Kina reaguje na američku Huawei zabranu: "Pašće" Apple, Boeing, Qualcomm… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina reaguje na američku Huawei zabranu: "Pašće" Apple, Boeing, Qualcomm…

Trampova administracija želi da zabrani Huawei kompaniji proizvodnju čipova, a Kina bi konačno mogla da odgovori recipročnim merama na taj američki potez.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei se snašao bez američke tehnologije, na koju ima zabranu gotovo već dana (Huawei je na tzv. crnu listu stavljen 15. maja 2019), tako što je uspeo da izgradi svoju AppGallery platformu i polako je popunjava nedostajućim aplikacijama.

Ipak, američka administracija želi da potpuno onemogući Huawei da uopšte proizvodi telefone tako što će zabraniti kompanijama da za Huawei prave čipsetove, bez kojih novih modela, ali i Huawei telefona neće biti uopšte.

Možda će vas zanimati:

Dramatična situacija tokom “ekonomskog rata“ Amerike i Kine dovela je do toga da Huawei izgubi Android licencu kompanije Google zato što je američkim kompanijama zabranjeno da, osim u posebnim slučajevima, sarađuju sa kompanijom iz Kine.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela je 15. maja nove restrikcije kineskom gigantu Huawei, kojem će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.

Pojednostavljeno rečeno - Tramp je sa svojom administracijom odlučio da kompaniji zabrani korišćenje čipova kompanije TSMC, osim uz posebnu odluku tj. dozvolu, što će onemogućiti Huawei da pravi telefone u nekim slučajevima, kad se radi o čipsetovima, koji su zasnovani na delovima američke tehnologije i domenu softvera ili hardvera. Kompanija Huawei sama dizajnira i kreira svoje čipove Kirin marke, ali ih proizvodi kompanija TSMC, koja na isti način posluje i sa kompanijama Apple, Qualcomm i mnogim drugim.

Vlada SAD je pre godinu dana stavila na tzv. crnu listu ovu kinesku kompaniju, koju je proglasila nacionalnim bezbednosnim rizikom. Međutim, nekim američkim kompanijama je i dalje dozvoljeno da sarađuju sa Huawei-jem, a ta opcija biće moguća još narednih 90 dana, prema odluci koja je usvojena iste nedelje, kad je doneta nova zabrana.

Međutim, mnoge američke kompanije iskoristile su brojne rupe u zakonu, pa su nastavile da snabdevaju Huawei čipovima, koji nisu napravljeni u SAD. Američko ministarstvo trgovine saopštilo je za AP agenciju, da najnoviji potez ima za cilj da spreči nastojanje kineske kompanije da podrije postojeće sankcije SAD.

Nakon ovoga The Global Times list objavio je da će Kina vrlo brzo doneti kontra mere, koje će onemogućiti ili delimično omogućiti poslovanje američkih kompanija u Kini, posebno ističući kompanije Apple, Qualcomm, Cisco, čak i Boeing. Ako se ovo zaista desi to znači da će poslovanje mnogih američkih kompanija, koje prodaju neke delove softvera i hardvera, koje poseduju ove kompanije, biti zabranjene u Kini, a to je ogroman broj kompanija, posebno onih u domenu IT-ja, mobilne i kompjuterske tehnologije, mrežne opreme i avio industrije.

Prema izveštaju, koji je izradio The Wall Street Journal ovaj potez Kine američku industriju bi najmanje mogao da košta minusom od 36 milijardi dolara, ali bi on naškodio i svim kineskim kompanijama, koje sarađuju sa američkim partnerima. Recimo, Qualcomm bi bio odsečen iz svih kineskih telefona tj. onih, koji se proizvode u Kini, ako Kina donese zabranu, ali i sve kompanije širom sveta, koje koriste Qualcomm Snapdragon čipsetove.

Kako se vama čini sve ovo što se dešava?

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi