Cukerberga će s pravom OPELJEŠITI, menjaće i FB pravila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerberga će s pravom OPELJEŠITI, menjaće i FB pravila

Facebook će platiti kaznu od pet milijardi, koju mnogi smatraju neadekvatnom, a od kazne je važnija činjenica da će morati da menja pravila postupanja prema korisničkim podacima.

 Izvor: AP Photo/Andrew Harnik

Facebook kompaniji je potvrđena astronomska kazna od pet milijardi dolara, za koju stručnjaci smatraju da, iako značajna, nije dovoljno visoka u odnosu na prestupe, koje je Facebook u poslednje vreme pravio, a posebno u odnosu na to koliko zarađuje najveća društvena mreža.

FTC, regulatorno telo u SAD, koje je odlučivalo o primeni kazne, izglasalo je sa tri naprema dva glasa da se Facebook-u potvrdi kazna od pet milijardi dolara, što pokazuje da u takvim institucijama još uvek postoje oni, koji smatraju da je privatnost korisnika nešto što bi trebalo da bude shvaćeno olako. “Iako je uveravao sve svoje korisnike da je u stanju da kontroliše kako se privatni podaci na toj mreži štite i dele sa trećim stranama, dokazano je da Facebook to nije bio“, navodi se u FTC saopštenju, kojim se potvrđuje ova kazna.

Kazna je potvrđena i iz još nekoliko razloga, među kojima su:

- Skandal sa Kembridž analitika krađom korisničkih podataka
- "Slučajno" otkrivanje lozinki korisnika svojim zaposlenima
- "Slučajno" usisavanje mejlova i lozinki milion i po korisnika
- Sakupljanje podataka o skeniranju lica, bez pristanka korisnika i
- Prikupljanje brojeva telefona, koji su korišćeni u reklamne svrhe, bez pristanka korisnika.

Prema objašnjenju FTC-a, Facebook je obmanuo desetine miliona korisnika svojim nedovoljno jasnim polisama o privatnosti, o tome koje podatke prikuplja, kako ih koristi i na koji način postupa s njima u saradnji sa trećim stranama.

mark cukerberg Izvor: AP Photo/Carolyn Kaster

Stručna javnost jedinstvena je u stavu da je kazna niska, ali je FTC odredio visinu kazne i u skladu s dogovorom sa Facebook kompanijom, po kojem će društvena mreža biti u zvaničnoj obavezi da uvede promenu u praksu postupanja sa korisničkim podacima. Mark Cukerberg, kao osnivač mreže, neće više imati mogućnost odlučivanja bez presedana u vezi sa privatnošću na Facebook mreži, a mreža će pod nadzorom FTC-a osnovati i komisiju, koja će se baviti istraživanjima i praksama privatnosti u Facebook ekosistemu. Ono što je najvažnije, Facebook će po zakonu morati da povede više računa o tome kako podaci bivaju ustupljeni trećim stranama i na koji način one postupaju sa njima.

Pročitajte i ovo: OBJAŠNJAVAMO kako su FB i Kembridž Analitika krali podatke

Veliki broj komentara među republikancima i demokratama u SAD izaziva ovom kaznom nametnuta obaveza, kojom FTC zahteva da Mark Cukerberg i drugi visokopozicionirani menadžeri kompanije sastavljaju tromesečne izjave o privatnosti, kojima će obaveštavati regulatorno telo, ali i javnost o tome kakvo je stanje po pitanju privatnosti na mreži, o ostvarenom napretku ili sigurnosnim propustima. Rojters navodi da se protiv lažnih izveštaja, ako ih bude, mogu voditi sudski sporovi na nivou kompanije i lica, koje je napisalo lažan izveštaj.

Facebook-u je, takođe zabranjeno da traži lozinke za e-poštu drugim uslugama, kad se korisnici prijave na sistem preko njih.

Sve ovo mora da potvrdi i nadležni sud, o čemu će se odlučivati narednih nedelja, a prve izveštaje o stanju privatnosti korisnika na Facebook mreži, čitaćemo već nakon tri meseca, pošto FTC odluka bude i sudski potvrđena.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi