MEGAMOĆAN, prvi čip sa preko 1,2 biliona tranzistora! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MEGAMOĆAN, prvi čip sa preko 1,2 biliona tranzistora!

Novi čip ima brutalnu specifikaciju i napredne AI opcije, koje skraćuju vreme obrade podataka sa nekoliko meseci na nekoliko minuta!

  Izvor: MONDO / Cerebras Systems

Domaći medija se ovih dana bave senzacionalističkim tekstovima o tome kako će roboti krenuti u razračunavanje s čovekom tj. ljudima, da će nas istrebiti i napasti sa svih strana. Naravno, osim senzacionalizma u tim tekstovima slabo šta je istina, jer roboti su daleko od bilo kakvog samostalnog ponašanja, tako daleko da je to sad teško i proceniti kad bi mogli da se dese takvi roboti, koji bi socijalno i na drugi način mogli da pariraju čoveku.

Jeste, ljudi se čipuju, ali ne na način kao u horor filmovima, nego da bi dobili neke nove funkcije, koje ih nikako neće preobratiti u apokaliptične mašine za ubijanje.

Ako mašine baš planiraju da nam dođu glave, trebaće im nešto mnogo moćnije od uobičajenih kompjuterskih komponenata!

Kompanija Cerebras Systems, sa sedištem u Kaliforniji i primarnom delatnošću razvojem veštačke inteligencije, voljna je da pomogne i to je učinila konstruisanjem najvećeg čipa na svetu. Naravno, ova kompanija nije sve ovo učinila da kreira ili pomogne u kreiranju robota-ubica ljudi, ali nam je ovo bio dobar uvod za vrlo zanimljivu priču, koja sledi.

Četvrtasti Wafer Scale Engine (WSE) veličine je 8,5 × 8,5 inča i poseduje 1,2 biliona tranzistora. Na površini od 46.225 kvadratnih milimetara (što je oko 56 puta veće od najmoćnijeg nVidia GPU-a) smešteno je 400 hiljada AI jezgara i 18 gigabita memorije.

Skovan s namerom da obavlja kompleksne AI operacije, umesto uobičajene metode individualnih čipova na jednom “pakovanju“ (die), Cerabras je iskoristio čitavu površinu, čime dozvoljava individualnim jezgrima da međusobno budu direktno povezana.

Moćna skalamerija skraćuje vreme obrade podataka sa nekoliko meseci na nekoliko minuta. Umanjenjem vremena za učenje, uklanja se i glavna prepreka sa kojom se AI suočava na putu za širu industrijsku primenu. Pošto troši oko 15 kilovata struje, jasno je da hlađenje predstavlja naročit izazov, objašnjava nam SK. Zbog toga će kompanija plasirati ovaj čip u sklopu namenske serverske mašine, umesto da ga samostalno prodaje.

Još uvek nije poznata cena, ali će neki robot u tu svrhu rado ištancati kakvu kriptovalutu, slažemo se svi, zar ne?! ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi