SUPERVOJNIK - REALNOST ILI NAUČNA FANTASTIKA? Četiri ključna unapređenja čoveka su neophodna da se to i desi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPERVOJNIK - REALNOST ILI NAUČNA FANTASTIKA? Četiri ključna unapređenja čoveka su neophodna da se to i desi!

Supervojnicima tj. unapređenim vojnicima bave se Rusija, Kina i SAD, a sad im se pridružila i Francuska.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Još jedna od omiljenih tema autora naučnofantastičnih dela postaje realnost - sve više zemalja radi na stvaranju supervojnika.

Time se na različite načine bave Rusija, Kina i SAD, prema izveštajima, a sad im se pridružila i Francuska.

Možda će vas zanimati:

Sama ideja supervojnika nastala je zbog sve većih zahteva vojske u obavljanju borbenih operacija, koje su sve složenije i zahtevnije. “Osnovna ideja kad se govori o izrazu 'supervojnik' jeste da vojnik bude zaštićen od pešadijske vatre, odnosno da zaštita od balističkih projektila pokriva što veći deo tela, da može da ponese veći teret i što duže koristi specijalne optičke, elektronske i laserske uređaje“, objašnjava Goran Janićević.

Kako tehnologija i vojna doktrina napreduju, nauka je ipak za sad ograničena u dometima šta može da razvije. “Američka vojska ima dodatke za telo vojnika u vidu 'ortopedskih pomagala', koja omogućavaju brže trčanje i lakše hodanje pod teretom. Suština tih pomagala jeste da vojnik može i do 25 odsto više da pređe, što mu daje veliku prednost u odnosu na potencijalnog neprijatelja“, navodi Janićević.

U studiji američke vojske “Kiborg vojnik 2050“, postoje četiri elementa koje treba unaprediti - oči, mišići, uši i mozak.

Čoveka najteže zameniti

Sajbervojnici se, makar onakvi, kakve imamo priliku da vidimo u Call of Duty i sličnim igrama, ipak trenutno i dalje graniče sa naučnom fantastikom, ali će se vremenom to sasvim sigurno razviti u nekom obimu. “Postoje roboti, koji na strelištu mogu da gađaju iz automatske puške ili pištolja, ali kad se robot stavi u neku taktičku i realnu situaciju u kojoj se nalazi čovek, on ne može da donese ispravnu odluku. Ta sposobnost donošenja odluka je ključna i tu nauka nije mnogo odmakla. Iako postoje brojne tehnologije, čoveka nije moguće zameniti“, ističe Janićević.

Jedna od logističkih prepreka su i baterije za sve te uređaje i sisteme.

Američka vojska je napravila egzoskelet, koji omogućava vojniku da koristi sva pomagala na sebi osam sati. Rusi, na primer, u Siriji koristi odelo za otklanjanje mina, koje može da radi dva sata. Ali vojnik je vojnik 24 časa“, dodaje urednik emisije Dozvolitena RTS-u.

Kina supervojnici video (MobIT)
Izvor: Youtube/Fox Business

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO / RTS)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA