U Srbiji cvetaju novi špijunski alati, ko ima mobilni može da ima i njih! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji cvetaju novi špijunski alati, ko ima mobilni može da ima i njih!

Stalkerware je nova vrsta programa, koja se i u Srbiji sve više koristi za špijuniranje na nov način - putem aplikacije na mobilnom telefonu.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

U Srbiji se, u odnosu na prethodnu godinu, gotovo udvostručio broj stalkerware programa. Tokom prošle godine identifikovano je 27 primeraka ovih programa, a u toku prvih osam meseci 2019. godine, registrovano je čak 50!

Ruska antivirus kompanija upozorava:

Nešto umerenija situacija je i u okruženju: dok ih je prošle godine registrovano u Hrvatskoj 44, Bosni i Hercegovini 26, Sloveniji 19, u prvih 8 meseci ove godine u Hrvatskoj je registrovano 43, Sloveniji 21 i BiH 24.

Pametni telefoni su u opasnosti od komercijalnih špijunskih programa, takozvanog stalkerware-a. To su aplikacije, koje su instalirane na telefone i rade u pozadini, često bez znanja žrtve, a mogu se koristiti za nadgledanje i praćenje aktivnosti uređaja i/ili korisnika.

Ovakve aplikacije obično se koriste za špijuniranje partnera ili bivših partnera i ništa ne sprečava ljude da koriste takve programe, kako bi pratili druge pojedince ili da ih koriste u zlonamerne svrhe. Iako se funkcionalnosti razlikuju, ovi programi često omogućavaju osobi, koja ih je instalirala da pristupi informacijama sa uređaja žrtve kao što su SMS poruke, fotografije, konverzacije sa društvenih mreža,  podaci o geolokaciji i, u određenim slučajevima, da prenesu audio i video snimke u realnom vremenu.

Komercijalno dostupan špijunski softver za telefone je vrsta softvera koji se smatra legalnim, iako je prisutnost programa često i neželjena i nepoznata od strane korisnika. U nekim slučajevima, stranica za preuzimanje programa posebno navodi da je softver namenjen za tajno špijuniranje korisnika.

Instaliranje stalkerware programa na tuđi uređaj ne zahteva fizički pristup, može se brzo obaviti preuzimanjem aplikacije na telefon sa veb sajta distributera. Tokom prošle godine, proizvodi kompanije Kaspersky Lab otkrili su stalkerware programe na 58.487 jedinstvenih mobilnih uređaja - dokazujući ozbiljnost pretnje.

U prvih osam meseci ove godine registrovali smo vec 37.000 primeraka ovog softvera, što je 35% više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, registrovano je 380 različitih varijanti stalkerware programa, 31% više nego prošle godine“, rekli su u kompaniji Kaspersky za MONDO MobIT.

Iako je teško pomiriti sa s tim da takva otvorena invazija na privatnost može biti tako uobičajena i lako dostupna, Kaspersky je više puta ukazivao na stalkerware programe i javno kritikovao njihovo ignorisanje. Ipak, u većini zemalja njihov status ostaje nedefinisan.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Kaspersky vesti na MONDU:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi