao performanse, kako ne bi došlo do iznenadnog gašenja. Iako ovaj proces može biti neprimećen, neki korisnici mogli su da iskuse dugotrajnije učitavanje aplikacija i usporenje performansi na uređaju.

Odgovor korisnika na ažuriranje iOS 10.2.1 bio je pozitivan, jer je uspešno onemogućilo iznenadno gašenje uređaja. Zbog toga smo proširili podršku i na Phone 7 i iPhone 7 Plus u iOS 11.2 nadogradnji.

Naravno, kad se dotrajala baterija zameni novom, performanse se vraćaju u prvobitno stanje.

Skorašnje reakcije korisnika

Tokom jeseni počele su da stižu pritužbe na usporavanje performansi određenih modela, a smatrali smo da je to rezultat kombinacije dva činioca: (1) uobičajen proces usporavanja sistema tokom nadogradnje softvera, zbog toga što iPhone instalira novi sistem i menja aplikacije i (2) zbog sitnih grešaka, koje su standardni deo ovakve procedure i koje su usput ispravljene.

Sad verujemo da je u pitanju još jedan faktor, kontinuirano starenje baterija na starijim iPhone 6S i iPhone 6S Plus telefonima, od kojih se mnogi još uvek koriste sa originalnim baterijama (s kojima su kupljeni).

Šta ćemo da uradimo

Uvek smo želeli da naši korisnici koriste svoj iPhone koliko god je to moguće. Ponosni smo na to što su iPhone telefoni poznati po tome što su dugotrajni, ali i zbog toga što zadržavaju svoju vrednost duže nego ostali konkurenti na tržištu.

Da bismo rešili probleme korisnika, kako bi znali da prepoznajemo odanost i povratili poverenje bilo koga ko je ikad posumnjao u Apple namere, odlučili smo da uradimo sledeće:

- Apple smanjuje cenu zamene originalne baterije van garantnog roka za 50 dolara i sad zamena novom baterijom košta 29 dolara tokom cele 2018. godine

- Početkom 2018. godine softverskom nadogradnjom omogućićemo više kontrole i informacija u vezi sa stanjem baterija svakog iPhone modela i da li ona utiče na performanse

- Kao i uvek naš tim radi na tome da iskustvo korišćenja učinimo još boljim, uključujući to kako se brinemo o performansama i onemogućavamo prevremena isključenja telefona sa starenjem baterija.

U Apple kompaniji poverenje korisnika nam je sve. Nikada nećemo prestati da zavređujemo to poverenje i održavamo ga. Omogućeno nam je da radimo to što volimo isključivo zahvaljujući vašoj podršci i poverenju - i to nikada nećemo zaboraviti ili uzeti zdravo za gotovo“.

Apple iz drugog ugla - uvek!
Izvor: Apple

Šta je Apple, zapravo rekao:

Ako ste pažljivo pročitali celo saopštenje kompanije jasno vam je nekoliko stvari, koje bismo ovom prilikom i mi voleli da naglasimo:

- Apple se izvinio
- Apple je priznao da usporava iPhone i objasnio zašto to radi
- Apple je omogućio da se problem reši na svoj način.

Rešenje - Kako da vam iPhone NE uspori >>>

I to je to. Nekome je ovo dovoljno da nastavi da živi kao i da se ništa nije dogodilo, nekom drugom možda i nije, a neko će ih ponovo tužiti, ali činjenica da se Apple izvinio je sama po sebi velika stvar, jer kompanija do sada nije demantovala priče koje joj nisu išle u prilog, čak i onda kad su činjenice bile protiv diva iz Kupertina.

Ono što mi nigde nismo pročitali - Apple neće prestati da usporava iPhone tj. hoće, ako platite 29 dolara za novu bateriju...

Šta vi mislite o celoj ovoj zbrci?!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi